Doodgewoon in Den Haag: begraafplaatsarchitectuur in Den Haag

Laatst moest ik naar een begrafenis. Niet in Den Haag, maar op de prachtige begraafplaats Duinhof in IJmuiden. De afscheidsbijeenkomst was in een opvallende aula en natuurlijk wilde ik daarna meer weten over dit gebouw. Het bleek een ontwerp van de bekende architect Willem Dudok te zijn. Deze constatering bracht me ertoe om eens te kijken wat er op dit gebied op Haagse begraafplaatsen te vinden is.

Begraafplaatsarchitectuur
Sint Petrusbanden Kapel

Sint Petrusbanden Kapel Foto: Jacqueline Alders

Sint Petrusbanden Arcade

Sint Petrusbanden Arcade Foto: Jacqueline Alders

 

 

 

 

 

 

 

Ik ontdekte veel interessante gebouwen. Op de katholieke begraafplaats Sint Petrus Banden zag ik de neoclassicistische kapel uit 1838 en de langgerekte neoromaanse arcade uit 1885. De architect van de kapel is Adriaan Tollus, die ook de begraafplaats ontwierp.
De arcade is een ontwerp van architect Willem van Liefland, waarvan op meer plaatsen in Den Haag karakteristieke gebouwen te vinden zijn.

Sint Petrusbanden

Sint Petrusbanden Foto: Jacqueline Alders

Sint Petrusbanden

Sint Petrusbanden Foto: Jacqueline Alders

Grafmonumenten

Wandelend over de begraafplaatsen viel mijn oog ook op de bijzondere, mooie en vaak ontroerende grafstenen en –monumenten.

Tweede Wereldoorlog

Ook herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog zijn terug te vinden op de Haagse begraafplaatsen. Zo staat op de Algemene Begraafplaats het monument voor de gevallenen in mei 1940. Aan de lange rij namen is te zien hoe hard er is gevochten om te voorkomen dat de Duitsers onze regering en koningin in handen zouden krijgen.

Haags groen

Den Haag staat bekend en wordt geprezen als een groene stad. De begraafplaatsen dragen ruim bij aan de hoeveelheid groen waar we van kunnen genieten. En dit groen is ook weer een plek waar vogels nestelen en hun jongen grootbrengen.

Algemene Begraafplaats

Algemene Begraafplaats Foto: Jacqueline Alders

Sint Petrusbanden 3

Sint Petrusbanden Foto: Jacqueline Alders

 

 

 

 

 

 

 

Bekijken
Doodgaan, rouwen en begraven zijn fascinerende onderwerpen waar we allemaal mee te maken krijgen. In Den Haag zijn veel interessante, mooie en ontroerende plekken die daarmee te maken hebben, zowel op de begraafplaatsen als daarbuiten. Wil je daar meer van zien en weten? Doe mee met de fietstour ‘Doodgewoon in Den Haag’ op zondag 15 april a.s. om 13.00 uur. Meer info en inschrijven.

2041 getoond, 213 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *