Bevrijdingsconcert Bill Baker’s Big Band 2018 in Zuiderparktheater

In de startblokken (foto Jan Fokkema)

In de startblokken (foto Jan Fokkema)

Jaren vijftig in de Transvaalwijk. Aan de eindeloze Grote Zomervakantie lijkt geen einde te komen. De weken gaan maar niet om. Wat zullen we vandaag weer eens doen? Fietsen naar de veemarkt in Delft? Pootje baden bij Ot en Sien of zwemmen in het openluchtbad? Naar het strand of voetballen in het Zuiderpark? En krijgen we dan een fles Exota mee? Nee, vandaag staat iets heel anders op het programma. We gaan vandaag naar het Openluchttheater waar Piet de Smeerpoets speelt. Moeder heeft al kaartjes gekocht bij Coöperatie de Volharding in de Kempstraat. Het openluchttheater bestaat nog steeds, al staat het nu op een andere plek. En het heet nu het Zuiderparktheater.

Glenn Miller en zijn Army Air Force Band
Wat Vera Lynn (Sweethearth of the Forces) was voor Engeland, was Glenn Miller voor de Verenigde Staten. Deze jazztrompettist en bandleider van de Army Air Force Band verongelukte helaas voor het eind van de oorlog. Zijn band en zijn muziek (In the mood) bleven echter bestaan. De Amerikanen behoorden tot de bevrijders van Nederland. Het is dan ook geen wonder dat de swing- en dansmuziek van Glenn Miller hier een geweldig succes boekten na de vrede. Zijn muziek staat symbool voor de bevrijding. Met het Bevrijdingsconcert 2018 brengen we een eresaluut aan onze bevrijders én aan Glenn Miller. Weliswaar staat niet de Army Air Force Band op het podium, maar Bill Baker’s Big Band.

Bill Baker’s Big Band
Dankzij de arrangementen, de gebaartjes en de militaire tenues lijkt het waarachtig wel of Glenn Miller’s Army Air Force optreedt. Het is toch echt Bill Baker’s Big Band die op het podium staat. Het orkest staat onder de bezielende leiding van saxofonist en zanger Wim Zweekhorst, alias Bill Baker, die de nummers losjes aan elkaar praat. Wim Zweekhorst was vroeger bakker in Rijswijk, zodat de naam Bill Baker voor de hand ligt. Naast In The Mood komen bekende en minder bekende nummers van Glenn Miller aan bod: Moonlight serenade, Chattanooga Choo Choo (met de fluit van de locomotief), A string of pearls, Tuxedo Junction en Little brown Jug. En niet te vergeten Pennsylvania 6-5000. Vanzelf wordt dit telefoonnummer meegezongen door de bandleden én het publiek. De zang van Tessa van der Ham past wonderwel bij de gespeelde muziek. Het klaterende (eind)applaus geeft de waardering van het publiek weer.

Voorstelling gemist?
Bill baker’s Big Band geeft dit jaar nog twee concerten. Op 3 juni 2018 doen zij het Luxor Theater in Rotterdam aan. En op 11 november 2018 kan men ze in de Rijswijkse Schouwburg bewonderen. In de tussentijd maakt de band een tournee door ……. de Verenigde Staten.

 

2974 getoond, 170 bekeken

One thought on “Bevrijdingsconcert Bill Baker’s Big Band 2018 in Zuiderparktheater

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *