Haagse Arabesken: Rotterdamsche Lloyd.

Haagse Arabesken logo nr 269De kortste weg naar Indië begon aan de Vijverberg en dan in Rotterdam. We kijken er binnen, buiten en nog wat rond. En dan nog die EU vlag in top, daar bestaat ook een equivalent van in Zuid-Oost Azië. Was u die wel eens opgevallen in de stad?

Rotterdam Lloyd-3

Overzichtsimpressie koraypoyraz.com ©

Korte Vijverberg 5Locatie: Korte Vijverberg 5 (Centrum)
De Rotterdamsche Lloyd was de passagiersdienst voor de goed voorbereide Indiëganger. Afhankelijk van de klasse kon u dan meer of minder geriefelijk onder zeil, goed op stoom en groots op oliestook. De reis naar den Oost begon in 1839 met een driemast bark, de  , en voer in die tijd dus nog helemaal om Afrika, rondde als in de tijd van de VOC bij Kaap de Goede Hoop en dan was u pas net over de helft!

Rotterdam Lloyd stoomvaartDe vooruitgang kwam rond 1870 met het Suezkanaal (zie) en de stoomzeiler ← SS Groningen, ook meteen het moment dat de oprichter Willem Ruys de zaak overdeed en ging rentenieren hier in Den Haag. De hele historie met vele illustraties is online te lezen op de site van het KRL (Kon. Rot. Lloyd) museum, dat opmerkelijk genoeg fysiek
Rotterdam Lloyd marocin Friesland gevestigd is. Het mooie beeldmateriaal van de rederij zal deze Arabesk opfleuren, alle achtergrondplaatjes staan ook wel in de links.

Voor de Rotterdamsche Lloyd monsterde men aan in Delfshaven, of specifieker de Lloydskade aan de Schiehaven. Het kantoor uit 1922 daar heeft al een tijd niet meer die functie, de woonwijk die er is ontstaan heet het Lloydkwartier en de entrée maakt de geschiedenis nog heel duidelijk. Bij het eerdere kantoor (1907, met monument) verbeeldt een Hermes

Rotterdam Lloyd royal dutch mail

Bord met de Willem Ruys.

de snelheid, voor de passagiers, de diverse post ← en goederen. De symboliek in Den Haag (waar je kon inklaren aan de Vijverberg) komt allereerst van de Javaanse dame boven de ingang. Een schip in haar linkerhand en een blik in de verte, is zij ‘Insulindes roepende stem‘.
De rij figuren onder de dakrand staan elk voor een bestemming, met ertussen één man die een riem met edelstenen draagt, de Gordel van Smaragd.
De Egyptische kop lieten we zondag al zien en het glas in lood van het trappenhuis bevat nog meer verwijzingen, hier gedocumenteerd en op DHD in 2010.

Rotterdam LloydDe KRM lijkt voor hun kantoren altijd voor de dan moderne stijl te hebben gekozen en dan in een rijke uitvoering ervan. Helaas is dat op de Vijverberg anders dan aan de gevels moeilijker te zien, omdat de huidige bewoners, als het Huis van Europa, wel graag op kantoortijden ontvangt op huisnummer 6 bij het infopoint van het Europees Parlement, maar dat het interieur nogal gemoderniseerd is en het trappenhuis naar de de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie op nr. 5 niet zomaar te beklimmen was toen wij er waren tijdens de Internationale Open Dag, op 25 sept 2016.

Rotterdam Lloyd japan - Johann von SteinEn tenslotte die vlag van de Europese Unie in top. Begonnen als een gemeenschappelijke controle op zware industrie en mijnbouw, toen een economische gemeenschap en nu een statenbond, een suprafederatie met een grondwet die niet zo mag heten en een ‘waarden‘ gemeenschap. Volgens Brussel zelf dan. Heeft Indonesië ook zoiets, voor Zuid-Oost Azië? Jazeker en dat zie je daar ook met een aparte vlag bij de ambassade.

Naast het historische Indonesische rood-wit, Sang Merah-Putih (of is het Nederlandse blauw afgescheurd?) hangt ↓
ASEAN-flagde vlag van ASEAN. Toch alweer opgericht in 1967 en met het tiende lustrum dit jaar nog steeds vrijwel onbekend hier. De Association of Southeast Asian Nations is een coöperatie op economische, sociale, culturele, technische, onderwijs en andere vlakken. Dat is behalve militair ongeveer alles, en zonder einddoel.

RL linksonder, gefuseerd in 1970 tot Nedlloyd, daarna met P&O en in 2005 overgenomen door Maersk.

RL linksonder, fusie in 1970 tot Nedlloyd, daarna met P&O en in 2005 overname door Maersk, klik!

Net als de EU dus, maar dan met slechts 10 leden die dat willen uitdragen met een extra vlag, ook in Den Haag: Vietnam, Maleisië, Filipijnen en Thailand als burenLaos, CambodjaSingapore en Brunei vlaggen in Brussel en Myanmar (Birma) heeft alleen een consulaat in Breda, zonder vlag.

Volgende week beëindigen we de serie Indisch Erfgoed met een rondje woonhuizen van repatrianten. Tot die tijd zijn de aanvullingen en opmerkingen weer zeer welkom en is er nog de interactieve kaart ↓.

2226 getoond, 78 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *