Art Nouveau in Den Haag

In de loop der eeuwen hebben kunstenaars zich laten inspireren door de natuur. Aan het einde van de 19e eeuw was dat ook het geval. Als reactie op de opkomst van de industrie en massaproductie gingen kunstenaars bloemen, vogels en insecten afbeelden.

Art Nouveau in Nederland

Porselein in het Gemeentemuseum

Deze stroming vond van zichzelf dat ze een geheel nieuwe kunst maakten, in het Frans de Art Nouveau. Ook in de toegepaste kunsten werd deze stijl ruimschoots uitgebeeld. In het Gemeentemuseum kijk je in de tentoonstelling Art Nouveau in Nederland dan ook je ogen uit naar meubels, vazen, serviezen, wandkleden en ook jurken. Allemaal in de vormgeving van en met de decoraties van de Art Nouveau.

Art Nouveau in Nederland 2

Meubels in het Gemeentemuseum

De tentoonstelling geeft een mooi beeld van de verschillende invloeden die de kunstenaars ondergingen. Zoals al gezegd, vanuit de natuur in Nederland. Maar ook vanuit exotische streken zoals Japan en Nederlands Indië.

Art Nouveau Haagsche Bluf

Art Nouveau architectuur in Den Haag

 

 

Den Haag is ook rijk aan Art Nouveau architectuur. Maar die vind je niet in het museum, daar moet je de straat voor op. Dat kan op 19 mei tijdens een stadswandeling in de Haagse binnenstad langs Art Nouveau en Art Deco panden. Op 20 mei doe ik deze wandeling ook in het Engels.

Meer informatie en inschrijven.

Foto’s: Jacqueline Alders

1803 getoond, 201 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *