De glasbak is jarig! (videoverslag)

Foto: Haagse Dingen s

Foto: Haagse Dingen

De glasbak bestaat in mei 2018 veertig jaar en dat wordt landelijk gevierd. Veel Hagenaars maken al gebruik van de glasbak. En dat is mooi, want glas kan voor 100% worden hergebruikt. Helaas belandt er nog veel glas bij het restafval. Met deze actie maakt de gemeente Hagenaars nog makkelijker om meer glas naar de glasbak te brengen.

Foto: Haagse Dingen k

Foto: Haagse Dingen

Ontstaan van de glasbak
Miep Kuiper en Babs Riemens van de stichting Milieuzorg Zeist hebben 40 jaar geleden de glasbak bedacht. Dat deden ze uit milieuoverweging: ze vonden het zonde dat kostbaar glas werd weggegooid. Zij zetten in Zeist daarom zelf een bak neer en dat bleek een succes. Ze sloten een deal met Maltha Glasrecycling waardoor het ook nog wat opleverde. Gemeenten toonden al snel interesse en in 1978 was ’s-Hertogenbosch de 1e gemeente die een officiële glasbak plaatste.

Feest
Om dit te vieren werd er een klein feestje gehouden in Mariahoeve. De aftrap van de Haagse campagne voor meer inzameling van glas vond plaats op donderdag 17 mei op Stadsboerderij De Reigershof.

Wat kan wel of niet in de glasbak
Tijdens deze bijeenkomst werd uitleg gegeven over het wel en niet van het scheiden van glas en werd getoond hoe ook een oude glasbak gerecycled kan worden…Speciaal voor de dieren werd er eentje aangepast om zo bij slecht weer droog te kunnen staan…

Wel in de glasbak:
In de glasbak kunnen alle verpakkingen van glas worden weggegooid. Dat mag met deksels, doppen en restjes. Schoonspoelen hoeft niet.

Niet in de glasbak:
Steen, serviesgoed, (thee)glazen, vlak glas (kapotte ruiten), spiegels en hittebestendige schalen mogen niet in de glasbak. Ook kapotte gloeilampen, tl-buizen en spaarlampen horen er niet in. Dat is namelijk klein chemisch afval. Dit kunt u kwijt bij de afvalbrengstations.

Gratis tas voor uw glas!Glasbak_40Jaar
Op vier zaterdagen kunt u op verschillende locaties in de stad een gratis glastas ophalen. Dat zijn vrolijk gekleurde stevige boodschappentassen die heel geschikt zijn voor glas. Op deze locaties staat het promoteam Glas in ’t Bakkie de tassen uit te delen. Bekijk hier de locatielijst!!!

40 jaarglasbak (2)100% hergebruikt
Glas kan voor 100% hergebruikt worden. Daarom is het belangrijk dat u al het glas naar de glasbak brengt. Van 1 kilo gebruikt glas wordt weer 1 kilo nieuw glas gemaakt. Ook kan het telkens opnieuw hergebruikt worden zonder dat de kwaliteit minder wordt.

Wij waren te gast bij deze feestelijke bijeenkomst. Hieronder het verslag!

1102 getoond, 61 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *