‘An evening of today’ – een avondje muziek van de toekomst in Korzo

An evening of today

Nieuwsgierig naar de muziek van de toekomst biedt het Nieuw Ensemble jaarlijks ruimte aan getalenteerde muzikale creatievelingen van nu. Met het premièreprogramma ‘An Evening of Today’ bieden ze een belangrijke brug voor jonge componisten en musici en gaan ze samen met hen op zoek naar ongehoorde klanken en onverwachte verbindingen. Een creatieve vrijplaats onder professionele begeleiding waar toptalent de kans krijgt zich te profileren.

Het was goed druk, en de muzikale avond begon met een kleine bezetting: dwarsfluit, hobo, klarinet, harpiste, balalaika, gitaar en een percussionist. De muziek was modern, soms alsof ze aan elkaar proberen te ontsnappen, maar toch vonden ze elkaar telkens weer. Plots klinkt er een fluit geheel van links, toch waren de muzikanten niet versterkt en dat was dus vreemd. Sommige mensen keken om en ik dus ook. Ik zag in de linkerhoek een fluitist en ook in de rechterhoek was er een te vinden, dus mijn gehoor had het goed. Leuk zo’n ontdekking tijdens zo’n interessant muziekstuk.

Toen was er een korte pauze en werd het geheel muzikaal uitgebreid met een violiste, een alt viool, een cello, bas en ’n piano, de gitarist had zijn plek verruild voor ’n grote en kleine trom. Het stuk begon met een animatie die net zo gemakkelijk werd losgelaten ten bate van de muziek. De viool versterkte de alt en de alt de cello en de cello de bas. Ze leken verlengstukken van elkaar, complimenteerde elkander.

We werden meegenomen op een bijzondere reis en het applaus was daar. Na weer 5 minuten pauze kwam er een wit gordijn naar beneden. De muzikanten schoven allemaal naar achteren, waardoor er een grotere ruimte ontstond achter het doek en de muzikanten. Dit om ruimte te geven aan een danseres die in een spot prachtige schaduw gaf op het witte doek. Ook werd de danseres geprojecteerd op het doek, en zo danste ze met haarzelf en met haar schaduw. Erg goed bedacht, en zeer mooi uitgevoerd. Nu is het de eerste echte pauze.

Na de pauze was de opstelling van de muzikanten frappant. Op rechts zaten de violiste de alt vioolspeler de cellist & bassist achter elkaar. Dit was prachtig uitgelicht in een langwerpige lichtbundel. In het midden zat de balalaika-speler vooraan en daarachter de gitarist, ook zo mooi uitgelicht. Op links zaten de pianist en harpist in hun eigen stuk licht. Het begon met een stuk animatie, waarna de muziek werd ingezet. Het was een humoristisch stuk, want op gegeven ogenblik hield het hele orkest stil en sloeg de violiste het bladmuziek om naar de volgende pagina. Ze pakte een klem om op haar viool te bevestigen, en hield zij stil, dan deed de Alt violist precies hetzelfde, en daarna volgden de cellist, en dan de bassist. Het was prachtig gestileerd. De stukken muziek, waren ook hilarisch, heel bekend, maar de namen ervan weet ik niet. Het was een erg mooi stuk en goed van lengte.

An evening of today korzo

in Korzo

Daarna was er weer een korte pauze, en werd het orkest weer uitgebreid, wat volgde was weer een andere opstelling. Op het doek erachter werd een prachtige Mot geprojecteerd, met teksten, en met nieuwe vormen van muziek, wat naar mijn mening te langdradig was, want ik viel bijna in slaap.

Hierna was er nog 1 changement, en kwamen er bijzondere instrumenten bij, een drummer, en een elektrische fluit, en instrumenten die ik nog nooit eerder zag, en zat een fluitiste met een zonnebril op het podium. Dit was weer een harmonieuzer stuk muziek, waar ik zeker van genoot.

Al met al vond ik het een geweldige avond, maar een lange zit, met vele interessante bewerkingen, ingangen, en nieuwigheden muzikaal gezien. Erg leuk. Ik dank iedereen hartelijk voor de mooie avond.

An evening of today

405 getoond, 19 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *