De sambals van Oma Dée

Karl Dahler

Karl Dahler is de kleinzoon van Oma Dée. Hij vertelde ongeveer een jaar geleden dat hij sambals maakte, geen gewone, maar speciale. Volgens het recept van zijn oma, Oma Dée.

Ik bestelde een potje, en het smaakte inderdaad speciaal, beter gezegd buitengewoon goed. Toen het potje op was bestelde ik een setje van zes: Sambal Asem, Sambal Citroen, Sambal Taotjo, Sambal Kencur, Sambal Dayak en Sambal Tempeh. Die potjes waren na een tijdje ook weer op, zo lekker smaakte het.

Toen ik opnieuw een setje van zes bestelde, vertelde Karl dat er nieuwe smaken bij waren gekomen: Sambal Kokos, Sambal Peteh, Hete Badjak en Duivels Pedis. Ik ga het proeven.

Oma Dée

Oma Dée

Oma Dée heette eigenlijk Erna Dagmar Teijl, woonde in Soerabaja. Ze leefde van 1907 tot 1988. Ze was een statige Indische vrouw, die in de moeilijke jaren van de Indonesische onafhankelijkheid de rots in de branding was voor de hele familie. Het was een groot gezin van negen kinderen en vijf stiefkinderen.

Ze koos voor een nieuw leven in Nederland. Haar kookkunsten waren indrukwekkend. Ze kon ook met weinig middelen de lekkerste maaltijden maken. Haar onbetwiste specialiteiten waren haar frikadel pán, babi ketjap, sambals en sateh-saus. De laatste is jarenlang zelfs door één van de eerste Indische restaurants in Den Haag afgenomen. Dat was een bijverdienste die Oma goed kon gebruiken.

Als ze de hele dag in de keuken had gestaan, ging ze het liefst even in de woonkamer zitten om stilletjes naar al die familieleden te kijken die genoten van haar lekkere eten. Dat was háár moment. Voor de kleinkinderen was ze vooral de Oma die bij verjaardagen of andere familiebijeenkomsten altijd in de keuken stond, omdat er zo’n dag nu eenmaal heel veel monden moesten worden gevoed.

Karl

Karl experimenteerde bijna twee jaar met de receptuur van de basis-sambal van Oma, op zoek naar de kwaliteit van oude smaken, én naar mogelijkheden voor nieuwe varianten.
Proefpanels leverden test na test eerlijke reacties op, die direct in het ontwikkelproces werden meegenomen. Totdat er 10 smaken waren, waar Karl, uitgegroeid tot een echte Sambal Chef, tevreden over was.

De sambals van Oma Dée zijn duurzaam, met pepers van Westlandse duurzame kweek, gezond, bereidt zonder zout of kaliumzout, natuurlijk geconserveerd en vegetarisch. Het is een echte delicatesse.

Niet alleen erg lekker bij Indische gerechten, maar ook erg goed te gebruiken als een tapenade of in pastagerechten; kortom de sambal van Oma Dée maakt alles nóg lekkerder.

2418 getoond, 144 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *