Best bewaard geheim van Den Haag Het Spaansche Hof heropend (foto’s)

Het Spaansche Hof, Foto: Igor Tschernizki

Op donderdag 8 februari had ik het genoegen om aanwezig te mogen zijn bij de spetterende heropening van een bijzondere evenementenlocatie: Het Spaansche Hof in Den Haag. Het 16e-eeuwse stadspaleis zit midden in de stad, op Westeinde nummer 12. Het Spaansche Hof wordt terecht bestempeld als het best bewaarde geheim van Den Haag. Talloze keren heb ik het gebouw gepasseerd en ik had nooit verwacht dat er een prachtig paleis achter de muren schuil ging.

Rijke geschiedenis
Het gebouw kent een lange geschiedenis en zit vol verhalen en mythen. In 1469 besloot Keizer Maximiliaan, Gerrit van Assendelft, hier zijn huis te bouwen. Het stadspaleis werd meerdere generaties overgeërfd en kwam door middel van een huwelijk in de handen van familie van Renesse. Zij verhuurden het, omdat ze maar zelden in Den Haag verbleven. Een aantal jaar werd het gehuurd door niemand minder dan Johan de Witt, toentertijd raadpensionaris van Holland.Het Spaansche Hof, Foto: Igor Tschernizki

In 1677 werd hier de Spaanse ambassade gevestigd en werd het gebouw door de Spanjaarden verbouwd tot het huidige stadspaleis met een Koninklijke uitstraling. Ruim een eeuw later, ten tijde van de bezetting van Holland door Napoleon in 1811, besloot de Spaanse koning om het gebouw te verkopen. De volgende twee eeuwen kwam het in de handen terecht van de Franse en later Deense gezant, die zelf het paleis niet bewoonden. Ruim vijf eeuw werd Het Spaansche Hof gekoesterd en nu kan iedereen in Nederland genieten van dit prachtig stukje geschiedenis.

Oase midden in de stad
Het Spaansche Hof neemt je terug in de tijd naar de schatten van de Gouden Eeuw. Het paleis is een oase van rust, een plek waar je kan ontsnappen aan de drukte van de Haagse binnenstad. Na een grondige renovatie is de Koninklijke grandeur van vroeger volledig hersteld. De genodigden liepen, net als ikzelf, tijdens de heropening met open mond te staren naar alle details in de prachtig gerestaureerde ruimtes.

Deze bijzondere evenementenlocatie bevat tien zalen en de op twee na grootste binnentuin van Den Haag met genoeg plek voor 400 personen. Perfect voor het houden van een congres, vergadering, bruiloft, receptie of evenement.

Benieuwd geworden naar het verborgen Haagsche stadspaleis? Ga dan voor meer informatie naar de website van Het Spaansche Hof. Hieronder zie je mijn fotoverslag dat ik gemaakt heb tijdens de opening!

 

 

3682 getoond, 374 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *