De OCK Run dendert door

herinneringHet was een prachtige dag op Landgoed Ockenburgh, afgelopen zaterdag 21 april. Veel sportieve mensen, heel veel opgewekte gezichten. Voor de derde keer werd de door Stichting tot Behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh (SHBO) georganiseerde OCK Run gelopen. Een recreatieve loop in een prachtige omgeving, met als afstanden 1,5 km voor de kids van 7 tot en met 11 jaar, en 5 en 10 km voor 12 jaar en ouder. Het deelnemersveld was zeer gevarieerd: van 7 tot 76 jaar, ervaren lopers en recreanten, lopers vooral uit Den Haag en het Westland. Maar buiten Den Haag begin de OCK Run al bekendheid te krijgen. Er kwamen zelfs lopers uit Brabant. Alle startbewijzen waren uitgegeven. Mensen die ’s morgens nog op de bonnefooi kwamen in de hoop te kunnen meelopen, hadden pech. Er werden snelle tijden gelopen, waarbij ook 2 maal een parcoursrecord is gesneuveld. Bij de meisjes op de 1,5 km liep Stella Benca 7.49.72 en op de 5 km liep Vincent Tas 17.34.02. Op YouTube staat overigens een leuke sfeerimpressie van de 5 km.

 

Bijzonder karakter

Muziek terwijl u loopt 3: Oscar draait plaatjes (foto: Arie Mos)

Muziek terwijl u loopt 3: Oscar draait plaatjes (foto: Arie Mos)

Landgoed Ockenburgh is voor velen bekend als een heerlijk gebied om te wandelen, maar de sportcommissie van SHBO had er ook weer een fraai parcours uitgezet. Door bos, langs Villa Ockenburgh en de Koeweide, om de Zwitserse Partij, af en toe een kleine stijging. Met bij start en finish muziek dankzij ‘Oscar draait plaatjes’. Voor de lopers verrassend was pianist Hugo Timmner die eerst hoorbaar en daarna zichtbaar werd. Verderop in het parcours gaf de zingende fiddler Mike Bailey de lopers nieuwe energie. Als aandenken aan de loop was er voor de deelnemers geen medaille maar een speciaal voor de OCK Run gemaakt keycord met een sleutel. Pure symboliek, omdat eerder dit jaar SHBO uit handen van wethouder Joris Wijsmuller de sleutel van Villa Ockenburgh mocht ontvangen.

 

Medewerking

Jacob Westerbaen geeft het startschot (foto: Arie Mos)

Jacob Westerbaen geeft het startschot (foto: Arie Mos)

Traditioneel gaf de stichter van Buitenplaats Ockenburgh Jacob Westerbaen, zoals gebruikelijk beeldend vertolkt door acteur Peter Luiten, het startschot en reikte hij de bloemen uit aan de snelste lopers. Een groot aantal vrijwilligers, zowel van SHBO als van daarbuiten, maakten de OCK Run weer mogelijk. Zoals leden van medeorganisatoren AV Sparta en Haag Atletiek. Leden van Buurtinterventieteam Nieuw-Waldeck stonden als EHBO’ers paraat terwijl mensen van Buurtpreventieteam Loosduinen Centrum (ook wel bekend als BIT KOM Loosduinen) en Buurtpreventieteam Houtwijk voor veiligheid bij parkeren en langs de route zorgden. Scouting De Rimboejagers stelde haar clubhuis Chalet Ockenburgh beschikbaar als kleedruimte en secretariaat.

Heerlijk een tomaatje (foto: Arie Mos)

Heerlijk een tomaatje (foto: Arie Mos)

Een activiteit als de OCK Run kan niet zonder sponsors. Dit jaar waren dat Tuincentrum Ockenburgh (bloemen), De Hardloopwinkel (materialen en prijzen) en Bakkie Fietsen/Bakkie Westland (snoeptomaatjes). En zonder de medewerking van terreinbeheerder het Zuid-Hollands Landschap en de gemeente Den Haag was het sowieso onmogelijk de OCK Run te laten plaatsvinden. Al met al prachtige samenwerking: Haagse kracht in Loosduinen.

 

Klein minpuntje

Het was een gezellige dag met bijna alleen maar opgewekte, blije mensen. Maar niet iedereen kon de OCK Run waarderen. Want het parcours ging over en kruiste een fietsroute naar het strand. De meeste fietsers en scooterrijders hadden er ruimschoots begrip voor als hun werd gevraagd even snelheid aan te passen of even te wachten. Op zo’n verzoek kwamen vaak erg positieve reacties. Enkele lieden op racefietsen konden dat begrip niet opbrengen en maakten soms ook minder vriendelijke opmerking. Enig leedvermaak ontstond toen na afloop bleek dat de EHBO’ers één keer in actie hadden moeten komen. Zij behandelden een schaafwond van een wielrenner.

 

Toekomst

Niemand had een kleine drie jaar geleden, toen SHBO zichtbaar actief werd, kunnen vermoeden dat op en rond Buitenplaats Ockenburgh zoveel positieve levendigheid zou ontstaan. Denk naast de OCK Run ook maar eens Live op Zondag in Kasserie OCK, aan OCK Podium of aan de Dag van het Kasteel, waaraan Buitenplaats Ockenburgh ook meedoet. De sportcommissie van SHBO gaat nog evalueren, maar een ding is al zeker: ook volgend jaar wordt er weer gelopen. De OCK Run dendert voort. foto’s: Arie Mos

1418 getoond, 150 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *