Haagse Arabesken nr. 26 (1): Tyd verglydt

De basisscholen beginnen morgen al weer, de middelbare scholen volgende week. Die eindeloze zomervakantie is dan toch weer voorbij, de Tyd verglydt!

Als laatste in onze serie Zomerse Zon(nebloemen) dan toch de tip van Inge de Man. Wat heeft die dan te maken met zonnebloemen, zult u zich wellicht afvragen? We dachten aan het woord voor zonnebloem in zo’n beetje alle Romaanse talen: tournesol (Frans), girasol (Spaans), girasole (Italiaans). Hij draait zijn koppie mee met de zon, zoals de schaduw op de zonnewijzer.

9 thoughts on “Haagse Arabesken nr. 26 (1): Tyd verglydt

 1. @Danny
  Zit in jouw onderbewust zijn misschien de ‘Schotse Brigade’ (18e-19e eeuw), met veel rekruten uit de clan MacKay? http://bit.ly/OFa0G2 Ook aardig een MacKay die eerst in het Nedelandse parlement zat en daarna in het Britse. Mr. D.J. baron Mackay was van 18 september 1871 tot 22 maart 1877 Tweede Kamerlid en nadien lid van het Britse Hogerhuis als Lord Reay. Later o.a. gouverneur van Bombay en onderminister voor Brits-Indië. http://bit.ly/QgI2k9

 2. Fijn dat de zonnewijzer veel reacties en ideeën losmaakt!

  @Inge
  Bij de poot van de R (veRglydt) zit een wit staafje richting de 6. Die zorgt voor de schaduw op de maatstreepjes van het tegeltableau en wordt ondersteund door de twee gebogen zwarte staven waarvan de een richting de 7 loopt en de ander richting de 3. De foto is tegen half 10 ’s avonds gemaakt en dat staat niet op de muur.
  Eigenlijk wilde ik woensdag alleen even het gebouw en het gebruik voordat het een wijnbar werd aanstippen. En hoe je zelf een zonnewijzer maakt, met een schaal op je vensterbank. Ook leuk om te doen voor Geert Snijders met zijn 35 (!) leerlingen?

  @Andreas
  De zonnewijzer in de rozentuin van het Westbroekpark wijst daar inderdaad keurig op. Je kunt bij het aanleggen ook gewoon de schaalverdeling aanpassen.

  @Jacob
  Heeft er niet ook nog ooit een Brit Mackay in de Staten Generaal gezeten nav een veroverd Brits gebiedje op de eilanden (ZH/Zeeland) na de zee-oorlogen? We googlen wel verder!
  Over die tea room tango is Roel een doorgaans betrouwbare bron (hij kijkt ook graag naar boven), maar ik kende ook alleen Inges verhaal. Ben je belazerd, ben je bedónderd? ;-)

 3. Dat vorige pand op deze plaats diende als logement van 1663 tot 1779.

  Later kwam het in het bezit van de familie Caan van Neck.

  Googelend vond ik:
  “1837 Contract van verhuur door S.J.J. Caan van Neck aan Aeneas Mackay van een huis op de hoek van het Tournooiveld en de Hooge Nieuwstraat te ‘s-Gravenhage.
  1861 Beschikking van het gemeentebestuur van ‘s-Gravenhage op een bezwaarschrift van Aeneas Mackay tegen het plaatsen van een caroussel voor zijn huis aan de Lange Vijverberg.
  1868-1875 Stukken betreffende onderhoud, belastingen en verbouwing van een huis in het Lange Voorhout en een koetshuis aan de Hooikade te ‘s-Gravenhage, toebehorende aan Marie Mackay-Fagel.”

  Deze Aeneas Mackay kende Groen van Prinsterer en zij waren geestverwanten.
  Groen woonde natuurlijk vlakbij (Korte Vijverberg 3, vanaf 1838).
  Aeneas Mackay heeft dus ook nog op de Lange Vijverberg gewoond en dankzij een brief van Groen op het web weten we ook waar:

  “GROEN AAN JE. MACKAY, 28 juni 1863
  Zeer waarde vriend! Inderdaad uw verplaatsing naar no. 26 2) is een lastig ding. Hoe gaarne kwam ik, als voorheen, vóór of na de zitting, met u eens even confereren!
  2) Mackay was verhuisd van Lange Vijverberg 9 naar Koninginnegracht 26.”

 4. @ Andreas
  Ik niet…. ;)

  Ben benieuwd wat Danny volgende week hierover te vertellen heeft. Weet nog wel dat hier auto’s publiek stonden te verleiden. Is die tango niet in Krul geschreven?

 5. Klopt. De zonnewijzer werkt. Mooi he, de zonnewijzer staat stil en toch werkt hij. HOeveel mensen zouden zo’n baan willen hebben.

 6. Andreas, :)
  Maar ik begrijp nu dat ie werkt! (door de schaduw van dat pookje in het midden van de zon)

  Volgens fotograaf Roel Wijnants is de “Tearoom Tango” (uitgevoerd door Wim Sonneveld) op de hier ooit gevestigde tearoom gebaseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *