Haagse Arabesken: Van Ostade.

Haagse Arabesken Logo nr 230Het is heet vandaag, daarom beperken we ons deze week tot vijf alinea’s, voor de schilder, twee scholen en één Engelse architect. De Schilderswijk is gevarieerd!

Van Ostadestraat school 3

Overzichtsimpressie koraypoyraz.com ©

Van Ostadestraat 245 221Locatie: Van Ostadestraat 221 en 245 (Schilderswijk)
Als bij het vernoemen de straat zelf de maat is voor de kwaliteiten van de persoon, was Van Ostade een vier keer zo grote schilder als Rembrandt. Ze waren tijdgenoten, de een schilderde regenten en bijbelvoorstellingen, de andere boeren en buitenlui, in de vrolijkheid van zijn leermeerster Frans Hals.

Jeugdwerk Ostadestraat

Vrolijke tegels met vissen bij Jeugdwerk.

De tegels met het jaartal 1905 voor bewaar- en leerschool die we maandag lieten zien, zijn eigenlijk de achteringang. De ingang van deze Mariaschool (St. Willibrordus, hier) zat om de hoek in de Jan de Baenstraat. In 1993 is deze gesloopt voor 73 woningen en is het deel aan de Van Ostadestraat blijven staan voor Jeugdwerk SamSam, nu SamSon.

Van Ostadeschool gevelDe andere school met het reliëf heet inderdaad de Van Ostadeschool, een driemaal excellente basisschool. Ooit Montessori, al snel openbaar. Ook hier is gesloopt en gebouwd begin jaren ’90. Hiervoor is toen een Engelse architect gekozen, Martin Richardson. Zijn gegolfde gevels lopen de hoek om naar de rij woningen in de Van Mierisstraat ↓.

Van Mierisstraat gevelrij woningenAchter deze huizenrij en de school is nog een moestuin te vinden. Daar was ruimte voor, omdat de school drie lokalen hoog is gebouwd, de kleuters starten beneden.
Dat men gelukkig was met het ontwerp, kwam tot uiting in 1999 verderop in de straat. Richardson wer gevraagd de De Bockstraat aan te pakken, met huizen en een plein ↓.

De Bockplein Richardson

In de achtergrond de H. Marthakerk.

De daken lopen weer schuin, de bakstenen zijn van opvallend mooie kwaliteit en op het plein komen de bewoners rustig samen, tussen de drukte van Vaillantstraat, Hoefkade en de Haagse Markt. Richardson ontving er de Berlagevlag voor en een vermelding in Compact en Harmonisch (p. 29). Gaat u er anders eens kijken!

Volgende week een nieuw reliëf, dan een énorme. Er is veel op te zien! Tot die tijd zijn aanvullingen en opmerkingen van harte welkom en is er voor u nog de interactieve kaart ↓.

2320 getoond, 90 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *