Den Haag heeft nauwelijks ruimte voor fietsers. Voel jij je bekneld?

Foto: Richard Mulder

Foto: Richard Mulder

Den Haag is een echte fietsstad. Althans, zo wordt vaak gecommuniceerd. Uit een onderzoek van Milieudefensie kan echter het tegenovergestelde geconcludeerd worden. Den Haag blijkt namelijk van alle steden in Nederland het minste ruimte te bieden aan fietsers. Er wordt zelfs gesteld dat je in Den Haag beter af bent als je simpelweg de benenwagen neemt.

Auto krijgt voorrang in Den Haag
Ga naar www.mijnruimte.nu, vul je postcode in en zie hoe de ruimte in jouw wijk verdeeld is tussen fietsers, auto’s en voetgangers. De cijfers liegen er niet om, want kijkend naar het totaalplaatje is er in Den Haag voor auto’s maar liefst 47% ruimte beschikbaar, tegenover 43% voor voetgangers en slechts 10% voor fietsers.

Den Haag streeft ernaar om steeds groener te worden, maar stelt het belang van de autogebruikers voorop. Dit vertaalt zich naar meer parkeerruimtes voor auto’s en meer ruimte op de rijbanen voor auto’s. Milieudefensie roept op tot verandering en hoopt dat met de bevindingen uit het onderzoek meer bewustwording gecreëerd wordt voor het belang van duurzaam vervoer in Nederlandse steden. Op de website kun je middels een petitie de overheid oproepen om in actie te komen en verandering aan te brengen.

Wat vind jij van de conclusie van het onderzoek? Voel jij je ook bekneld tijdens het fietsen? Laat onder de blog een reactie achter!

8945 getoond, 266 bekeken

7 thoughts on “Den Haag heeft nauwelijks ruimte voor fietsers. Voel jij je bekneld?

  1. Sluit me aan bij M. Brink. Totale chaos, gelukkig is er nog geen ongeluk gebeurt (volgens mij) maar het is voor niemand duidelijk. Op zich kan je de centrum prima autoluw maken maar dan moet je wel goede en goedkope faciliteiten aanbieden aan de rand van de stad met een dito verbinding naar de stad. Overigens is er zeker wel verbeteren voor fietsers echter kan het beter!

  2. De “parkeer”vakken in het Centrum, waar je tegenwoordig je fiets binnen de lijnen moet zetten, zijn een totale ramp, veel en veel te vol en alles valt om zodra er 1 fiets omgaat

  3. Ik fiets elke dag door het centrum, wat hel is dat. Totale chaos, niemand weet wat voor fietsers is of voor wandelaars. Elke dag weer zweten om niemand aan te rijden. Daar mag best duidelijk aangegeven worden wat wat is. Autoloos hoeft niet te betekenen dat er geen verkeersregels mogen gelden voor de rest van de verkeersgebruikers. Fietsen vanuit de Fannius Scholtenstraat richting de Spinozastraat is heeeeeel krap. Vaak moet ik van de fiets als er een busje aankomt, want een fiets en een busje of grote auto past niet

  4. Scooters nemen fiets parkeerplekken in fietscoach mag hier niets van zeggen. Prinsengracht fietspad te smal voor dikke stink scooters die veel te hard rijden.

  5. Wonend aan de Valkenboskade kunnen we onze fietsen alleen aan de hekken kwijt. De zijstraatjes zetten echter hun fietsen ook daar neer. Regelmatig is er geen plek en ziet het er (mede door veel zwerffietsen) rommelig uit.

  6. In Den Haag is het fietsen op de vernieuwde fietspaden een genot, zodra je de Haagse grenzen overgaat naar Voorburg-Leidschendam, Rijswijk of Wateringen dan worden de fietspaden slechter. Vooral Wateringen bakt er helemaal niets van. Het kan in Den Haag ook nog wel beter zoals groene golven voor fietsers i.p.v. voor auto’s en de snor- en bromfietsen van het fietspad weren met daarbij wel handhaving!

  7. Er zijn allerlei plekken in de stad waar ik mij als fietser door auto’s beklemd voel en sterker nog beklemd wordt. Straten met fietssuggestiestroken zijn het ergst, en fietsstroken zijn vaak te smal. Zeker als automobilisten het ook nog al stop- of parkeerplek gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *