Grondige Vlinders: een moestuin om wijk en milieu te verbeteren

10450732_838997499477611_4922354982344630899_nAntonio Peralta Alvarez is initiatiefnemer van de moestuin ‘Grondige Vlinders’. In deze blog vertelt hij het verhaal achter zijn project.

Alles is begonnen in 2012, toen ik kinderen zag spelen met afval uit de renovatie van onze sociale woningen te Woonstede. Als bewoner en docent/antropoloog van beroep wilde ik deze wijk verder ontwikkelen, en zo ben ik samen met andere bewoners de Grondige Vlinders-moestuin begonnen. Ik wilde samen met Staedion en de gemeente een activiteit organiseren om kinderen bezig te houden op een leerzame en gestructureerde manier. Iedere donderdag werken de kinderen nu in de binnentuin en leren zij over de natuur en groei van zelfgekweekte eetbare gewassen. Ook contacten tussen buurtbewoners worden bevorderd, voornamelijk voor kinderen van de twee basisscholen in de buurt: Nutsschool Woonstede en de A. Anemaschool.

Van grond naar gezonde bodem
Om kennis van zaken te hebben heb ik mezelf eerst opgeleid in een aantal opleidingen op het gebied van elementaire kringlopen en permacultuur. Bij de aanleg van de moestuin is de tuin bestrooid met compost van een hovenier en voor de bescherming werd er een omheining van wilgentakken gemaakt. In eigen compostbakken maken we compost en bij het planten van nieuwe gewassen gebruiken we altijd biologische zaden. Tot nu toe hebben we de productie van groenten en bloemen gedaan zonder kunstmest of machines te gebruiken. Ook produceren we geen afval. Sterker nog, we ruimen zwerfafval iedere week op waardoor de binnentuin schoon blijft!

Energiebesparing
Sinds september 2014 zag ik de mogelijkheid om ander probleem aan te pakken: de milieuvervuiling en kosten van woningverwarming. Hiervoor heb ik bij de gemeente een aanvraag gedaan voor een groen dak en zonnepanelen, om de isolatie te verbeteren en een lagere energierekening te krijgen. De opgewekte energie willen we gebruiken in combinatie met een e-auto voor de nabijgelegen Burenhulpcentrale. De bewonersconsulent van Staedion is positief gestemd om in 2016 samen met de gemeente groene daken en zonnepanelen op ons gebouw te plaatsen. Doordat ik meerdere bijeenkomsten heb bijgewoond in andere stadsdelen zie ik hoe belangrijk het is om Co2-uitstoot te verminderen en de stedelijke gronden te verbeteren. Moestuinen zijn daarbij een goed voorbeeld van een gemeenschappelijke activiteit die goed is voor het milieu, buurtcontacten en om kansen te bieden aan kinderen om kennis te maken met de natuur.

Windmolens
Ook hebben we nieuwe plannen voor 2016. Zowel op de bestaande Grondige Vlinders-moestuin als twee nieuwe moestuinen willen we graag energieparken opzetten met zonnepanelen en windmolens. Dit kan dan onder andere dienen als demonstratie voor basisschoolkinderen. Wij willen daarbij samenwerken met zorginstellingen en het Oranje Fonds. Zo kunnen we samen met buren en buurtkinderen nog meer doen om het milieu te behouden en te verbeteren!

380 getoond, 95 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *