De droom van April Darby

Kom je de Zwarte Ruiter binnen, zit daar ineens… April Darby!

“Natúúrlijk hou ik van dromen! Anders dóe ik dit toch niet!?” roept de Haagse April Darby (19) me toe in de Zwarte Ruiter aan de Grote Markt. Ik kon het niet laten; naar de bekende weg vragen. De meesten onder ons durven nu een maal niet gemakkelijk voor onze grootste dromen uit te komen.  Want tja, als we er wel over praten en ze komen niet uit, da’s ‘lullig’. Dus is het toch prachtig dat zij het wél durft? Op haar jonge leeftijd deed ze al een reuzensprong. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ gaat voor deze pientere dame niet he-le-maal op. April meldde zich aan bij talentenjacht ‘American Idol’ en wist zich inmiddels door drie rondes heen te slaan. In de jury onder andere Randy Jackson, Jennifer Lopez en Steven Tyler. (slik!) Hoe het er nu voor staat mag ze helaas niet zeggen. Dat wordt nog uitgezonden.  “Daar heb ik contracten voor moeten tekenen.” Een ding is zeker. “Mijn grootste droom is naar Amerika te gaan en daar mijn muziekcarrière verder op te bouwen.”

Woon je nog thuis?
“Ja, heerlijk! Samen met mijn moeder, broertje en oma. Al verblijft mijn oma het grootste deel van het jaar in Spanje. In mijn eentje wonen lijkt me niks. Ik hou van gezelligheid en vind het leuk om dingen te kunnen delen.”

Je bent in Minneapolis (USA) geboren, maar je bent nu hier?
“Mijn vader is Afro-Amerikaans en mijn moeder komt uit Den Haag. Eerst woonden ze in Amerika maar toen mijn vader, die soul en jazz muzikant is bij verschillende formaties, de kans kreeg om in Nederland een contract bij een platenlabel te krijgen, zijn we destijds naar Den Haag verhuisd en daar woon ik nog steeds. Mijn ouders zijn overigens gescheiden toen ik vier jaar was.” Wat is het belangrijkste wat je hiervan hebt geleerd? “Zelfstandig zijn, voor jezelf opkomen, doorzetten.”

Wat vinden je vader en moeder ervan dat je ‘beroemd’ wil worden?
“Mijn vader en moeder zijn allebei trots op me, en ze begrijpen de wereld waarin ik verder wil. Dat scheelt. Mijn moeder is wat dat betreft mijn steun en toeverlaat. Ze is ook mijn manager.”

Heeft jouw broer dezelfde ambities als jij?
“Al vindt hij het leuk voor mij, hij vindt het zelf allemaal ‘niet zo boeiend’. Al zegt ‘ie dan weer wel dat als ik écht beroemd word, hij graag in mijn band wil spelen. “ Hoe oud is hij? “Vijftien.”

Hoe is jouw talent ‘ontdekt’?
“Ik deed een keer mee aan een ‘open podium’ op de middelbare school. Samen met een vriendin aan de piano. We wisten eerst helemaal niet of we het wel moesten doen, en wát we moesten doen, maar goed, uiteindelijk deden we mee met ‘A Whole New World’, uit de film ‘Aladdin’. Mijn moeder zat in het publiek en toen ze me hoorde zingen, schrok ze zich kapot. Ze zag en hoorde mijn talent en vond dat ik er wat mee moest doen! Ik zag het zelf niet echt gebeuren. Ik wilde toen liever danseres worden.”

Had je moeder dat echt niet eerder opgemerkt?
“Nee, niet zo ‘extreem’. Vanaf een jaar of zeven zat ik wel op zangles, maar tot dan toe vond ze dat ik wel goed ‘toon’ kon houden. Dat was alles.”

Dewi & April

Vond je het niet vervelend om ineens naar allerlei talentenjachten te gaan?
“Nee, want toen ik er wat meer over had nagedacht, leek het me geweldig als ik van het zingen zou kunnen leven.  Eén van mijn optredens die me trouwens heel erg is bijgebleven, is die in de Dr Anton Philipszaal met Dewi. Ze trad toen op tijdens een show voor kinderen en ik was er, na een auditie, voor uitgekozen.  Die ervaring heeft ongelooflijk veel indruk op me gemaakt. Ik bewonderde Dewi enorm, maar had haar tot dan toe alleen op tv gezien. En ineens stond ik daar ‘Beautiful’ van Christina Aguilera met haar te zingen…”

Wat was je meest bizarre optreden?
“Toen ik een keer in Hilversum stond tussen allemaal volkszangers, zoals Peter Beense. Stel je even voor…  Sta ik daartussen ‘I wish’ van Stevie Wonder te zingen! Nee, ik ben verder niet afgegaan, ofzo. Ze vonden het wel leuk.”

Hoe was je vroeger op school?
“Toen ik op het Veurs Lyceum zat, was ik best druk en ondeugend. Ik zat altijd op het randje van eruit gegooid worden. Maar met mijn klasgenoten kon ik prima opschieten!”

Wat voor opleiding doe je nu?
“Ik studeer nu aan de Dutch Academy of Performing Arts (DAPA) in Zoetermeer voor ‘musical artist’. Musical staat eigenlijk op ‘nummer twee’. Ik zie mezelf het liefst als ‘singer/songwriter’, omdat ik daar méér van mezelf in kan leggen. Meer diepgang ook. Dat is niet altijd zo bij musical.” Is er wel een musical die je leuk vond? Wicked is de leukste musical waar ik heen ben geweest! En ehhm… het decor van ‘Tarzan’ vond ik erg indrukwekkend.”

Wat vind je goeie muziek?
“Ik ben nog niet zo lang geleden naar een concert van John Legend geweest. Dat is pas muziek maken!” Wat is dat: ‘muziek maken’? “Liedjes schrijven en zingen die heel persoonlijk zijn. Die je echt raken. Sowieso is muziek voor mij altijd verbonden aan herinneringen. En als ik even een mindere dag heb, dan is muziek een ‘medicijn’. Op  mijn iPod heb ik meestal rustige, dromerige muziek op, van bijvoorbeeld India Arie. Maar als ik thuis ben, staat de muziek altijd keihard.” Hebben de buren daar geen last van? “Daar hoor ik niets van.”

Heb je een eigen band?
“Ja, we zijn met z’n vijven en bestaan nu een jaar. Ik treed op met jongens van mijn eigen leeftijd, die op het conservatorium zitten. We spelen soul en r&b, ook eigen nummers. Wist je dat Romagna Sasabone en Ronno Osipow van R.O.O.O.M mijn liedjes hebben geschreven en geproduceert!? Romagna ken ik al vanaf mijn veertiende jaar. Ik deed een keer mee aan een jamsessie; zij had de leiding. Naderhand zei ze tegen me: “Moet je je voorstellen waar jij over tien jaar staat!” Noem eens iets belangrijks wat Romagna jou heeft geleerd? “Dat ik zelf de controle moet houden over wat er gebeurt.  Zeker als het gaat om contracten.”

Wat gaan jullie de komende tijd doen?
“Nog meer nummers opnemen en het liefst ook uitbrengen! Met iemand die er écht in gelooft. Er is hier en daar wel eens interesse geweest van platenlabels, maar dat heeft tot nu toe nog niks opgeleverd. Komt allemaal wel, met een beetje geluk, goeie connecties en hard werken. Zodat ik er straks zelf hélemaal klaar voor ben om te gaan knállen in de muziekbusiness!”

Is er nog tijd voor de liefde?
“Ik heb al bijna twee jaar een vriend, hij is drummer, ben er súperblij mee, maar ik zeg zijn naam liever niet! Hij steunt me altijd en we kunnen veel samen delen wat betreft de muziek. Hij begrijpt dat hij op de gedeelde eerste plaats staat….”

Ja, toen lag er nog sneeuw… Is stoere April wel gewend, ze doet aan snowboarden!

Stel, iemand heeft net zo’n droom als jij. Wat zou je zeggen?
“Laat je niet voor de gek houden. Laat niemand je wijsmaken dat je het niet kan. Er zijn veel afgunstige mensen op de wereld. Aan de andere kant moet je naar jezelf toe ook nuchter en realistisch zijn. Zelf vind ik het prettig dat ik dat ‘nuchtere’ heb, maar ook het Amerikaanse ‘alles is mogelijk’.”

Voel je je erg thuis in Amerika?
“Ja. Ook al vinden we hier de houding van de Amerikanen vaak ‘nep’. Als je daar bijvoorbeeld een supermarkt binnenkomt, zijn ze overdréven aardig tegen je. Maar eerlijk gezegd heb ik dat liever dan dat je hier een supermarkt binnenkomt en er niemand lacht of gewoon vriendelijk tegen je doet!”

Geloof je in God?
“Nee. Al geloof ik wel dat er ‘iets’ is. Een ‘stem’ vanbinnen. Ik luister er zeker naar, want toen ik het vroeger niet deed, kreeg ik het, zeg maar, op mijn bord.”

Kijk je wel eens naar programma’s als X-Factor of Voice of Holland?
“Niet heel vaak. Ik kan me er niet zo goed in verplaatsen dat ook het publiek, die geen ‘expert’ is, meestemt. Ik vind het dan erg jammer dat heel goeie mensen er hierdoor uit moeten. Persoonlijk vind ik kwaliteit het belangrijkst.”

Vind je een eigen imago of stijl belangrijk?
“Met een bepaalde stijl kun je jezelf uitdrukken. Tot nu toe heb ik altijd mijn eigen ding kunnen doen, en dat doe ik natuurlijk het liefst. Maar als ik een keer voor het beeld een sexy, kort rokje moet aantrekken, doe ik dat wel, hoor. Die ‘middenweg’ vind ik wel.”

Wat koop je zelf graag?
“Ik vind het zelf leuk om dure merken te combineren met iets van de markt.” Wat is je grootste ‘kledingzonde’? “M’n ehh… Uggs.” Je hebt ze toch niet in alle kleuren, hè? “Jawel…”

Waarom hebben we op de Grote Markt afgesproken?
“Hier komen altijd veel muzikanten. Ik voel me hier top! Op de Grote Markt kan je zijn wie je wil zijn. Toen ik klein was, kwam ik hier regelmatig met mijn vader. Alleen kwam hij om de haverklap bekenden tegen. Dus was het: “Ik wil naar huiuis!!!”

 

April Darby won met No Comment het CheckMo Festival in 2010. Op 2 januari 2011 zong ze in gelegenheidsformatie ‘Great Voices of The Hague’ , met zangeressen Romagna en Faya. Gerard van den IJssel (Haags Pop Podium) bracht ze samen.

One thought on “De droom van April Darby

  1. Een erg leuk en mooi interview omk te laten zien dat je dromen echt wel uit kunnen komen, als je er maar in gelooft. Knap dat je dat nu gedaan hebt en dat je toch maar bewijst dat je kan bereiken wat je wilt. Ikzelf doe dat ook en heb ook bewezen, dat als je er in gelooft, het kan gebeuren. Heel veel succes daarmee. En zoals we Simone kennen, weer een heerlijk interview om te lezen. Muzikale groet van Roland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *