Bezoek de spionagebunker in Rijswijk op Bunkerdag 6 juni 2015

Bunkerdag 2015 rijswijk

Bron: bunkerdag.nl

Op de Van Vredenburchweg in Rijswijk, net over de grens met Den Haag, is Park Overvoorde te vinden. In dit park staat een bunker die speciaal voor Bunkerdag 2015 (zaterdag 6 juni) wordt opengesteld voor publiek.

Spionage in de Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd park Overvoorde door de Duitsers in gebruik genomen als spionagelocatie. Vanuit een bunker in het park luisterde de Duitse Funkhorchstelle (de afluistereenheid van de Luftwaffe) vijandelijke berichten af. Hiermee heeft deze commandopost een belangrijke rol gespeeld in het Duitse berichtenverkeer.

De spionagebunker in het park bestaat uit twee ondergrondse commandoruimtes en heeft een omvang van 12 X 39 meter. De buitenmuren en het dak bestaan uit gewapend beton van 2 meter dik. Gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn er in het park ongeveer 35 gebouwen, waaronder bunkers en onderkomens, bijgebouwd. Hier werkten en woonden ongeveer 90 man personeel van de Luftwaffe. Van deze 35 gebouwen zijn er nog 12 over.

Bunkerdag 2015 rijswijk

Bron: bunkerdag.nl

Na de Tweede Wereldoorlog
Na de oorlog raakte Park Overvoorde in verval. Het terrein was onbeheerd en materialen als kabels, hout en staal werden gebruikt voor de wederopbouw van Nederland. In 1952 vestigde de organisatie Bescherming Bevolking (B.B) zich op Overvoorde omdat op dit terrein bunkers en andere objecten uit de oorlog aanwezig waren.

De B.B is een organisatie die door de Nederlandse overheid werd opgericht om de Nederlandse bevolking in tijden van oorlog en andere rampen te beschermen. Bescherming Bevolking maakte gebruik van de leegstaande Duitse bunkers en richtte deze in als commandopost en opleidingscentrum. In 1969 werd de bunker uit angst voor een kernoorlog ingericht als atoombunker, maar nadat in 1985 de BB werd afgeschaft werd deze bunker gesloten.

Bunkerdag 2015
Anno 2015 is het complex in beheer van het Museum Bescherming Bevolking (MBB) die het erfgoed van de B.B verzamelt, opslaat en presenteert. Op de Bunkerdag, 6 juni 2015, stellen zij de commandopost in Park Overvoorde open voor publiek. Wie de het complex bezoekt gaat letterlijk 60 jaar terug in de tijd. De bunker is nog steeds zo ingericht als in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Op Bunkerdag 2015 vertellen acteurs je meer over de Tweede Wereldoorlog en kun je zien hoe de Bescherming Bevolking te werk ging tijdens rampen.

13446 getoond, 559 bekeken

One thought on “Bezoek de spionagebunker in Rijswijk op Bunkerdag 6 juni 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *