Xtra Small: Miniatuurboekjes in Museum Meermanno (video)

Zondagmiddag werden in Museum Meermanno | Huis van het boek de prijzen uitgereikt van de International Miniature Bookbinding Competition 2017. Gelijktijdig vond de opening van de tentoonstelling ‘Xtra small’ met meer dan vijfhonderd miniatuurboekjes en de presentatie van het gelijknamige boek plaats.

Bibliotheca Thurkowiana
In de tentoonstelling Xtra small toont Museum Meermanno ruim vijfhonderd miniatuurboekjes uit eigen collectie. Het museum bezit van oudsher een grote collectie, waarvan het Bloemhofje uit 1673 wel heel bijzonder is. Museum MeermannoMaar het museum heeft in de loop van de jaren ook veel moderne exemplaren verworven. In 2012 kwam daar de Bibliotheca Thurkowiana Minor bij. Dat is een miniatuurbibliotheek die ook nog eens 1.550 boekjes herbergt, waaronder zelfs een miniatuurkleitablet uit 1800 voor Christus.

Aan de museumcollectie werden zeer recent nog eens 120 unieke exemplaren toegevoegd. Dat zijn de inzendingen voor de International Minature Bookbinding Competition 2017 die de Stichting Handboekbinden samen met Uitgeverij de Buitenkant en Museum Meermanno eind 2016 uitschreef.

Museum MeermannoVakmanschap
De deelnemers ontvingen daarvoor de katernen van het door Liz Waters in het Engels vertaalde verhaal ‘The Island’ van Geert Mak. De Amsterdamse kunstenaar Max Kisman maakte de illustraties. De boekjes moesten voldoen aan de zogenaamde, Bondy-norm, dat wil zeggen dat ze maximaal 76.2 mm hoog, breed en dik mochten zijn. Alle inzendingen zijn staaltjes van toewijding en vakmanschap en ze komen uit alle delen van Europa, Canada en Noord-Amerika, China, Japan, Australië en Nieuw Zeeland.

Wat is een miniatuurboekje?Museum Meermanno Miniatuurboekjes passen in je handpalm, soms zelfs op de top van je vinger. Voor boekbinders en drukkers is het kleine formaat een uitdaging. Het is een manier om hun kunde en handvaardigheid te etaleren. En dan vereist een echt mooi miniatuurboekje naast heel veel vakmanschap ook veel creativiteit, smaak en verfijning in ontwerp en de gebruikte motieven en materialen.

De tentoonstelling Xtra small  is nog te zien tot en met 7 januari 2018!

Museum Meermanno

1861 getoond, 51 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *