50 jaar World Forum: Het ‘raven’ begon in de Haagse Statenhal

Foto: World Forum

Foto: World Forum

Op 14 maart 2019 bestaat World Forum The Hague vijftig jaar, een belangrijke gebeurtenis om uitvoerig bij stil te staan.
Speciaal voor dit jubileum is er een website ontwikkeld. Wekelijks komen er op deze website nieuwe verhalen over legendarische optredens, anekdotes van achter de schermen, mooie herinneringen van medewerkers, van buurtbewoners, bekendheden en van uzelf!

Vandaag aan het woord: Dylan Lossie

Voor velen staat de Statenhal synoniem voor de legendarische house feesten die daar werden gehouden – met name de Rave The City feesten. Deze feesten vonden plaats in het begin van de jaren 90. De hedendaagse (miljarden omzettende) dance industrie was net aan het ontluiken en voor velen in Den Haag en omstreken – inmiddels beroemde dj’s, producers en ook gewone feestgangers – begon het daar allemaal, in de Statenhal. 15.000 extatische mensen maakten daar de nachten van hun leven mee. Daar werd de kiem gelegd voor de enorme ontwikkeling die de house scene en bijbehorende muziek de jaren daarna en tot vandaag de dag aan het doormaken is. Een spannende tijd.

De feesten werden georganiseerd door Den Haag’s lokale piraten station Radio Stad Den Haag, die tevens twee goed lopende platenwinkels bestierde aan de Apeldoornse laan en de Schoolstraat.

Housemuziek was in opkomst en ongekend populair in Den Haag en deze feesten waren dan ook in mum van tijd stijf uitverkocht. Er zijn mooie filmpjes op YouTube die een impressie geven van de spanning aan de dagen die vooraf gingen en ook volop beelden tonen de feesten zelf.

Er is een hele generatie veertigers in Den Haag die zeer warme herinneringen koesteren aan de Statenhal en dit ook altijd zullen associëren met de gigantische raves die daar gehouden werden. Nooit eerder waren er in Nederland house feesten van zulke omvang gehouden! Het woord Rave – de Nederlandse variant daarvan tenminste – heeft hier z’n oorsprong.

Zelf ben ik altijd enorm gepassioneerd gebleven over deze tijd, met name de muziek, en om die reden ben ik in 2006 een YouTube kanaal begonnen, volledig toegewijd aan muziek uit deze tijd. De naam van het kanaal, je raadt het al: statenhal – mijn eerbetoon aan deze legendarische hal. Met 20 miljoen views inmiddels een meer dan bekend kanaal in binnen- en buitenland.

Persoonlijk heb ik er geen moeite mee dat de hal verdwenen is – de beste jaren waren tegen die tijd al voorbij – en het draagt enkel bij aan de mythische status die deze locatie voor velen heeft.

Heeft u zelf een mooi verhaal over World Forum of beeldmateriaal dat we niet kunnen missen in ons jubileum? Zend uw verhaal dan nu in via deze website!

2289 getoond, 79 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *