Bevrijdingsfestival 2017 Den Haag: Samen vieren in muzikale Staat

IMG_9044 De Staat @Bevrijdingsfestival 2017 by www.ideb.nl
Het Bevrijdingsfestival 2017 is weer een feit. 5 mei 2017, 72 jaar na de daadwerkelijke bevrijding, vieren we onze vrijheid. En deze vrijheid wordt gevierd met muziek in vele diversiteiten. Mijn Brain was in alle Staten!

IMG_8462 Diggy Dex @Bevrijdingsfestival 2017 by www.ideb.nlNa het bevrijdingsfestival van 2016 komen we voor een koude kermis, eh nee, geen kermis maar festival, te staan. 365 dagen geleden was het heerlijk warm weer en nu dit jaar.. ja, geen korte broeken en t-shirts, maar lange mouwen, jassen en soms zelfs handschoenen zijn van de partij. Maar de kou wordt vandaag goed gemaakt met de warmte van de festivalbezoekers, die op hun beurt warm worden gemaakt door de muzikanten op 6 verschillende podia. Rock, Soul, Hip Hop, Funk, Jazz het is allemaal één fusion, voor ieder wat wils. En als muziek niet je ding is, kun je onder meer je hart ophalen aan de vele eet- en drinkplekken, een workshop breakdancen of een oude Engelse bus met vintage kleding. De maag, de ogen en het hart kunnen dus op verschillende manieren gevoed worden deze hele dag!

Magische start van deze dag
Vanaf Centraal Station loop ik achter de menigte aan om voor de derde keer het Bevrijdingsfestival mee te maken, de sfeer te proeven, veel muziek te horen en natuurlijk een sfeerimpressie in beeld neer te zetten. Ik meld me bij de Hilton gasten/persentree en met een bandje om de pols en de vriendelijke woorden: ‘hele fijne dag… geniet!’ ga ik het veld in. Magic Moon is de eerste band die ik tegenkom. Ze staan op het Free Stage, waar aan het eind van de dag een van de muziekformaties wordt gekozen en bekroond met een plek op Parkpop 2017. Met de lekkere rocksound ga ik richting het Sena Performers Stage waar de reggagroep Roots Creation de Caribische vibes over het toenemende publiek verspreidt. De geur van de reggae-sigaretten wordt sterker richting het podium. Lekker sfeertje, jammer dat de temperatuur niet een beetje meer Caribisch is. In een chillmodus ga ik richting het Hoofdpodium, waar het aantal (bekende) fotografen toeneemt. Ook voor het podium is het een lekker sfeertje onderling. Iedereen gaat klaarstaan, de vrolijk uitgedoste presentatrice neemt het woord en verwelkomt een oud veteraan op het podium. IMG_8328 Opening Veteraan Wethouder Karsten Klein @Bevrijdingsfestival 2017 by www.ideb.nlWat mooi om iemand te zien die de tijd heeft meegemaakt dat er in dit land niet vrij gesproken mocht worden, er niet vrij geleefd kon worden, men niet vrij was. Deze man staat hier. Hier voor ons, om met ons, een moment te vieren waar hij mede voor verantwoordelijk is, het vieren van de vrijheid. Wethouder Karsten Klein wordt er ook bij geroepen, die met een hele grote glimlach zijn waardering naar de grote, grijze man in perfect uitziend uniform, uitspreekt en hem een krachtige hand geeft.
De vlam, de Vrijheidsvlam, wordt door het Nederlands estafetteteam (die deze in de nacht ervoor in Wageningen hebben opgehaald) aan de wethouder uitgereikt. Met de fakkel in de hand wordt Karsten met een hoogwerker tot boven het podium gebracht, waar hij het vuur tegen de vrijheids-duif-vlam houdt en deze in glorie laat branden. Zo, het is begonnen, het lopen van podium naar podium gaat van start.

Vrij en ook nog een eens VIP
IMG_8371 VIP Lounge @Bevrijdingsfestival 2017 by www.ideb.nl
Je niet vrij kunnen bewegen, niet kunnen zeggen wat je wilt. Een beperking, opgelegd door een staat, een regering, dat kunnen veel van ons niet indenken (ik niet in ieder geval). Vandaag staat het tegenovergestelde centraal, de vrijheid. En hoe mooi is dat, om het met velen én met muziek, te vieren. Na de opening loop ik naar het VIP-podium om foto-buddy Richard Peter Mulder, tegen het lijf te lopen. We worden nog even op de foto gezet, kletsen wat bij en nemen een hapje en drankje.
Hilton The Hague, die voor het 3e jaar op rij de VIP-lounge faciliteert voor de organiserende R.G. Ruijs Stichting heeft het weer perfect geregeld. Bij opkomst op het gastendek voel je de sfeer, een sfeer van gasten die vol op in de watten worden gelegd. De VIP-lounge werd officieel geopend door Frits Huffnagel (voorzitter R.G. Ruijs Stichting) en Sjoerd Sybesma (general manager Hilton The Hague), in aanwezigheid van burgemeester Pauline Krikke.
IMG_8376 Freazzp @Bevrijdingsfestival 2017 by www.ideb.nlVan hieruit ga ik naar een bekende, een poëet, woordentovenaar, een man met een hele vette band achter zich. Guus van der Steen is zijn naam en hij staat hier met zijn project Freazzp. De band van een andere planeet. Een groep megamuzikanten die, jazzy, nee, vrije muziek maken. De heupen schudden, handen klappen en dansstappen worden gemaakt. Nice om te zien en horen.

Diversiteit
Vandaag komt niet alleen het woord ‘vrijheid’ veel voorbij, maar ook ‘diversiteit’ wordt veel genoemd op het podium. Vrij zijn om te zijn wie je bent, of wilt zijn, anders dan anders, niet hetzelfde, je keuze in geloof of keuze van wie je houdt. Dat haal ik uit de woorden die ik hoor. Diggy Dex is de eerste bij wie ik dit hoor. Naast de bekende nummers haalt hij op een gegeven moment een groep jongeren op het podium. Een van de jongens heeft een djembe en begint er een beat op te slaan. Een voor een komen de anderen naar voren om een stukje te rappen/spreken over het onderwerp vrijheid en hoe zij geconfronteerd zijn met het ‘niet’ vrij zijn. Dat ‘niet’ zet ik tussen haakjes, wat eigenlijk supergrote hoofdletters moet zijn. Diggy Dex neemt het weer over en brengt ‘Treur Niet’ waar hij nog meegeeft dat iedereen moet genieten van het leven.

IMG_8543 Sabrina Stark @Bevrijdingsfestival 2017 by www.ideb.nlSabrina Stark, supersoul zangeres en door mij heel graag gezien heeft ook mooie woorden over de vrijheid en onderstreept dit met de soul in haar stem. Vandaag stapt ze een beetje uit deze hoek door wat reggae te brengen en nog wat covers van grote helden. Altijd een plezier om haar te horen en zien.
Na wat over het veld te lopen met ondertussen een nummer bij The C.I.P.E.R. en een bij Braz & Teemong mee te pikken ga ik me klaarmaken voor The Power. The Power van het brein. Die van die snelle woorden achter elkaar op van die vette beats. Brain Power staat nu op de lijst.

IMG_8701 BrainPower @Bevrijdingsfestival 2017 by www.ideb.nl

The power van de mens
Het Hoofdpodium staat helemaal vol. Brain
Power
staat vandaag niet alleen met zijn trouwe DJ TLM op het podium maar het Re: Freshed Orchestra staat hem bij. Wat betekent, dat er blazers, strijkers, toetsen, gitaren, bas, nog meer toetsen en dj om de rapper heen staan. Ziet er nu al indrukwekkend uit. Bij het opkomen van de woordenwizard komen weer die woorden ‘vrijheid’ en ‘diversiteit’ aan bod. De handen gaan de lucht in en het veld gaat los en rapt mee op bekende stukken. Een waanzinnige zangeres, een supernice zanger en nog een gastzanger zijn met hem mee. Een onwijs vette combi van alles. En die laatste gastzanger is niet zomaar een zanger. Dit is de frontman van de megaband Orange Grove (Michael Maidwell), reggaevibers van het eerste uur. Wat een mixup. Na de magie van The Brain wandel ik weer wat over het veld en als ik terug kom komt Russkaja het podium op. Een beetje folk-achtig gekleed, brengen ze een rockachtige versie van deze stijl. Een stijl die goed door het publiek wordt ontvangen. Springend en meeschreeuwend op klankniveau is het een groot feest op het veld. Van folk naar soul, naar een man die ik al lang wil zien, Pete Philly. Coole soul, poppy soul. Een vette stem met top drummer, dj en een van de toetsenisten der toetsenisten Niels Broos. Los op de soul van deze giganten!

Van grote hoogte gebracht
IMG_8922 De Staat Heli @Bevrijdingsfestival 2017 by www.ideb.nl
Samen met fotografen Jeroen Jansen, Wouter Vellekoop en Maarten Ederveen zitten we achter het podium en hebben het over.. foto’s, licht, sfeer. Gezellig dus! Iemand van de organisatie komt ons halen met de woorden ‘Gaan jullie mee, de heli komt zo!’. Uhm, ja natuurlijk. En we gaan achter elkaar aan naar het veld waar de heli zo landt en een van de ambassadeurs van vandaag naar ons brengt, De Staat. Met een kleine groep staan we te wachten en ineens een enorme windvlaag, hoop herrie (gelukkig oordoppen in) en daar is ie dan. De luchttaxi die ons Ministerie van Defensie verzorgt om jaarlijks de artiesten die als ambassadeuren worden verkozen van het ene naar het andere festival te brengen. En daar zijn zij dan. De mannen van De Staat worden nog langs ons geleid zodat we een foto kunnen maken van ze. Nu terug om een einde te breien aan de avond.
Toch nog even met Jeroen langs de DJ en act SWG. Coole dancemoves van de frontman, een mc en een drietal dames die alle charmes on stage gooien. Helemaal los op het podium en dat is aan het publiek goed te merken. De losgaan-factor gaat ook in het publiek verder.
IMG_8972 SWG @Bevrijdingsfestival 2017 by www.ideb.nlNa een paar mixen van SWG meegekregen te hebben ga ik nog een drankie halen op het deck. Hier is het nu vrij rustig, er wordt al wat opgeruimd en de nog aanwezigen kletsen wat in afwachting van de afsluiter van vanavond. Eigenlijk op weg naar de uitgang, raak ik aan de praat en voordat ik het weet gaan de lichten aan voor de laatste act. Ze worden voorgesteld en daar staan ze dan… De Staat! De mannen rocken vanaf het eerste moment het podium en het publiek. Ook de lichtshow is megavet! Nice deze meesters eindelijk eens te zien. Dan wel op een afstand, maar het effect komt over! Rock!!!

Was een mooie dag met mooie momenten en vooral het idee erachter boost de dag nog eens!!!

470 getoond, 187 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *