Amnesty herdenkt Duniya op strand Scheveningen (foto’s)

Duniya herdacht scheveningen

Duniya herdacht

Gisteren was er een bijeenkomst van Amnesty Den Haag. Om alle mensen te herdenken, die het leven lieten bij de overtocht over zee. Duniya uit Ethiopië is één van de zeker 5083 mensen die in 2016 in de Middellandse Zee verdronken. We stonden stil bij haar overlijden en dat van alle anderen wier naam we niet kennen. Haar naam was groot in het zand geschreven.

Duniya’s man vertelde over de omstandigheden, waar hij en zijn vrouw, en twee maanden oude dochtertje in moesten zien te overleven in hun thuisland. Hoe zij op de boot werden gezet, en in de Middellandse zee op ’n andere boot, die al heel vol was met vluchtelingen, waardoor deze boot kapseisde, en ze met z’n allen rondom middernacht in het water vielen.

Hij had ’t geluk dat hij in de omgeving van ’n rivier was opgegroeid, en daarom kon zwemmen, zijn vrouw en dochtertje niet, en zij verdwenen in de golven. Hij kon naar ’n reddingsboot zwemmen, en klom aan boord, hij redde drie mensen uit het water, maar nummer vier mocht niet meer aan boord komen van de mensen smokkelaars, hij kreeg ’n mes op z’n keel.

Dunyia's man

Dunyia’s man

Kiki Schippers

 

Kiki Schippers, die de Annie M.G.Schmidt prijs heeft gewonnen met haar lied ‘ Er spoelen mensen aan ‘ zong dit toepasselijke lied op het strand. Toen gingen we met z’n allen bloemen leggen in de naam van Duniya. Het was ’n zeer mooie bijeenkomst.

1404 getoond, 159 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *