Oh Oh Scheveningen – een wekelijkse column op vrijdag Visdag (1)

_MG_2551
Wekelijkse column “Oh Oh Scheveningen”
U zult wel denken het is toch “oh oh Den Haag, die mooie stad achter de duinen” van Harry Jekkers! Ja, dat is waar, maar we gaan het de komende weken nu eens niet hebben over Den Haag, maar over Scheveningen. Al is het nu een stadsdeel behorende tot Den Haag, voor de Scheveningers blijft het toch het mooie dorp voor en op de duinen. Fotografe Dorine Kleinloog en ik struinen de komende tijd door Scheveningen van haven, de visafslag, de oude vissers, ’t Palm ‘uisje, Semafoor, de Scheveningen 24 en 236, het zeemanshuis, een garnalenvisser, de ijsfabriek, rederijen, oude ambachten tot offshore en zeeboerderij en al wat er nog meer voorbij is gekomen of nog komt.

Oude vissers
_MG_5444We beginnen onze serie met een bezoek aan Cor en Riet van der Toorn, Cor een oude visser geboren en getogen in Scheveningen op 27 April 1941 en sinds dat Willem Alexander koning geworden is hangen op die dag alle vlaggen uit. Zowel Cor als Riet zijn geboren in Duindorp. Beiden komen uit een vissers familie. Cor ging al vroeg mee als “prenter” (meevaarder, zodat je moeder een kostganger minder thuis had) en heeft vanaf zijn 15de tot en met zijn 27ste in de visserij gewerkt. Vervolgens nog 5 jaar op de kustvaart, op en neer naar Engeland, en is toen _MG_5455terechtgekomen bij het Havenbedrijf Rotterdam waar hij 30 jaar gewerkt heeft. Ondanks het feit dat Cor en Riet 30 jaar in Maassluis gewoond hebben, is het contact met Scheveningen altijd behouden gebleven, vandaar dat na zijn pensionering in 2000 de familie toch weer in Scheveningen is komen wonen. Een hoop oud vissers zijn begin zeventiger jaren, gezien de verslechterende situatie in de visserij, overgestapt naar een ander beroep. Veelal werd men Bus- of trambestuurder bij de HTM, postbezorger bij de PTT of bode bij een of ander ministerie. Dus Cor heeft eigenlijk nog geluk gehad, dat hij indertijd toch nog werk gevonden heeft wat met de haven te maken had.

Vlaggetjesdag
_MG_5760Tegenwoordig is dochter Marie-Anne de drijvende kracht achter “Vlaggetjesdag” en hebben Cor en Riet op die dag 25 oude ambachten onder hun beheer, die in twee straten hun ambacht laten zien. Afgelopen keer kwamen er toch zeker zo’n 250.000 bezoekers op af. De dag voor Vlaggetjesdag varen 230 oud-vissers het zeegat uit, een jaarlijks evenement. Natuurlijk worden de vrouwen ook niet vergeten en worden ze verwend op high tea en dit jaar waren er speciaal gemaakte reukkaartjes met het parfum Pompeia. Reukkaartjes hoezo? vroeg ik aan Riet, die het mij vervolgens haarfijn uitlegde…

Zuurstok met “I love you”
Als de haring vanuit de Engelse kust naar beneden zwom, ter hoogte van het Kanaal, dan verplaatste de haring zich ook die kant op. Jaarlijks was dat ergens in november. De schepen legden dan aan in bijvoorbeeld de vrijhaven Dieppe in Frankrijk of ergens in Engeland. Naast me zit Cor met steeds roder wordende oortjes en een brede grijns op zijn gezicht, het moet volgens mij een mooie tijd geweest zijn. Maar ja voor de vrouwtjes thuis kun je natuurlijk niet met lege handen _MG_5452thuis komen, dus Franse Likeur en toentertijd populaire reukkaartjes met Soir de Paris of Pompeia, deze werden in Frankrijk gekocht. Engeland had zijn eigen specialiteit, zoals Cadbury bonbons en zuurstokken met “I love you“ erop, althans als je er maar lang genoeg aan likte.

Zo slecht was het niet
Na de tweede wereldoorlog begon de wederopbouw van Nederland en dus ook in de haven van Scheveningen. Tegenwoordig heeft die generatie het helemaal goed, tenminste als je niet altijd visser geweest ben en een goed pensioen vergaard hebt, inderdaad bij de HTM, KPN, PTT, Rijksoverheid of zoals Cor bij het havenbedrijf Rotterdam. Pas later zijn de reders gelukkig ook in gaan zien dat pensioen een groot goed is en zijn uiteindelijk hierin meegegaan. Lange tijd was het anders, de reders hielden het bedrag boven je garantieloon voor je vast en één keer per jaar in december werd dit uitbetaald. Voor Riet en haar familie was dit het uitje van het jaar.

“Per taxi gingen we naar lunchroom Heck op de hoek van het Spui en de Lange Poten en maakte daar kennis met onze eerste milkshake. Fantastisch was dat, in die tijd speelde er 204 19580000 -09 0773 Hofweg Spui Lange Potenook nog een orkest! Na het eten reden we weer met de taxi terug naar Duindorp en dan was hoogtepunt van het jaar weer voorbij. Tevens was dit de periode waarbij iedereen nieuwe kleren kreeg, was je weer klaar voor het nieuwe jaar”

Zo slecht was het niet als visser zijnde, de bakker, groenteboer of slager waren minder af, maar in die tijd was er nog samenhorigheid en we zorgden voor elkaar, tegenwoordig is dat ver te zoeken.

Witte wijn met zalm
Tijdens het gesprek heeft Cor ons voorzien van allerlei contacten in Scheveningen of belde ze zelfs op om een afspraak te maken. Geweldig een betere start hadden we ons niet kunnen wensen en daarnaast zullen we de goede zorgen van Riet met witte wijn en zalmtoastjes nog lang heugen.

6472 getoond, 399 bekeken

3 thoughts on “Oh Oh Scheveningen – een wekelijkse column op vrijdag Visdag (1)

  1. Hi Kees, bedankt voor je reactie! Inderdaad op de hoek van Voorhout en het Spui is niet correct, het moet zijn op de hoek van Lange Poten en het Spui. We gaan het aanpassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *