Circus in de Branding: Circus in een kerk WAUW


Foto: Iwan de Brabander

Als groot fan van Scheveningen volg ik het programma van Feest aan Zee en stuit op een persbericht over een circus in de Scheveningse Lourdeskerk. Een circus in een kerk, hoe magisch is dat…? Nou, heel magisch!

Foto: Iwan de Brabander

Variété is zeker niet passé!
Vroeger zat ik samen met mijn vader gierend van de lach naar de slapsticks van Mini en Maxi te kijken. Voor degenen die het kennen, zullen het beamen… voor degene die iets heeft van… nooit van gehoord, YouTube! Twee meesters in de vorm van stille kunst (weinig woorden en veel daden). Koningen op het gebied van muziek (op en met alles gebruikten ze als instrumenten). Wat mij betreft nog steeds legendarisch.
En Mini, Karel de Rooij, heeft zijn energie gebruikt om samen met Het Zuiderstrandtheater en vele (meest Haagse) kunstenaars in verschillende disciplines een vierdaags variété programma van deze tijd neer te zetten. Deze kunstvorm (variété) zie je zelden meer tegenwoordig. Op De Parade of Carnivale zien we nog wel wat vormen (burlesque danseressen, slapstick) terug, maar een hele show die steen voor steen is opgebouwd uit elementen van vroegah, dat komt naar mijn weten niet meer voor. En vroeger moet hier niet als saai bestempeld worden, want mijn vrijdagavond in de omgebouwde circuskerk was vol met humor, dans, zang, magie en meer…

Foto: Iwan de Brabander

Kunst van hoog niveau in de Lourdeskerk
Bij binnenkomst lopen Alexander Serban (Popagenda Scheveningen) en ik achter de tribune langs en ik zie alle zaken die bij een theaterpodium horen. Licht, enorm podium en wat een stellage voor de tribune. Wauw! Alex vertelt dat hier op deze plek een week ervoor de High Kings hun kunsten stonden te showen. Helaas dat ik daar niet bij kon zijn. Vanavond genieten van Circus in de Branding. Pepijn Gunneweg (bekend van BZT Show) is als terugkerende humorboomerang de rode draad door de avond. In verschillende vormen gaat hij vol voor de lachspieren van de aanwezigen. Briljante verschijning! De dansers van De Dutch Don’t Dance Division, die ik al veel te lang niet heb gezien, laten verschillende soorten dans zien met een moeilijkheidsfactor 10, wat zo simpel lijkt als zij het doen. Vloeiend, krachtig en energiek glijden en springen ze over het podium en er omheen. Echt een superavond met veel verschillende acts: Slagwerkgroep Percossa, Corpus Acrobatics, magiër Niek Takens, jongleur David Severins, musicalster Cystine Carreon (Miss Saigon) en met muzikale begeleiding van Toeac.
Allemaal zulke enorme sterren in wat ze doen. Om alles te beschrijven zou ik teveel weggeven. Wat een waanzinnige avond. Mooi ook om te zien dat onze Haagse Burgemeester Krikke de avond afsluit met mooie woorden over het voortzetten van de Variété hier in het Haagse!!!

Deze avond is een ode aan Scheveningen. Het Scheveningen van toen en nu.

Helaas was het bijzondere circus maar 4 dagen. Gelukkig hebben een hoop mensen hiervan genoten. Hopen dat dit soort vette happenings vaker gaan komen. De Lourdeskerk is deze week/maand nog vaker in gebruik van verschillende soorten kunst. En natuurlijk is hier de start en finish van het supervette A Night Out.

Tekst: Iwan de Brabander
Foto’s: Iwan de Brabander

 

2858 getoond, 74 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *