Bevrijdingsfestival met dans, zang door jong en oud, gevierd op het Malieveld

IMG_4848 Publiek Di Rect 2018-05-05 Bevrijdingsfestival 2018 Iwan de BrabanderBevrijdingsdag moet gevierd worden en in de Hofstad wordt er de mogelijkheid geboden om dat met zo’n 80.000 mensen te doen op het Malieveld. Op meerdere, verschillende soorten podia… van een bus, een soort boxring, verschillende kinderattracties, tot aan 2 grote podia met artiesten. Een mooie dag om te vieren dat we zo vrij zijn om dit mee te mogen maken!

Kinderen vrij om te spelen, zingen en dansen
IMG_9152 2018-05-04 Bevrijdingsweken Kinderbevrijdingskoor Madurodam Iwan de Brabander
Vrijdag 4 mei 2018 rijd ik richting huis en zie dat er een groot koor is op het plein voor Madurodam. Mijn nieuwsgierigheid speelt op, mijn auto langs de kant en wandel naar een grote menigte die aandachtig staat te luisteren naar de liederen die het koor brengt. Een jong meisje uit Syrië vertelt over hoe het onderwerp oorlog haar heeft geraakt en hoe blij ze is om in Nederland ‘vrij’ te zijn om te zeggen wat ze wilt. Zang, dans en muziek komt voorbij tot aan iets voor acht uur. Bovenin de vuurtoren van Madurodam staat een trompettist van Defensie die ons naar de stilte blaast. Na het onwijs mooie stilte-moment zo met z’n allen ga ik richting huis om me voor te bereiden op de dag van viering. Het Bevrijdingsfestival 2018.
Op het podium in de Tweede Kamer begint de dag met een optreden voor de jonge generatie, Woezel en Pip. Helaas kan ik er niet bij zijn, maar wat ik van de spelende kinderen om me heen hoor, is dat Woezel en Pip vet zijn. Met de diverse dingen die speciaal voor de kids zijn geregeld, kunnen ze op het Malieveld hun hart ophalen en lekker vrij zijn. De meeste kinderen zie ik los gaan in de mobiele ballenbak en op het springkussen. En degene die zich daar te groot voor voelen zie ik in de battle-ring van het Haags Hip Hop Centrum tegen elkaar battlen met vette Hip Hop moves.
Naast de attracties is er voor ouders en kinderen een grote diversiteit aan muziek dus voor ieder wat wils.

Busrit over en naar de vrijheid
Op de twee perrons die er zijn gemaakt aan de zijkant van de lange zijde van het Malieveld vertrekken deze dag een aantal bussen met hierin dichters, vertellers, ervaringsdeskundigen en kan er een college worden gevolgd. Met de drukte op de verschillende plekken ben ik de bussen steeds misgelopen maar heb er wel wat mensen over gesproken die me enthousiast hebben gemaakt om volgend jaar tijd te maken voor deze bijzondere gebeurtenis. In de bus is natuurlijk het thema ‘vrijheid’ wat door iedereen anders wordt geïnterpreteerd. Mooi te horen dat de uiteenlopende busgasten allemaal op een andere manier een draai aan dit waardevolle goed geven. Of het nou Diann van Faassen en Harry Zevenbergen van het Haags DichtersgildeLeila Prnjavorac die haar verhaal vertelt over haar vrijheidsontneming in Bosnië-Herzegovina of de Vrijheidscollege van Lucas De Man, is… Ze raken veel, maar nog lang niet alle fronten van ‘de vrijheid’.

Vrij dansen
IMG_4013 Dance Stage Publiek Hip Hop Battle 2018-05-05 Bevrijdingsfestival 2018 Iwan de Brabander
Met het All 4 music dance area is er een apart overdekt deel van het grote veld gereserveerd voor een aantal DJ’s die hun ding doen om de energie van de bezoekers om te zetten naar dansbewegingen. Na het eerste uur begint het snel vol te stromen in en om het dansgebied en dat blijft het ook. Op afstand heb ik van de meeste DJ’s wel wat voorbij horen komen en heel veel mensen los zien gaan. Bij DJ Stavros Martina blijf ik even staan om wat te fotograferen en binnen te laten komen hoe blij mensen van iets als dansen kunnen worden. Deze mogelijkheid om lekker te kunnen dansen, die vrijheid, is er niet in elk land. Love it! Zelf ook wat bewegingen en dan is het weer tijd voor een volgend deel van de Bevrijdingsfestival-reis.

Van Rock tot Hip Hop tot DJ’s
IMG_4034 The Navigators & Friends 2018-05-05 Bevrijdingsfestival 2018 Iwan de BrabanderHalverwege de dag kom ik erachter (net als elk jaar) dat het niet mogelijk is om alles te zien en horen. Zoals de battles op het Hip Hop Stage, had ik graag meer van willen zien. Op het Sena Performance Stage staan bands, rappers en DJ’s waarbij ieder zijn eigen stijl meebrengt. SpeakEasy, The Navigators & Friends hoor ik lekker rock maken. Vette gitaren, lekkere beats en vette zang erover. Stoorzender is er voor de coole Haagse Rap, die met zijn nummer Den Haag het hele veld mee laat brullen. Rochelle hoor ik wat covers doen. Wat een vette stem heeft ze toch, jammer dat we lang niets van haar hebben gehoord. En met het feit dat je niet op twee (of meer) plekken tegelijkertijd kunt zijn mis ik wat optredens en kom ik weer in de line-up bij DJ Don James die met een danser en danseres (die heeeeele vette moves hebben) en een vette playlist de enorme mensenmassa laat stuiteren. Voordat ik wegga ben ik nog even langs het podium gelopen, waar de sfeer wat minder geworden was en heb wat nummers uit de playlist van de vrolijke Tony Star en Matsoe Matsoe meegepikt.

Het begint met Fedde en eindigt met Di-Rect
IMG_3779 Fedde le Grand 2018-05-05 Bevrijdingsfestival 2018 Iwan de Brabander
Als laatste het podium waar het begint met DJ Fedde le Grand, die een half uur eerder landde waardoor het met de fotografen een beetje in de mist liep om de aankomst te kunnen fotograferen. Onderweg van de helikopter terug naar het veld kom ik Arlette Hovinga, trekkend aan een cameravrouw die achteruit lopend een van de grootste dj’s aan het filmen is, tegen. Arlette, die ik pas heb leren kennen op het Bonfire Beach Festival via de band Madhara, was op het strand als boeker en deze duizendpoot in de muziek en beeld, is dan hier met het Haags Productiebedrijf van Jeroen Langerak, om beeld materiaal (interviews, foto’s en video’s van de optredens) te maken. Toffe, jonge deskundige crew!
Fedde gaat het podium op en vanaf de eerste seconde gaat het los. Helemaal los. Na Fedde is het hier tijd voor een stel jonge muzikanten die uit de Get On Stage-poel komen. Trotse begeleiders Guus van der Steen en Remco Visker kom ik achter de schermen nog tegen en ze vertellen hoe blij ze zijn met het resultaat dat de band heeft neergezet. Vanaf de helft van het veld kan ik de laatste noten nog meepakken.
Dit jaar is wethouder Karsten Klein degene die het bakje ingaat om het vredesembleem boven het podium aan te steken. Met een daverend applaus wordt het het festival officieel geopend.
Op het hoofdpodium blijft het allemaal een beetje in de pop, soul en funk-sfeer en daar wordt een hoge troef ingezet met de mooiste saxofoniste van de wereld, de vrouw die nog met grootheid Prince heeft gespeeld. Candy Dulfer staat met een megaband, met daarin mijn grote vocale held Ivan Peroti, op het megapodium. Bij Candy is de 3 songs-fotografeer-regel van toepassing en is het dus goed concentreren op de muziek, de bewegingen en de interacties tussen elkaar. Al heel lang wil ik deze heldin fotograferen en ben erg blij dat dit vandaag mogelijk is.
Na het vijf voor 5 gooi de ballen de lucht in moment is het tijd voor de Haagse Baas Tim Akkerman, die songs van zijn Amerikaanse held, The Boss/Bruce Springsteen, gaat spelen en zingen. De topper al in ’t Paard gezien met deze show en vet om te zien dat hij de enorme mensenmassa net zo inpakt als hij in de Haagse poptempel deed. Wat nog even een kers on top doet, is het meespelen van Candy op een paar nummers. Hoe mooi kan het zijn!
IMG_4568 Fab Morvan 2018-05-05 Bevrijdingsfestival 2018 Iwan de BrabanderFab Morvan was leuk. Een van de zangers van mijn jeugdband Milli Vanilli staat hier te swingen op het podium. Zijn leeftijd niet in te schatten staat Fab met een volle bak energie oude en nieuwe songs te knallen als een malle. Met volgens mij een Nederlandse band en backing achter zich gaat ie als een raket en zo te zien zijn er nog heel wat mensen die mee kunnen zingen.
Rondé geeft weer alles. In de laatste paar jaar heb ik het pad van deze pop-Indie-rockband al wat keren gekruist en altijd dezelfde heerlijke vibe. Jammer dat we tijdens het derde nummer moesten stoppen met beeldmateriaal maken. Maar al blij dat we de energie van de altijd alles gevende band hebben kunnen vastleggen.

Di-Rect thuis. Thuis op het Malieveld. Wat een energie wordt over het bomvolle Malieveld gegooid. Deze Haagse-Wereld-Rockband kan ook overal een feest bouwen. Ook zij komen met oud en nieuw werk, welke allebei door het publiek worden opgepakt alsof ze alleen maar naar deze meesters luisteren. Ook hier kunnen we niet de hele show vastleggen, waardoor ik dus gedwongen wordt om te genieten zonder camera. Een lastig concept, maar met allemaal leuke lieve mensen om me heen die ook zo heerlijk aan het genieten zijn, ga ik mee met het ‘helemaal los bij Di-Rect’ gevoel. Bij het een na laatste nummer ga ik weg waardoor ik, ver van het Malieveld, in mijn eentje op de fiets Ooh Ooh Den Haag meezing.

Hoe mooi is het om dit te mogen beleven in alle vrijheid. Vrijheid is niet voor iedereen een gegeven dus geniet ervan!

Foto’s door Iwan de Brabander
Tekst Iwan de Brabander

2018 getoond, 105 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *