Haagse Heerlijkheid: wijn van Haagse bodem

Stadswijngaard Haagse Heerlijkheid0012Wijn maken. De meesten van ons hebben er een romantisch beeld van: zon, heuvels, vaak ergens in een mediterraans land of ver weg in Zuid-Afrika, of Chili. Maar het kan tegenwoordig ook hier in Den Haag bij stadswijngaard Haagse Heerlijkheid. Tycho Vermeulen, initiatiefnemer van de stadswijngaard legt uit waar zijn passie voor wijn en lokaal verbouwen vandaan komt.

Hoe ben je op het idee gekomen om wijn te gaan verbouwen in Den Haag en hoe is de wijngaard er gekomen?
‘Al lange tijd heb ik de droom om wijn te maken van zelf-geteelde druiven. Ik ben begonnen met het telen van druiven op mijn balkon, maar dat lukte niet. door de jaren heen heb ik een nieuw teeltsysteem ontwikkeld. Dit systeem wilde ik in Den Haag op grotere schaal gaan testen in de vorm van een stadslandbouwconcept. Doordenkend over het concept, besloot ik toch te gaan werken met een normale teelt in de grond om het zo ook mogelijk te maken dat andere mensen mee kunnen doen (het teeltsysteem groeit nu nog door als potplantenconcept – www.dethuisdruif.nl). Stadslandbouw gebruikt een stukje braakliggend terrein en geeft het weer terug aan de stad. Het moet in mijn ogen dus ook mogelijk gemaakt worden voor anderen om eraan mee te doen – in welke vorm dan ook. In de wijngaard kunnen mensen voor een jaar zelf wijngaardenier zijn.’

Wat komt er in het kort allemaal bij kijken bij het verbouwen van wijn in Den Haag, waar het koud en niet altijd even zonnig is?
‘We werken met speciaal geselecteerde rassen voor het noordelijk klimaat. Op die manier komen we bij wijnen die uit zichzelf 10% alcohol hebben of meer. Vaak is een beetje bijsuikeren wel nodig. Qua smaak zijn ze nog we iets stugger dan de commerciële wijnen. Dit komt voor een groot deel door de kleine schaal. Op grotere schaal is het wijnmaak proces beter te controleren en kan er meer gewerkt worden met toevoegingen.’

Welke rol hebben de deelnemers die wijn willen verbouwen op de stadswijngaard?
‘De mensen telen de druiven. Elke deelnemer heeft 10 planten onder zijn/haar hoede. Ongeveer 6 keer per jaar komen we bij elkaar op de wijngaard en geef ik kort instructie en toelichting op wat er gedaan moet worden. De deelnemers zijn dan vaak een uurtje bezig met hun eigen planten. Mensen kunnen vervolgens zelf wijn maken. Ook dit doen we in cursusvorm. Deze cursus start in oktober (bij de oogst) en loopt tot het bottelen in maart/april. Dit zijn 5 avonden. De cursus wijnmaken is toegankelijk voor iedereen – ook voor mensen die geen stukje wijngaard hebben.’

Stadswijngaard Haagse Heerlijkheid0017

Hoe past een stadswijngaard in het kader van duurzaamheid?
‘De wijngaard is vooral symbolisch daarin. Het is te kleinschalig om claims te maken over korte ketens of circulaire economie. We zijn vooral met elkaar in discussie over het belang van dingen lokaal doen en het besef wat er bij komt kijken om een (agrarisch) product te maken – de invloed van schaal op kostprijs en arbeid.’

Stadswijngaard Haagse Heerlijkheid0001

Welke rol heeft de gemeente gespeeld?
‘Een hele positieve. Ze hebben zeer goed geholpen bij het zoeken naar een locatie. Ook toen de zoektocht wat lastig ging heeft de gemeente het mogelijk gemaakt toch door te kunnen pakken en de huidige locatie in gebruik te nemen. De wijngaard werkt intensief samen met de Haeghe Groep – onze sociale werkplek.’

Wat gebeurt er met de wijn als het eenmaal in de flessen zit?
‘Tweederde van de wijn is voor de deelnemers. De rest zal verkocht worden via horeca en slijterijen. Dit eerste jaar was echter de meeste wijn bestemd voor de crowd-fund deelnemers die in 2013 al op voorverkoop de wijn hadden gekocht. In 2017 zullen we meer kunnen schenken en verkopen.’

Kun je de smaak van de Haagse wijn beschrijven?
‘De witte wijn is een mooie zomerwijn met bloemige geuren en frisse zuren en een mooie, lange afdronk, een beetje Riesling-achtig. En de rode wijn is een: jonge wijn die, een beaujolais-achtige wijn met een fruitige smaak en een beetje boers karakter.’

Wil je ook wijn verbouwen of meer informatie hierover? Kijk dan eens hier

468 getoond, 211 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *