Conferentie en Concert in Vredespaleis 10 november; herdenking 100 jaar einde Eerste Wereldoorlog

Deze maand staat Europa stil bij een eeuw sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog (WOI) die woedde van 1914 tot 1918.

De wapenstilstand aan het einde van die vier jaar verpletterende strijd werd op 11 november 1918 om 11:00 uur getekend. Een eeuw later organiseren de Bibliotheek van het Vredespaleis, NOID en Museum Huis Doorn een interdisciplinaire conferentie over dit thema met sprekers van nationaal en internationaal niveau, zoals Beatrice de Graaf, Nico Schrijver en Ismee Tames. En u, oh dierbare Den Haag Direct-lezer kunt er gewoon bij zijn! Deelname staat open voor €50 p.p. inclusief lunch en borrel, op zaterdag 10 november van 12:00-18:00 uur in het Vredespaleis.

’s Avonds is er de unieke kans om bij The Concert To End All Wars te zijn. Deze muzikale WOI-herdenking van de Konrad Koselleck Big Band belooft samen met Vincent Bijlo en Fay Lovsky een zeer speciale editie te worden. Kaarten los verkrijgbaar à  €17,50 of in combinatieticket met het symposium.

EERSTE WERELDOORLOG

Deze strijd woedde van 1914-1918 door Europa en eiste miljoenen slachtoffers. Nederland bleef die hele tijd weliswaar neutraal maar dit betekende niet dat die “Groote Oorlog” hier ongemerkt voorbij ging. Het Nederlandse leger was vier jaar lang gemobiliseerd, er ontstaat schaarste door de handelsbelemmeringen en er kwamen één miljoen Belgische vluchtelingen naar Nederland, waarvan een groot deel in Den Haag is opgevangen. Na de wapenstilstand is Europa het erover eens: “Dit nooit weer!”

CONFERENTIE

Op zaterdag 10 november organiseert Museum Huis Doorn in samenwerking met de Peace Palace Library, het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en de gemeente Den Haag van 12:00 tot 18:00 uur de conferentie met de titel 100 Jaar vrede organiseren, 1918-2018 in het Vredespaleis in Den Haag. Tijdens deze interdisciplinaire conferentie wordt de Eerste Wereldoorlog in het licht van actuele thema’s besproken. Na de lunch start de conferentie met een lezing van Dr. Frans Timmermans. Aansluitend zullen prof. dr. Beatrice de Graaf, prof. dr. Nico Schrijver en prof. dr. Wim van Meurs hun visie geven op het huidige internationaal recht en het functioneren van supranationale organisaties. Prof. dr. ir. Joris Voorhoeve, prof. Randall Lesaffer en prof. dr. Ismee Tames zullen reflecteren op deze lezingen. De dag staat onder de bezielende leiding van mr. Jeroen Overbeek, bekend van het NOS-journaal. Hij zal alle aanwezigen van harte uitnodigen actief aan de discussie bij te dragen.

Inbegrepen in de financiële bijdrage voor het symposium à €50 zijn lunch en afsluitende borrel. Deelnemers kunnen zich inschrijven op www.eerstewereldoorlog.nu 
Daar zijn tevens meer informatie over de sprekers en de precieze tijden van het programma te vinden.

 

THE CONCERT TO END ALL WARS

Na de conferentie op zaterdag 10 november brengt de Konrad Koselleck Big Band samen met het Kamerkoor MonteverdiVincent Bijlo en Fay Lovsky om 20:00 uur in het Vredespaleis The Concert To End All Wars – Special Edition.

Deze ‘muzikale herdenking’ van de Eerste Wereldoorlog belooft een zeer speciaal optreden te worden. Vanwege de toepasselijke locatie – het Vredespaleis uit 1913 had deze oorlog immers graag willen voorkomen – en vooral ook vanwege de unieke samenwerking van topartiesten uit verschillende disciplines die in dit unieke project hun krachten bundelen: indringende koormuziek uit die tijd van componisten als Elgar en Ravel ontmoet de vroegere Jazzbandmuziek, nieuwe composities wisselen af met oorlogsklassiekers. Dit alles wordt doorweven met unieke tijdsdocumenten zoals frontbrieven en oorlogsdagboeken, die Vincent Bijlo op zijn eigen onnavolgbare wijze in een hedendaagse context plaatst. 

Concert Zaterdag 10 november, aanvang 20:00 uur in het Vredespaleis

Concertkaarten à €17,50 zijn los verkrijgbaar via www.vredespaleis.nl/bezoek
Tevens vind je daar de optie tot combinatieticket met symposium en diner.

 

Graag tot ziens op 10 november in het Vredespaleis!

 

PS het concert kunt u eventueel nog inhalen op zondag 11 november in Huis Doorn. Dan niet met Fay Lovsky maar met Ellen ten Damme. Op zichzelf al een aanrader…

3521 getoond, 71 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *