“Oh Oh Scheveningen” (5) De Noordster van haringlogger tot museumschip

_MG_5853

Het is een mooie zonnige morgen eind juni en we staan in de 2e Scheveningse binnenhaven voor de historische haringlogger de SCH236 of te wel de Noordster. Naast mij staat Nico Buijs junior, penningmeester van de ‘Stichting Noordster terug op Scheveningen’ en zoon van Nico Buijs senior, de ontwerper van deze logger.

Nico Buijs junior

Nico Buijs junior

Helaas heeft Nico junior twee weken daarvoor zijn vader begraven, welke de respectabele leeftijd van 97 heeft bereikt. Ik heb het al vaker in deze column gezegd: de Scheveningers worden vaak ouder dan het landelijk gemiddelde, het moet dus wel aan die lekkere vette haring liggen!

Nico Buijs senior heeft het ontwerp van de Noordster gemaakt toen hij op het einde van de 2e wereldoorlog ondergedoken zat aan de van Boetzelaerlaan. Het hele tekeningenpakket is weer in het bezit van de familie, geschonken door partner Muzee.<ption]

Nico Buijs senior heeft na de oorlog aan de wieg gestaan van de wederopbouw van de Scheveningse vissersvloot, bestaande uit loggers zoals de Noordster, maar ook uit grotere schepen. De Noordster staat symbool voor het begin van een nieuw visserijtijdperk in de tijd van wederopbouw. Tot ongeveer het jaar 2000 was Nico senior nog steeds actief als adviseur en werd vaak gevraagd door diverse rederijen.

De Noordster toen

Aan boord van de Noordster toen

Aan boord van de Noordster nu

Aan boord van de Noordster nu

De haringlogger
De Noordster werd in 1949/50 voor de toenmalige rederij J.J. van der Toorn gebouwd door de Sleephelling Maatschappij Scheveningen. Ontworpen door een Scheveninger en gebouwd door Scheveningers. Het is dus noordster-4met recht een echte Scheveningse logger. Jarenlang heeft de logger dienst gedaan in de haringvisserij.

noordster-3In 1978 werd de Noordster aangekocht door Rederij Groen, omgedoopt tot de m.s. Aurora, in het begin ingezet voor de sportvisserij en daarna als assistentie voertuig bij de Offshore. Tot net voor de laatste vlaggetjesdag op 17 juni 2017 is de Noordster nog actief in functie geweest. Na bijna 40 jaar zit de trouwe dienst erop en heeft Rederij Groen het schip op vlaggetjesdag overgedragen aan de Stichting, waarna het een nieuw leven gaat beginnen als museumlogger.

  _MG_5809  _MG_5819

 De restauratie
We stappen aan boord en Nico Junior vertelt over de restauratie van de Noordster.
“We verwachten dat het project circa 3 jaar gaat duren, waarbij we hulp krijgen van enthousiaste vrijwilligers en professionals. Daarnaast_MG_5873 werken we ook samen met het R.O.C Mondriaan en het Johan de Witt college, met stages en het maken van onderdelen in de diverse disciplines zoals Staal, Hout en Elektra en natuurlijk op het gebied van scheepvaart en visserij. Het voormalige tonnenruim wordt ingericht als bezoekersruimte/museum (i.s.m. Muzee), het dek wordt weer van hout, de originelenmasten komen er weer op, de hele opbouw wordt weer in oude glorie hersteld en natuurlijk ook de voor- en achter logies zodat je een goede indruk krijgt hoe het leven er aan toeging tijdens de haringvangst.” Hans van der Harst, machinist/monteur van Rederij Groen was druk bezig om alle moderne technische zaken zoals internet, airco en legio communicatie apparatuur alvast van de logger af te halen zodat deze wellicht nog op andere schepen ingezet kunnen worden, waarna de Noordster geheel ter beschikking staat voor de restauratie.

_MG_5935   _MG_5936

Donateurs/Giften
De Gemeente heeft het belang van de restauratie ook ingezien en ondersteunt het project ten volle. Als eerste stap in de richting heeft men derhalve een schenking gedaan van 25.000 euro. Sinds de oprichting van de Stichting zijn er al aardig wat donateurs, die een jaarlijkse bijdrage doen van minimaal 23,60 euro. Maar er kunnen nog wel wat donateurs bij en als bewijs van het donateurschap ontvangt men een zogenaamd “monsterboekje”, waarmee men te zijner tijd aan boord mag. Dus als u ook vindt dat dit erfgoed niet verloren mag gaan, meldt u dan aan als donateur!

Hieronder een slideshow met meer foto’s van de Noordster

4469 getoond, 285 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *