Amber en Donna vloggen op Maris Bohemen

Donna Honsbeek en Amber Smit (in klaslokaal Frans), Maris Bohemen, 2017

Donna Honsbeek en Amber Smit (in klaslokaal Frans), Maris Bohemen, 2017

“Hé vloggertje!!” OKAY. Het was even wennen: “Ineens komt iedereen naar je toe!” Maar… het is gewoon hartstikke leuk om te vloggen voor je school. Amber Smit (13) en Donna Honsbeek (14) kwamen er helemaal zelf op tijdens het flexvak ICT. Sinds ze op Maris Bohemen (Loosduinen) zitten zijn ze beste vriendinnen, dus het was duidelijk dat deze welbespraakte eerstejaars leerlingen het avontuur met z’n tweetjes aangingen!

“Het zou fantastisch zijn als we straks een eigen YouTube-kanaal hebben en tot het eind van onze schooltijd mogen vloggen,” vertellen Amber en Donna bruisend. Maar ze doen het rustig aan, hoor. Het is ook best wat uitvogelen eerst…

Hoe lang zijn jullie nu bezig met vloggen?
“Eind april werd ons eerste filmpje geplaatst op de Facebookpagina van Maris Bohemen. Het is zeg maar een introductie. Hiervoor moesten we ons idee ook aan de nieuwe directeur voorstellen. Die vond het gelukkig goed en toen kregen we een iPad van Aukje Gerbranda (teamleider onderbouw, red.) om te filmen.”

Wat vinden jullie lastig aan ‘vloggen’? Hadden jullie hier al ervaring mee?
“We hadden het nog nooit eerder gedaan, dus we hebben inderdaad wel een paar uur bekeken hoe je met de software werkt waarmee je kunt filmen en monteren. Dat gaat nu wel, alleen vinden we het best moeilijk om bij het kiezen van de onderwerpen in te schatten hoe andere leerlingen reageren. Vinden ze het leuk of zeggen ze straks ‘Dikke Doei’ als ze onze filmpjes zien…?”

Jullie zijn een team! Hoe vullen jullie elkaar aan?
Donna: “Ik ben blij om met Amber samen te werken, omdat zij er net zoals ik serieus mee bezig is. Ze is heel geconcentreerd! Ik denk dat ik degene ben die steeds óverloopt van de ideeën en Amber helpt dingen meer te structureren.”
Amber: “Het is fijn om met Donna te werken omdat we dezelfde visie op dingen delen. We zijn dan geen tijd kwijt aan onnodige discussies. Als we op een gegeven moment onwijs veel ideeën bij elkaar hebben, probeer ik inderdaad prioriteiten te stellen. Zo van dít eerst, dan dat…”

Wat vinden jullie van Maris Bohemen? Wat willen jullie hiervan laten zien?
“Het is hier altijd gezellig! De school is niet te groot en niet te klein. De sfeer is goed en leraren begrijpen je gelijk. Soms zien ze alleen al aan ons gezicht dat er iets is en blijven ze bij ons doorvragen tot ‘het’ eruit komt. Dat vinden we super fijn, dat ze écht naar ons luisteren. In onze vlogs willen we laten zien wat er bij ons op school gebeurt, hoe onze school zich onderscheidt van andere scholen!”

Kun je beschrijven hoe jullie als leerlingen onderling met elkaar omgaan?
“Nou, we lijken allemaal op elkaar.” Ik neem aan dat jullie niet bedoelen qua uiterlijk…? “Uhm nee, maar we lijken qua denken en doen op elkaar. We zijn allemaal redelijk rustig en als iemand eens een ándere mening heeft, wordt daar geen probleem van gemaakt.”

Los van het vloggen, zitten jullie veel op social media, bijvoorbeeld Facebook?
“Geen Facebook. Wél Instagram! Dat is leuk omdat je reacties kan geven op elkaars foto’s en meer te weten komt wat anderen van onze leeftijd doen. YouTube kijken we ook wel naar…”

Vinden jullie dat jongeren tegenwoordig veel op internet zitten?
“Ja, we zitten nogal veel op de mobiel of tablet. Als je bij huizen naar binnenkijkt zie je kinderen ook vaak achter de computer zitten. Het is beter om meer naar buiten te gaan en ook face-to-face contact met anderen te hebben. Je kan wel heel veel Facebook of Instagram ‘vrienden’ hebben, maar het zijn niet écht vrienden!”

Verklap eens wat het onderwerp wordt van jullie volgende vlog?!
“We denken aan een vlog over de vierdejaars leerlingen die hun examens doen. Over hoe ze de examens ervaren, hoe ze zich hierop hebben voorbereid enzo. Een ander idee is een vlog te doen over de ‘flexvlakken’. Welke richtingen je als leerling allemaal op kan gaan…”

Nieuwsgierig naar de vlogs van Amber en Donna? Volg Facebook en Instagram van Maris Bohemen!

1093 getoond, 212 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *