Carnivale 2017 Den Haag: Magie in het donker (foto’s)!

Foto: Iwan de Brabander

Vroeger was het rondtrekkende carnival een rariteitenkabinet. Mensen die anders zijn of doen dan ‘normaal’ werden er tentoongesteld. Van 27 tot en met 30 december stonden er bij Carnivale 2017 in Den Haag allemaal mooie bijzondere mensen, bijzonder te zijn of bijzonder te doen! Was echt een magisch iets om tussen te lopen.

Carnivale by night
IMG_4296 Stationsstraat Strijkijzer Carnivale 2017 Iwan de Brabander
Hoewel Carnivale overdag ook heel bijzonder is, gaat mijn voorkeur uit naar Carnivale by night. In het donker komt het stadse festival het best bij mij binnen. Alleen al als je aankomt bij de entree, met alle lampjes en kleurtjes, word je door de magie naar binnen getrokken. Ook de shows, als de vuurspuwers, man van heel veel volt, het schattige kleine reuzenrad, maar ook de burlesque danseressen komen veel mooier uit met het mystieke donker er omheen. Dat donker wilt trouwens niks zeggen over de sfeer op het megavette, kleinschalige festival. Heerlijk om te zien dat iedereen gemoedelijk met elkaar omgaat. Een mijnheer in een rolstoel wil graag bij de steile wand kijken naar de motoren die horizontaal een ronde muur aanrijden. Geen probleem, binnen no time staan er mensen om hem heen, om met rolstoel en al omhoog te hijsen. Kortom, een sfeertje om in je handen te knijpen.

Genieten van rammen tot aan vuur
IMG_4364 Boksring Carnivale 2017 Iwan de BrabanderVoor iedereen die van de magie van het Carnivale houdt is er iets. Je kunt je verwonderen aan een man die gigantisch sterk is, echt zo sterk als 10 sterke mannen (ook al heel lang een van de sterkste mannen van Nederland en omstreken). Een boksring waar je worstelaars en boxers een show ziet geven. Deze bizarre vechters komen natuurlijk uit de stal van manager, presentator en showman, Frtitz Parlando. Heerlijk vermaak met wat vleugen spanning en sensatie. Een Kop van Jut. De Kop van Jut. Dat wil dus zeggen, een gigantisch gitaarvormig, met lampjes beklede attractie. Met in het midden een rails waar een bal/pen omhoog schiet als je op een metalen pin slaat met een enorme hamer. Rammen dat ik de mensen zie doen en de keren dat ik er in de buurt was, heb ik geen toeter of bel horen gaan. Dus niemand het hoogste punt horen bereiken. Maar wel een hoop mensen, heel veel plezier zien hebben. Naast deze dingen in de koude avondlucht wordt er ook een hoop hitte afgegeven. IMG_4437 Vuurspuwer Carnivale 2017 Iwan de BrabanderNee, niet alleen van de supermuzikanten, de burlesquedanseressen, de erotiqueshow of alle vrijwilligers, die iedereen met een warm hart helpen aan eten, drinken en informatie. Nee, op het veld naast de carousel gaat het er een aantal keer per dag, erg heet aan toe. Vuurspugers-, eters, kunstenaars laten zien hoe mooi spelen en dansen met vuur kan zijn. Maar dan alleen als je er zorgvuldig en getraind mee omgaat natuurlijk. Verschillende vuurbeheersers staan solo en in verschillende combinaties hun kunsten te vertonen. Het publiek wordt ook zo nu en dan betrokken bij de shows. En naast vuur is er ook nog de man van 2 miljoen volt die met zijn kunsten, de bliksem voor em doet dansen. Wat ik al zei: Het gaat er hier heet aan toe!

Burlesque en muziek! Muziek en Burlesque!
IMG_4694 Burlesque Carnivale 2017 Iwan de Brabander
Op diverse plekken wordt er muziek aan het publiek gebracht. Allemaal verschillende stijlen komen voorbij, verschillend en allemaal knijtergoed (maar met Lucy Zuiderwijk/ Hummingbird Music erachter kan dat ook niet anders)! Deze twee dagen heb ik Ragmob met hun mega-meeslepende folky blues gezien. De Stokers met Nederlandse folk, pop beleefd. Veronique Sodano met haar (en haar saxofonist en toetsenist) Nederlandse poëtische Jazzy sound op drie plekken, waarvan één tussen de motoren onder aan de steile wand. Hele coole stoere plek voor de scherpe, mooie teksten en vette sound.
Convoi Exceptional met hun berg energie, bergen zien verzetten. En niet alleen krijgen we en heel vet viertal (met drie ervan als harde kern) voorgeschoteld. We krijgen ook nog een freestyle rapsalvo van Sero van Dongen en wat freestyle zangklanken van the sweet voiced Luca Warmer. Deze muzikale megamonsters hebben letterlijk de hele grote tent plat-, stampend- en tot vliegend aan toe gespeeld.

In de grote tent zijn niet alleen muzikale spektakels te zien en te horen, maar voor burlesque is het daar The place to be. Een aantal keer per avond komen series met burlesque-danseressen (waaronder Rieneke Oudesluijs, Chica Tjakkes en Maggie Leroux en ook een enkele danser) over de catwalk. Van coole dancemoves tot aan bijzondere performances met als overeenkomsten… Ze geven allemaal iets bloot van zichzelf. IMG_5205 Publiek Ome Steef Carnavale 2017 by Iwan de BrabanderDe een trekt alleen een jas uit en de ander wat meer, maar allemaal classy en een echte carnivale, burlesque sfeer met zich mee brengend. Een mysterieuze topping op een vette show.

Deze twee categorieën, de muziekgiganten en de dansshows, worden naadloos door een DJ met hele vette muziekkeuze aan elkaar gelijmd. Ome Steef zorgt er wel voor dat de mensen op de dansvloer blijven hangen.

Met de woorden hierboven heb ik nog lang niet alles beschreven wat ik op 28 en 29 december 2017 heb beleefd (en nog steeds beleef in mijn hoofd), maar heb ik hopelijk een impressie kunnen geven van een van de vetste stadsfestivals. Volgend jaar tussen Kerst en Oud en Nieuw zal Carnivale weer neerstrijken in het Haagse en één ding is zeker…. Ik ben erbij!

Nog even een shout out naar de organisatie! Wat liep het allemaal gesmeerd! Dank jullie wel!

1494 getoond, 319 bekeken

One thought on “Carnivale 2017 Den Haag: Magie in het donker (foto’s)!

  1. en niet te vergeten de Crew Catering een geweldige groep vrijwilligers, waarvan ik er een was, die uit het zicht tijdens de op- en afbouw en de vier dagen open, iedere dag zo’n 300 broodjes hebben klaar gemaakt en 200 warme maaltijden hebben geserveerd voor alle artiesten en vrijwilligers, was ook leuk om te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *