80 woningen in het Statenkwartier met zonnepanelen

Foto: Bart van Vliet

Foto: Bart van Vliet

De derde bijeenkomst van het Initiatievenbudget Duurzaamheid door Haagse Wijken op 18 september was vooral bedoeld om informatie en ervaringen uit te wisselen.

Na de opening door wethouder Joris Wijsmuller stond Wendelijn Oolders uitgebreid stil bij de procedure voor het aanvragen van een subsidie voor een duurzaam projectplan in Haagse Wijken. Geen eenvoudige opgave, concludeerden de deelnemers. Na de pauze kregen drie projecten, die de procedure inmiddels succesvol hebben doorlopen, een podium om hun ervaringen met de andere aanwezigen te delen.

Foto: Bart van Vliet

Foto: Bart van Vliet

Zonnestroom Statenkwartier
Zonnestroom Statenkwartier is klein begonnen met het rondbrengen van flyers in de wijk. Met de flyer werden e-mailadressen verzameld. Na het versturen e-mailings werden informatie-avonden voor geïnteresseerden georganiseerd. Het resultaat is dat inmiddels 80 woningen ‘met eigen dak’ in het Statenkwartier voorzien zijn van zonnepanelen op het dak. Dit komt neer op een gemiddelde 12 zonnepanelen per woning. De eerste ervaring (in de zomer) is dat de zonnepanelen in 80% van het energieverbruik voorzien. Dat betekent dat ze in 6 tot 7 jaar kunnen worden terugverdiend.

Vogelwijk Energiek
Vogelwijk Energiek is sinds 2010 actief en heeft inmiddels 250 leden. Voor de communicatie maken ze vooral gebruik van het wijkblad van de wijkvereniging, in de Vogelwijk is 90% daar lid van. De contributie voor Vogewijk Energiek bedraagt € 25,- per jaar en bij de start ontvangen nieuwe leden 2 gratis ledlampen. Inmiddels zijn een groot aantal projecten gerealiseerd: de windturbine, opvang van regenwater, slimme meters en zonnepanelen op schooldaken. De ervaring is dat mensen meedoen, omdat ze het leuk vinden om iets voor hun wijk te betekenen. Binnenkort wordt een elektrische deelauto in de wijk geïntroduceerd. Ongeveer 10 tot 15 leden gaan gebruik maken van deze auto.

Duurzaam Moerwijk
Ook Duurzaam Moerwijk is klein begonnen door briefjes in de brievenbussen van de inwoners van de Boendalestraat te stoppen. Meer over dit project lees je in het interview met Sebastiaan van Zaanen.

8054 getoond, 165 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *