Adieu Indië in Muzee Scheveningen, een toneelstuk voor de weduwe

hus 140

Neptunusstraat: Muzee, theater en museum

De drie Willems in Nederland
Adieu Indië heet het nieuwe toneelstuk van De Stichting Het Portret Spreekt, dat wordt opgevoerd in Muzee. De vorige producties waren koningsdrama’s. En wel: Drie vrouwen rond koning Willem I, De held van Waterloo (over koning Willem II) en In de schaduw van Thorbecke (over de staatsman en zijn tegenstrevers Willem II en III). Elk van de voorstellingen was een succes. Geen wonder. Er wordt op amusante wijze een stukje vaderlandse geschiedenis gepresenteerd. En bovendien is Den Haag de hofstad.

Adieu Indië
Voor het nieuwe stuk Adieu Indië lijkt succes verzekerd. Immers Den Haag is, zoals Wieteke van Dort al zong, de weduwe van Indië. De voorstelling schetst in scenes, liedjes en filmbeelden een beeld van de gordel van smaragd van 1860 tot 1949. Zeg maar van Max Havelaar tot Indonesia Merdeka. Het verhaal begint met de kritiek van Multatuli op het koloniale beleid. Via de ethische politiek, de opkomst van het Indonesische nationalisme, de spanningen in de koloniale samenleving en de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor Nederland als koloniale macht: alles draait in Adieu Indië om het onvermijdelijke afscheid dat Nederland eens moest nemen van ”Ons Indië”. Dat laatste leidde tot een aanzienlijke groei van Indische Nederlanders in Den Haag. Soms fantaseer ik dat die geschiedenis best anders had kunnen lopen. Er had in alle pais en vree gewerkt kunnen worden aan een soort Gemenebest. Dan waren Nederlandse bedrijven niet onteigend en zou Den Haag …… er nu heel anders hebben uitgezien.

Toneel met zang
De combinatie van zang en toneel is altijd een hachelijke zaak. Een goed acteur is niet per definitie een nachtegaal. Dat valt reuze mee, het is geen straf naar de liedjes te luisteren. In een van de acteurs, Casper van Bohemen, herkent men een Haagse BN’er. Hij speelde in Goede Tijden, Slechte Tijden de laaghartige schurk Frits van Houten, die op gruwelijke wijze om het leven komt. Naar verluidt keert hij terug in de serie. Bij GTST is alles mogelijk. De voorstelling is alleszins de moeite waard. Toch nog een puntje van kritiek. Het stuk duurt, ondanks de rijk voorhanden stof, slechts 65 minuten. De (voorlopig) zes laatste voorstellingen staan gepland voor april. Ik zou zeggen: plak er nog een serie uitvoeringen aan vast.

1922 getoond, 285 bekeken

One thought on “Adieu Indië in Muzee Scheveningen, een toneelstuk voor de weduwe

  1. Mijn vraag is of er de mogelijkheid bestaat dat ADIEU INDIE nog een keer opgevoerd gaat worden in de toekomst? Ik heb het helaas gemist! Bij voorbaat dank voor Uw antwoord, P.Moret

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *