550e borstkankerpatiënt inwendig bestraald in HMC

Foto: HMC, Michel Groen

Foto: HMC, Michel Groen

Gisteren is in HMC Antoniushove voor de 550e keer een patiënt inwendig bestraald tijdens haar borstsparende operatie. Bij deze zogenoemde Intra Operatieve Radiotherapie (IORT) worden, meteen na verwijdering van de tumor in de borst, de wondranden bestraald. Daarmee is de behandeling in één dag voltooid, en hoeft de vrouw in kwestie niet meer enkele weken lang dagelijks naar het ziekenhuis te komen voor uitwendige bestraling.

Belangrijk voordeel is ook dat de huid niet wordt bestraald en dat onderliggende weefsels zoals hart of longen geen schade ondervinden. Bovendien blijft er geen radioactiviteit achter in het lichaam.

De eenmalige, inwendige bestraling is geschikt voor patiënten met relatief gunstige tumorkenmerken, en zorgt ervoor dat zij binnen drie tot zes maanden vrijwel volledig kunnen herstellen.

HMC heeft meer dan zeven jaar ervaring met IORT voor borsttumoren en is daarmee koploper in Nederland. De behandeling wordt in slechts één ander ziekenhuis aangeboden, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

3191 getoond, 95 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *