Haagse Arabesken nr. 26 (3): de oplossing

Als afsluiter van deze zomerse reeks een bekend gebouw in het centrum. We zijn ook aangekomen bij Arabesk nr. 26 en dat betekent dat we al weer een half jaar bezig zijn. Inderdaad, de Tydt Verlglydt!

Locatie: Lange Vijverberg 20 (Centrum)

Na de Lees verder… twee bijzonder Haagse fenomenen: logementen en woonhotels. Verder nog een aanvulling op het Donald Duck vakantieboek van uw kinderen: bouw je eigen zonnewijzer voor echte woudlopers!

Overzichtsimpressie koraypoyraz.com (C)

Op de plek waar ooit de steden Dordrecht en Den Briel hun logement deelden, staat sinds 1929 het woonhotel “Residentie Hofvijver“. De architect A.P. Smits (1881-1957) is een leerling van K.P.C. de Bazel, werkte in de stad op het bureau van Joh. Mutters jr. (zie ook Arabesk nr. 8) en bouwde dit beleggingsobject in opdracht van verzekeringsmaatschappij “Oude Haagsche van 1836“.

Waar het voor een woonhotel zo kenmerkend gezamenlijke restaurant (ook open voor de buurt) zich bevond zit nu -na eindeloos veel voorgangers- Taste the winebar. Deze is ooit opgericht als een proeflocatie voor wijnimporteur L’Exeption Cordier. Die zitten in het verder altijd bruisende Zoetermeer, maar vonden in den beginne naast theater Pepijn een steedsere plek. Daar zat het vervolgens werkelijk altijd vol met bedrijfsborrels en na de derde poging voor een bord “vanavond besloten” te staan, dropen we maar af. En toen verhuisden ze naar de locatie waar een vloek op leek te rusten op hoek Toernooiveld – Lange Vijverberg en werd het wederom een succes.

Gelukkig kun je in Groningen ook Sterrenkunde studeren. En Klassieke Talen...

Hopelijk vinden ze een waardig opvolger voor de vertrekkende sommelier, of houden ze de wijnkaart gewoon zo tot de zondvloed (après nous, le déluge) hetzelfde? De prachtige inrichting is verzorgd door Nijboer die vervolgens de waarschijnlijk stevig gedateerde appartementen hebben aangepakt. Die in totaal 14 ‘residenties‘ staan dus sinds enige tijd te koop en u zult toch op minstens een miljoen moeten rekenen, wilt u niet uitkijken op het partijkantoor van D66.

Goed, zoals beloofd gaan we zelf een zonnewijzer maken. Zo mooi als die in Groningen (zie plaatje) wordt het niet, maar wel verbazingwekkend nauwkeurig! We hebben er zelf vele gefabriceerd van niet meer dan twee punaises, één touwtje en met behulp van een vulpotlood+lineaal.

Horizontale zonnewijzer in het Westbroekpark

De ene punaise in het bovenste kozijn (buitenkant) en de andere in het onderste. Touwtje ertussen spannen en elk uur een streepje zetten op de vensterbank. Je corrigeert met inzicht de maanden door het jaar heen en de zomertijd door maandelijks naast de oude schaalverdeling een nieuwe te maken. Schrijf de maand bij de streepjes en voor het hele jaar heb je zo een betrouwbare zonnewijzer!
Instructies anders hier en mocht het toch boven de pet gaan, dan kunt u er hier een laten maken.

Volgende week beginnen we wederom een nieuwe serie die we al een half jaar geleden aankondigden: Slagers September. We realiseren ons dat we wat vroeg zijn daarmee, zo eind augustus, maar dat geeft ons de ruimte om halverwege eenmalig in te breken voor de actualiteit: de verkiezingen van 12 september. Tot die tijd zijn alle aanvullingen -zoals altijd en dank daarvoor- zeer welkom hier en de tips op:

2 thoughts on “Haagse Arabesken nr. 26 (3): de oplossing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *