Den Haag heeft nog niet genoeg glasvezelverbindingen

glasvezelverbindingen glasvezel den haag

Foto: Shutterstock (rechtenvrij).

Terwijl we steeds meer gebruikmaken van internet en tv, groeit het aantal glasvezelverbindingen niet genoeg mee. Deze snelste verbinding wordt bij steeds minder huishoudens en kleine bedrijven aangelegd. Nu heeft ongeveer een derde van alle huishoudens in Nederland toegang tot de glasvezelverbinding. Het gaat hierbij om zo’n 2,7 miljoen huishoudens.

In Den Haag heeft slechts 9 procent van de huishoudens een glasvezelverbinding. Er worden nu ook relatief weinig glasvezelverbindingen aangelegd, al zegt Reggefiber – het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de aanleg – wel actief te zijn in deze stad. In 2013 werden er in zes maanden tijd nog zo’n 300.000 huishoudens van glasvezel voorzien. De afgelopen zes maanden is dit slechts bij 50.000 huishoudens gebeurd. Als de aanleg van glasvezel op deze wijze verder gaat, zal het nog zeker vijftig jaar duren eer ieder huishouden in Nederland van glasvezel is voorzien.

Vooral de Randstad loopt achter
Wat typerend is voor het aantal glasvezelverbindingen, is dat de Randstad achterloopt bij de aanleg van deze supersnelle verbinding. In Eindhoven heeft bijvoorbeeld 75 procent van de huishoudens en kleine bedrijven een glasvezelverbinding. Terwijl veel steden in de Randstad flink onder dit percentage liggen; in Den Haag heeft slechts 9 procent glasvezel, in Amsterdam 17 procent en in Utrecht 21 procent. Dit komt doordat de overheid het aanleggen van glasvezel aan de markt overlaat.

De wethouder van Eindhoven stelt dat dit een taak van de overheid moet zijn. “Overal in Nederland wordt asfalt aangelegd, waarom niet meer investeringen in de digitale snelwegen?” zei wethouder Staf Depla tegen NOS. In Den Haag Ypenburg werden in 2015 meer glasvezelkabels gelegd.

Hoge kosten aanleg glasvezel
Het probleem is dat de kosten voor het aanleggen van een glasvezelverbinding zeer hoog zijn. Het is goedkoper om de oudere koper- en kabelverbindingen bij te schroeven. Voor een nieuwe glasvezelverbinding moet er naar ieder huis een nieuwe kabel worden aangelegd. Hiervoor moet in de straat worden gegraven, maar ook moeten er naar ieder appartement in zo’n appartementencomplex kabels getrokken worden.

De kabels zelf zijn niet direct het duurst, maar de aanlegkosten zijn gigantisch. Bovendien is het investeren in een glasvezelverbinding vrij riskant. Niet iedereen neemt namelijk daadwerkelijk een glasvezelabonnement als de mogelijkheid er is. Op dit moment heeft slechts 45 procent van de mensen met een glasvezelmogelijkheid een glasvezelabonnement. Deze abonnees zijn nodig om de investering in glasvezel terug te verdienen.

De grote giganten als Ziggo en KPN leggen nu glasvezel aan tot op tientallen meters van het huis. Vervolgens verloopt het internetverkeer via het oude koper- of kabelnetwerk. KPN stelt dat ze op deze wijze toch sneller internet kan leveren aan haar klanten. Hoogleraar breedbandnetwerken Koonen stelt dat dit niet voldoende is, en dat providers in de toekomst toch de glasvezelverbinding tot aan de deur moeten aanleggen om voldoende capaciteit te kunnen leveren.

Dataverkeer groeit exponentieel
De hoeveelheid data die we verbruiken groeit exponentieel. KPN verwacht dat gebruikers de komende jaren ieder jaar 50 procent meer data zullen verbruiken dan het voorgaande jaar. De oude kabel- en koperverbindingen kunnen die hoeveelheid internet en tv-verkeer niet aan. De uploadsnelheid is hierbij vooral belangrijk.

Bij het voeren van een videogesprek, het delen van vakantiefoto’s of het online zetten van filmpjes maak je vooral gebruik van de uploadsnelheid. Vooral de uploadsnelheid is bij de oude verbindingen traag. Waar een vakantie-album met 300 foto’s met de oude verbinding in 6,5 minuut is geüpload, is dit met een glasvezelverbinding in 6 seconden gedaan. Voor veel mkb-bedrijven, scholen en zzp’ers is een internetverbinding die snel is een noodzaak. Als bijvoorbeeld tientallen leerlingen tegelijkertijd hun bestanden willen uploaden naar een digibord, loopt de verbinding vol.

Bedrijven zouden daarom graag zelf een glasvezelverbinding willen aanleggen, maar dit kost relatief veel geld. Er ligt dus een taak bij de internetdiensten om zo snel mogelijk te investeren in goede glasvezelverbindingen. Voor nu is het een kwestie van de juiste MB/s af te sluiten bij het kiezen voor een abonnement voor internet, internet en tv of een alles-in-1-pakket.

3366 getoond, 316 bekeken

One thought on “Den Haag heeft nog niet genoeg glasvezelverbindingen

  1. Als KPN glasvezel aanlegt zijn ze verplicht om andere aanbieders via hun investering relatief goedkoop gebruik te laten maken van die glasvezels. Zo wordt die investering niet terugverdiend. Ziggo daarentegen hoeft geen andere aanbieders toe te laten, die kan de investering gemakkelijk terugverdienen. Er is zo geen sprake van een gelijk speelveld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *