70 jaar vrijheid: getuigenverhalen gezocht over bunkers in Den Haag

bunker_scheveningenDit jaar vieren we dat we 70 jaar in vrijheid leven in Nederland. Eén van de meest tastbare bewijzen dat vrijheid geen gegeven is, zijn de bunkers in Den Haag. Deze kolossen van beton, waarvan een groot aantal verscholen is onder de grond, werden door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd ter voorkoming van een geallieerde invasie. Deze bunkers resulteerden in een 2685 kilometer lange verdedigingslinie: De Atlantikwall.

De aanleg van de Atlantikwall had ingrijpende gevolgen voor de bewoners van Den Haag en Scheveningen. Scheveningen werd omringd door een strook vol bunkers en tankversperringen. Hele woonwijken werden vernietigd en duizenden bewoners werden gedwongen hun huizen te verlaten en elders onderdak te zoeken.

Getuigen gezocht
Op zaterdag 6 juni 2015, tijdens Bunkerdag, wordt een groot aantal bunkers in Den Haag opengesteld voor het publiek. DenHaagDirect wil, in samenwerking met Bunkerdag, de herinneringen aan de oorlog levend te houden. Wij zijn op zoek naar ‘getuigen’ die de oorlog hebben meegemaakt en die willen vertellen wat de bunkers met Den Haag gedaan hebben. Verhalen over de aanleg van de bunkers, de ontruiming en evacuaties en hoe de bunkers het dagelijks leven in de oorlog ontwrichtten.

Persoonlijke verhalen, die het besef dat we aan vrede moeten blijven werken verstevigen.

Heeft u zo’n persoonlijk verhaal of ken je iemand met een persoonlijk verhaal over een van de bunkers in Den Haag of omgeving? Mail naar info@DenHaagDirect.nl of laat hieronder een reactie achter. Met 2 ‘getuigen’ nemen we contact op voor een persoonlijk interview.

4741 getoond, 128 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *