De passie van een Haagse horlogemaker: Willem Kamerman

Als groot liefhebber van mooie horloges deden we onlangs een interview met de Haagse ondernemer Willem Kamerman. Hij komt uit de ICT, maar zijn werkelijke passie ligt bij het ontwerpen en op de markt brengen van bijzondere horloges. De ontvangst in zijn bedrijfsatelier is hartelijk. Op een tafel staan zijn prachtig vormgegeven Bjorn Hendal horloges. In een grote vitrine zien we andere fraaie exemplaren  uit zijn Blanciercollectie. Onder het genot van een kop koffie vertelt hij op boeiende wijze over zijn passie voor uurwerken. Een passie die we delen met hem.

Willem kamerman horlogemaker

Kamerman vertelt: ‘Als horloge enthousiast ben ik in 2003 naar het Duitse Mannheim afgereisd om als een van de eerste horloge liefhebbers een door Lottermann & Sohne gehouden horloge seminar bij te wonen. Het was een openbaring! Geweldig, eindelijk kon ik met gelijkgestemden over mijn fascinatie van horloges praten. Het horloge dat ik destijds gebouwd heb is nog steeds een van mijn lievelingshorloges. Uit dit enthousiasme is in 2004 mijn horlogemerk Blancier ontstaan. Samen met meester horlogemakers Till Lottermann en Franz Wolff hebben we met dit merk bijzondere horloges gecreëerd’.   Sinds die tijd hebben wij diverse, nog niet bestaande, horlogecomplicaties ontwikkeld. Bijvoorbeeld een gepatenteerde 39 tijdzones worldtimer, de Crazy Planet.

Dit is een horloge met een zogenaamde planetarium aandrijving waarvan een aantal tandwielen van ‘onder’ de wijzerplaat letterlijk ‘in” de wijzers zijn verwerkt. Een horloge met een ‘secret’ Tourbillon.  Dit vakjargon ontgaat ons en Kamerman legt vervolgens de werking uit. ‘Een tourbillon is een uitvinding uit het tijdperk van het  zakhorloge om de invloed van de zwaartekracht op de gang van uurwerken te voorkomen.Voorts hebben we de afgelopen jaren veel speciale horloges op klantwens afgeleverd’ Zijn compagnon Mats van Santen is eveneens aanwezig en vertelt gepassioneerd over zijn liefde voor het horlogevak.

Speciaal Militair horloge voor Uruzgan-gangers
In 2010 ontwerpt Kamerman een speciaal Chronograaf horloge voor de Nederlandse ISAF troepen in Afganistan (Kamp Holland). Hij vertelt: ‘ik zag een foto van toen nog prins Willem-Alexander in Kamp Holland. ‘De prins en zijn persoonsbeveiligers droegen matzwarte militaire uurwerken, maar de stafofficieren droegen gewone kantoorhorloges die schitterden in de zon.’ Dus besloot ik een militair horloge te bedenken, speciaal voor de missie in Uruzgan. ‘Dus matzwart, met dubbel ontspiegeld glas, waterdicht, stofdicht en met grote luminicerende cijfers.’  Dit horloge  krijgt de naam’ Desert Wolf’ en vindt gretig aftrek via famieleden die het horloge als (always remembering) cadeau willen geven bij terugkeer van  een familielid uit Uruzgan.

Björn Hendal
Kamerman is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van de klassieke thema horloges. Björn Hendal is een zustermerk van Blancier, een zeer ervaren en gevestigde horlogemerk bekend om zijn hoge kwaliteit. ‘We hebben geen lange geschiedenis,  maar kennen de geschiedenis van horloges en fijne uurwerken. Dat is de reden waarom we in 2014 zijn begonnen met het ontwerpen en het creëren van horloges die zijn geïnspireerd door de vroege chronograaf horloges van de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw. Björn Hendal horloges hebben een uiterlijk dat doet denken aan deze periode. Deze horloges hebben een grotere diameter dan vintage horloges. Daarom hebben we onze horloges ‘New Vintage’ genoemd. De ware essentie van een  horloge ligt immers in het detail.

Zelf je horloge bouwen
Kamerman vertelt ons nog een leuke nieuwtje en zegt: ‘wist je overigens dat we ook seminars geven waarbij je zelf je horloge kunt bouwen? Op 12 januari 2019 hebben we een volgend seminar waarbij je je eigen mechanische horloge kunt bouwen.’  Mijn fotografe Els de Wit en ik klinkt dit als muziek in de oren. Het lijkt ons toch wel een hele leuke ervaring om straks rond te kunnen lopen met een eigengemaakt horloge.

‘Na 15 jaar horloge seminar ervaring in het Duitse Mannheim komen de meesterhorlogemakers een aantal zaterdagen per jaar én op veler verzoek naar Nederland gaat hij verder. ‘Deze eendaagse seminars worden in het Nederlands en in een kleine groep gegeven. Naast dat je je mechanische horloge technisch gaat leren kennen wordt er deze dag ook hard gewerkt. Het binnenwerk wordt door jezelf gedemonteerd en de bruggen van het Unitas kaliber ga je voorzien van “Perlage”, een versieringspatroon dat normaal gezien alleen gebruikt wordt in de “Haute Horlogerie”.

Nadat je een persoonlijk nummer of jaartal hebt gegraveerd in één van deze bruggen worden de bruggen verguld. Daarna ben je klaar en kun je het geheel weer monteren en de wijzerplaat plus de wijzers aan brengen, de keuze van de band en vele extra’s maken je eigen horloge nog persoonlijker.  Aan het einde van de dag ga je trots met je Blancier “Made by Myself” horloge om de pols huiswaarts. Voor meer info over dit seminar zie: https://www.horlogeseminar.nl/

2392 getoond, 89 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *