De jongerenvereniging CJMV (YMCA) in Den Haag

prin 002

Prinsegracht 4, voormalig CJMV-gebouw (foto Jan Fokkema)

Iedereen is wel lid of lid geweest van een (jeugd)vereniging. De oudste jongerenvereniging is het Christelijke Jonge Mannen Verbond (CJMV), nu YMCA (Young Men’s Christian Association) geheten. De oprichting vond in 1853 plaats, dat is 165 jaar geleden. Het voormalige hoofdkantoor in Den Haag zat aan de Prinsegracht nummer 4. Boven de toegangsdeur valt nog altijd het glas-in-lood embleem van het CJMV te bewonderen.

prin 005

Prinsegracht 4, CJMV-embleem boven deur (foto Jan Fokkema)

Naamsveranderingen en fusie
De oudste jongerenclub wordt dus in 1853 opgericht onder de naam Nederlandsch Jongelingen Verbond (NJV). Het begrip jongeling raakt in de 20e eeuw langzamerhand voorbij de uiterste verkoopdatum. Reden waarom men de naam in 1948 wijzigt in Christelijke Jonge Mannen Verbond (CJMV). Enkele naamsveranderingen en een fusie met de meisjesbond later heet de vereniging sinds 1995 YMCA Nederland. De naam is duidelijk geënt op haar Amerikaanse voorbeeld. Wel is het YMCA in de VS onvergelijkbaar veel groter van omvang. Zij beheert bijvoorbeeld talloze YMCA-hotels. Gratis publiciteit verkrijgt de vereniging door de popgroep Village People, dankzij hun wereldhit YMCA. Het CJMV was overigens veel meer dan een club. Hier ontstonden vriendschappen voor het leven.

Takken aan de boom
Vanuit het CJMV ontstaan talloze andere clubs, waarvan sommige niet meer of nog wel bestaan. Ik denk dan aan de gymnastiekvereniging Oranje Nassau, de korf- en voetbalclub Die Haghe, de schaak- en damclub ODI, de zwem- en poloclub, het harmonieorkest Sonorita, het mannenkoop Inter Nos, de Mandolineafdeling Residentie, de Transpoloband én de padvinderij. Vermoedelijk is de opsomming incompleet.

Het CJMV/YMCA op wijkniveau
In de Transvaalwijk stond het CJMV-gebouw aan het begin van de Delftselaan tegenover het benzinestation. Het karakteristieke witte pand werd in 1951 feestelijk geopend met de Transpoloband. Ook aan de Paul Krugerlaan had het CJMV een pand. Helaas is het witte gebouw gesloopt. Vermoedelijk zijn veel CJMV-ers toen overgestapt naar het dichtbij de Transvaalwijk gelegen clubgebouw aan de Heelsumstraat in de wijk Rustenburg. Die YMCA-vestiging (ook voorheen CJMV) is nog steeds actief. Naast knutselactiviteiten bieden zij jongeren gitaar- en zanglessen. En natuurlijk organiseren zij – net als de andere CJMV-vestigingen – de jaarlijkse zomerkampen. Populaire bestemmingen zijn Bergeijk, Ootmarsum, Apeldoorn en Hellendoorn. Een actieve afdeling is voorts de YMCA-vestiging in de Keizerstraat. Je kunt er muzieklessen volgen en er zijn niet minder dan vijf koren actief. Voorts is er een Buurtsupper (geen schrijffout), waar men tegen een schappelijke prijs hapjes en drankjes kan nuttigen. Daarnaast is er een professioneel Live Podium voor muziekuitvoeringen. Ook in de Hobbemastraat (clubhuis De Hobbel) en in Ypenburg vinden YMCA-activiteiten plaats. Dat was voorheen ook het geval in de Netscherstraat en de Anslostraat. De C in YMCA is overigens van minder belang geworden. Iedereen is in principe welkom bij de vereniging.                                                                       

Wellicht kunnen voormalige CJMV-leden zich nog herinneren dat zij op hun geboortedag een verjaardagskaart ontvingen. Hier komt ie.

cjmv 001

Verjaardagskaart CJMV (collectie Jan Fokkema)

 

2085 getoond, 187 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *