Dag Herdenking Geweld Slachtoffers in Den Haag

Lopen over ´t Plein in Den Haag

De Dag Herdenking Geweld Slachtoffers in Den Haag. Ik was vandaag bij de Nieuwe Kerk in Den Haag, alwaar een bijeenkomst was voor alle nabestaanden, die hun geliefden herdachten, die zijn omgekomen door zinloos geweld. In de tijd dat ik zat te wachten totdat de mars begon, sprak ik ’n vrouw die vertelde dat haar zoon…een overlevende is van Zinloos geweld. Hij fietste door ’n fietstunneltje waar hij van zijn fiets werd geslagen om niets. Taxichauffeurs waren hem te hulp geschoten en zijn achter de daders aangegaan. Zij kreeg twee weken later een beroerte en heeft er tot op de dag van vandaag nog last van. Ieder geluidje dat ze ’s avonds hoort in huis, schrikt ze nog altijd van. ’s Avonds uitgaan kan ze alleen wanneer ze weer thuis wordt gebracht, want alleen over straat, dat durft ze niet meer. Zo is ze in haar leven tot op de dag van vandaag gebrandmerkt door hetgeen haar zoon is overkomen.

Ik wenste haar veel sterkte toe toen de stoet begon te lopen. Alle aanwezigen droegen een groot wit spandoek, met daarop alle namen van alle mensen, die zijn omgekomen door geweld. Bij mij riep dit kippenvel op. Ik liep met hen mee door ’t Centrum van Den Haag, tot een rondje om het plein. Het blokkeerde de weg en deed mensen stilstaan. Letterlijk. Bij al die gezinnen, wiens dierbaren veel te vroeg uit het leven zijn gerukt. Het was ’n ontzettend lang lint en de mars was zeer indrukwekkend. Daarna werden er gedichten voorgedragen bij de Nieuwe Kerk en later op de dag werd er ’n herdenking gehouden op de Begraafplaats Westduin. Men kan er niet genoeg bij stil blijven staan, dat er tot op de dag van vandaag mensen omkomen door zinloos geweld. Wanneer houdt het op?

13 thoughts on “Dag Herdenking Geweld Slachtoffers in Den Haag

 1. Ja Jacob, het is vreselijk dat ze op zo’n manier robotten inzetten om oorlog te voeren. Ik zelf ben ’n pacifist, en heb oorlogen nooit begrepen. Er is nog nooit 1 winnaar uit ’n oorlog gekomen. Toch is ’t gebruik van robotten op andere terreinen ook positief. Dat is jammer, dat er ook ’n andere kant aan zit. Fijne avond toegewenst. Marjon

 2. Per toeval stuitte ik op ’n berichtje van TVWest, anders had ik dit niet geweten Gretha, dus wat dat aangaat denk ik dat er meer reclame voor mag worden gemaakt. Ik weet hoe je je voelt Gretha, dat kippenvel, dat niet ophoudt, al die namen, met al die verhalen erachter. Al die familieleden die hun dierbare missen. Fijn dat je ’n berichtje achterliet. Respect !
  Respect is ’n groot goed. Lieve groet, Marjon.

 3. bijna alle jaren ben ik erbij , helaas zie ik het lint ieder jaar groter worden, en ieder jaar krijg ik weer kippevel als het uitgerold wordt en de stoet in beweging komt, nu waren het 8 linten, wat zou het prachtig zijn als het hierbij zou blijven.
  geweld begint waar respect eindigd
  laat het respect dus nooit eindigen

 4. Zaterdag wordt geweld verheerlijkt in het stadhuis?

  “Het Digitaal Festival Den Haag laat de vele kanten van ICT zien. Van robots en DRONES (…)”

 5. Helaas klopt he helemaal Marjon……….ik vraag me wel eens af : Kerwin Duinmeijer de eerste…. wie is de laatste??

 6. Ik dank je wel voor het lezen en jouw reactie Grada. Ik begrijp wat je bedoelt. Hield het geweld maar eens op, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar kijk maar naar het ‘feestje’ in Haren, in de kranten, dan zien we dagelijks nieuwe slachtoffers van geweld verschijnen. Het is vreselijk en vraag mij af wanneer dat Echt op houdt.

 7. oeps sorry……ik bedoelde natuurlijk het klikken op ‘vind ik leuk’ dat komt hierbij niet zo goed uit…

 8. Ik kàn niet op ‘niet leuk’ klikken, want ik had graag gezien dat deze herdenking niet nodig was………….al die namen……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *