50 jaar World Forum: Frank Sinatra Hello Amsterdam

Foto: World Forum

Op 14 maart 2019 bestaat World Forum The Hague vijftig jaar, een belangrijke gebeurtenis om uitvoerig bij stil te staan.
Speciaal voor dit jubileum is er een website ontwikkeld. Wekelijks komen er op deze website nieuwe verhalen over legendarische optredens, anekdotes van achter de schermen, mooie herinneringen van medewerkers, van buurtbewoners, bekendheden en van uzelf!

Vandaag aan het woord: Rene van Loon, Stage Manager World Forum The Hague

Frank Sinatra zal op 7 oktober 1991 een concert geven in de Prins Willem Alexanderzaal van het Congresgebouw in Den Haag. De 2.000 plaatsen zullen 250 tot 750 gulden kosten.
Dit was de aankondiging van het laatste concert wat Sinatra ooit in Nederland zou geven, en ik was erbij! Samen met nog 4 collega’s van de Evenement technische groep (ETG) zouden we deze Amerikaanse productie begeleiden. En bij Amerikanen weet je in ieder geval dat ze volgens een strak schema werken, maar daarover later meer. De opbouw verliep soepel, er stond aan het einde van de middag een mooi uitgelichte Big Band (o.l.v. Sinatra jr.).

Steve Lawrence & Eydie Gormé, die Sinatra vergezelden tijdens deze “Diamond Jubilee World Tour” namen de soundcheck voor hun rekening….. nog geen Frank gezien!
Wat ik me herinner van die dag is dat er een bijzondere spanning voelbaar was naarmate de aanvang van het concert naderde. Het was natuurlijk wel Sinatra, maar was hij nog wel goed bij stem?
De verkoop was toch een beetje tegengevallen en die megagrote auto-que op rij 19 bevestigde het gerucht dat zijn geheugen hem in de steek liet. De duurdere vipplaatsen waren wel uitverkocht, en ik weet nog dat ik Freddy Heineken en Lee Towers heb zien binnenkomen en heel veel dames in zwierende galajurken, maar ook daarover later meer.

Steve Lawrence & Eydie Gormé begonnen het concert, en na een half uur zag ik backstage diverse technici en Amerikaanse productiemedewerkers steeds nerveuzer rondrennen. En als je dan technici en beveiligers door de backstagedeur ziet komen met zaklampen, weet je dat het moment daar is: “old blue eyes” is in the house. Zorgvuldig loodsen ze hem naar de juiste coulisse, waarna hij opkomt en het publiek begroet: “Hello Amsterdam!!” Ik schrik me rot, maar een Amerikaan stelt me gerust, als het hier bij blijft zijn we spekkoper!

Alles verloopt verder volgens plan en we gaan richting de pauze, de afspraak met de horeca is dat we na 20 minuten gaan gongen zodat iedereen in de gelegenheid is om wat te drinken. In principe kun je dan na 25 minuten weer beginnen met de show. So far so good…

Na precies 17 minuten zie ik de backstagedeur opengaan en komt die grote groep begeleiders en beveiligers met zaklampen het toneel op… met Frank, die niet stopt maar in één tempo doorloopt en het nummer “Fly me to the moon” inzet. Ik weet niet hoeveel zwierende galajurken er nog in de foyer stonden… maar het waren er best wel veel!
De rest van het concert verliep naar wens en ook de afbouw ging volgens een strak schema. Er is die avond één foto van dichtbij gemaakt, want de pers stond op het balkon. Wilt u die ene unieke foto van Sinatra zien? Lees dan het verhaal van de fotograaf hier!

Heeft u zelf een mooi verhaal over World Forum of beeldmateriaal dat we niet kunnen missen in ons jubileum? Zend uw verhaal dan nu in via deze website!

2098 getoond, 59 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *