Ontwerpen van ROC Mondriaan Mode bij “Fashion in Style” (filmpje)

Deze zomer biedt het Gemeentemuseum Den Haag een leuk extraatje voor modeliefhebbers: Fashion in Style, een tentoonstelling die te zien is tot 13 augustus 2017. Een paar dagen geleden was ik samen met een collega een paar dagen op pad om een paar reportages te maken. De eerste was bij het Internationaal Rozenconcours in het groene Westbroekpark. Tijdens de zomermaanden staan hier de rozen in het rosarium tussen Den Haag en Scheveningen volop in bloei.Deze tentoonstelling laat mode zien die is geïnspireerd door het werk van Piet Mondriaan en De Stijl. Denk aan de beroemde Mondriaanjurk (1965) van Yves Saint-Laurent, maar ook aan creaties van Prada, Peter Rozemeijer, Marlies Dekkers en Michael Barnaart van Bergen.

Daarnaast is er inspirerend werk te zien van studenten van de School voor Mode van ROC Mondriaan, speciaal ontworpen voor het landelijke themajaar Mondriaan to Dutch Design. 100 jaar De Stijl. De tentoonstelling wordt vormgegeven door Das Leben am Haverkamp.

De ontwerpers van de toekomst
Na de officiële opening spraken we met een aantal ontwerpers van de toekomst. Aan het begin spraken we met Kim Coenders die een duidelijk Mondriaans ontwerp in haar kledingstuk verwerkt. Haar kleurrijke jumpsuit werd afgewerkt met bandjes. Ze had eerst mouwtjes geprobeerd, maar dit vond ze toch te beperkend.

Kleding van kruisvaardersGEm
Simone den Haan had een avondjurk gemaakt die met kleine stukjes zwarte kant was versiert om zo de lange strakke lijn te doorbreken. Emiel den Otter heeft een kledingstuk gecreëerd die gebaseerd is op de kleding van kruisvaarders. Maar dan niet met mooie felle kleuren, maar alleen met strakke zwart witte strepen.

Dennisse Andrews, was de oudste ontwerper van de vijf die wij gesproken hebben. Zij heeft een prachtige jurk gecreëerd. Die is versiert met een aantal stripjes grijs en zwarte pajetten. Of zoals zij zelf vertelde soms is het simpelste ontwerpt het Beste. Gezal Ates, had iets gecreëerd in drie delen waarbij de versiering bestaat uit bloemen en pareltjes. Met natuurlijke kleuren kreeg deze creatie een heerlijk warme uitstraling. Wat we merken bij het rondlopen door deze tentoonstelling dat de invloeden van onze jongere jaren toch steeds weer terug komt. Zo waren er jurken gemaakt die voor mij een duidelijk LUV uitstraling hadden.

GEMTruien van toen
In een van de zalen hangen een verzameling truien die in de jaren 80 waren gebreid. Het museum had een oproepje gedaan aan mensen die in die tijd van de truien hadden gehad gecreëerd. Dat hebben ze geweten amper naar de oproep kwamen de eerste truien al binnen.

Kijk hier voor meer informatie over de tentoonstelling Fashion in Style.

 

 

1761 getoond, 59 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *