Een avond vol muzikale variaties op De Parade 2017 Den Haag

IMG_2765 2017-07-13 @ Parade 2017 by www.ideb.nl

Een paar dagen heb ik dit mooie stadse festival moeten missen, maar afgelopen donderdag, 13 juli 2017, was het voor mij weer Parade-time! Met alleen de magische muzikante iEt als bekende van de 3 voorstellingen ben ik klaar voor een avond met veel kunstzinnige variabelen bij iET, Marijn Brouwer en De slechte raadgever.

IMG_2685 2017-07-13 @ Parade 2017 by www.idebDe sfeer op De Parade: altijd constant, altijd gemoedelijk
Vandaag introduceer ik De Parade aan een vriendin. Ze is nog nooit eerder daar geweest, maar na twee minuten op het terrein is ze al helemaal opgegaan in de sfeer. Het is heerlijk om tussen alle gemoedelijke mensen (en het zijn er deze donderdag weer veel) te, lopen, te zitten… te zijn! Iedereen kletst met iedereen. Niemand is raar, misschien apart, maar iedereen wordt in hun waarde gelaten. Mensen helpen elkaar ongevraagd. Alsof het een wereld is in de wereld, een eigen klein universum. Genieten dus!

Nu het tegen etenstijd loopt is een van eetplekken, de plek waar we gaan zitten en ja… het is tijd voor iets van gebroeders Evenhuis van Wild van Wild. Duurzaam, eerlijk voedsel is wat je hier voorgeschoteld krijgt. Met veel liefde en passie gebracht en met een ongelooflijk lekkere smaak, dat is wat deze mannen toevoegen aan een festival dat voor ieder iets heeft. Niet alleen de hersenen worden kunstzinnig geprikkeld, maar ook voor de smaakpupillen is het een feest. Voel met net Obelix die een everzwijn achterover slaat. Eten op, dus klaar voor de eerste muzikale prikkeling van deze avond…

iET brengt Clarity
Al een aantal jaar bewonder ik de stem en stijl van deze multi-instrumentaliste. Waarbij haar stem, een stem met een extreem bereik, een mega-muziek-lokker voor mij was. En na het horen van iET’s ‘Kitchen Sessions’ (2 albums) was ik hooked. Na haar, Lisa van Viegen, en haar man, Buddy Mokoginta een keer live te hebben beleefd, heb ik meegekregen dat deze mensen muziek zijn. Niet alleen ademen ze hun eigen stijl van hun eigen composities, maar ze brengen het ook over. En dat laatste zie en voel ik vanavond ook weer.IMG_2606 iET 2017-07-013 @ Parade 2017 by www.ideb.nl

Een volle zaal, vanaf de tweede rij heb ik een goed overzicht op het enorme podium en ik ben er klaar voor. Licht uit, camera in de hand en genieten. Clarity is een samenwerking tussen iET, choreograaf/filmmaker Davide Bellotta en Conny Janssen Danst. Een samenwerking waarbij alles in elkaar zit verweven. Het verhaal dat met de magische stem wordt gebracht, wordt gedragen door de sounds van Buddy op gitaar, de hele strakke drummer Mark Schilders en extra verrijkt met vloeiende en schokkende dansmoves van dansers Ricardo Vera Afanador en Yoko Ono Haveman van Conny Janssen. Een voorstelling die het nodige kan losmaken bij het publiek. Het gevoel dat wordt gebracht vanaf het podium en het terugkomende gevoel van het publiek zorgt voor een soort onzichtbaar vuurwerk. ClarityEen supertof begin van de avond. Buiten de tent nog nagekletst met Lisa, Buddy en de dansers waarbij de bedankjes, bij een helder wordende avondlucht, heen en weer gaan.

IMG_2735 De Slechte Raadgever 2017-07-13 @ Parade 2017 by www.ideb.nlReis van extremen bij Snel, Goedkoop en Sexy 
Een berg mensen loopt naar de kassa waar de mevrouw achter de kassa meer dan de helft moet teleurstellen. Het is uitverkocht! De theatertent gaat open en ik zie dat het podium gelijk is aan de eerste tribune-rij, dus op de hoek van de eerste rij ga ik klaarzitten om me te laten verrassen door De Slechte Raadgever (i.s.m. Alles Voor de Kunsten). Een verrassing is het zeker. Een chaotisch mannelijk vijftal bespreekt diverse onderwerpen, zonder zich te laten zien. Onderbroken door muzikale stukjes gaat het van het ene naar het andere extreem. Studenten, jonge mannen, pochende gasten. De onderwerpen hebben een duidelijke draad en dat is wat de titel al zegt: Snel, Goedkoop en Sexy. Zo’n beetje een korte samenvatting van de digitale wereld waar we ons in bevinden. Na die link te hebben gelegd, laten de mannen zich letterlijk zien en laten ze ook een andere kant zien. Zien en horen, want de muzikale combi die eruit wordt geperst is echt wel een hele vette. Engelenstemmen, vette samensmelting! Van chaos naar samensmelting! Een wat rumoerig publiek, wat gelukkig niet de stemming van acteurs/zangers/muzikanten Reinier Demeijer, Teun Luijkx, Niels Gooijer, Peter Brinkhorst en Dirk Oliestelder verbrak.
Even tot ons laten komen en ja wat doe je als je iets wilt laten bezinken… Een crêpe door Artistic Crêpe laten creëeren. Dit jaar geen portret maar een vos die deze pannekoekebakster-gigant weet te laten ontstaan vanuit een paar flessen met gekleurd beslag… Soort van chaos naar samensmelting ook.

The Chet Baker Room: talking about Jazz, talking about Chet Baker
Bij het paradetheater ‘Shambles’ aangekomen staat daar een verteller. Zoals de meeste gezelschappen die op De Parade staan te performen geven ze een kleine sneak peak om mensen binnen te krijgen. Blijkbaar sta ik niet heel dichtbij, want de verteller is niemand minder dan Marijn Brouwers, zanger en acteur. En in die zangrol heb ik hem 2 jaar geleden op De Parade gezien. Samen met Peter Faber, Bill van Dijk en Guus Mulder performden ze als een boyband. Groot feest was dat, dus dat zal vanavond niet minder worden.

IMG_2773 The Chet Baker Room 2017-07-13 @ Parade 2017 by www.ideb.nlMarijn vertelt mysterieus over wat de mensen kunnen verwachten in The Chet Baker Room en mijn ogen en oren gaan richting de banjospeler… Wacht, nee, huh, nee, echt, joh dat lijkt wel die man die tot beste gitarist van Nederland is uitgeroepen. Iets dichterbij en ja, hij is het… Anne Soldaat staat te freestylen naast Marijn. Aan de andere kant staat iemand die ik niet zozeer van gezicht ken, maar zijn naam heb ik wel vaker voorbij horen komen. Een waanzinnige ‘coole’ bassist… Reyer Zwart, die vanavond op bas-, baritongitaar en contrabas speelt. Ik ben nu al helemaal enthousiast en weet nog niet eens wat er binnen gaat gebeuren. Binnen in de knusse huiskamer/zaal zit Hermine Deurloo op altsax te jammen met Reyer en Anne terwijl Marijn op een vintage stoel gaat zitten met een platenhoes in de hand. Een hoes van… Chet Baker natuurlijk.

Tijdens de voorstelling/het verhaal word je door verteller en chansonnier Marijn meegesleept in een droom van een half uur. Verschillende stijlen jazz worden onder de zoete allroundstem van Marijn gelegd. Eigen, Nederlandse, teksten vloeien over de gladde noten van de muziek van Chet. Wat een vette combi zeg. Dit zijn dan ook muzikanten die van een muziekplaneet moeten komen. Zowel Anne, Reyer als Hermine gaan helemaal los. De ene wat met meer emotie tonend dan de ander, maar echt los. Behoudend maar los, net als de grootmeester die centraal staat. De groottrompetist en zanger die veel te vroeg op 58 jarige leeftijd, in het Amsterdamse door een val uit een hotelraam, komt te overlijden. Een tragisch moment in de jazz/muziekwereld. Gelukkig dat zijn muziek voort blijft leven in artiesten als Marijn en de zijne!!!

Mijn laatste show op De mooie Haagse- Parade dit jaar. Het was weer te mooi om waar te zijn, weer een kunstzinnig sprookje met maximale variatie. Hieronder nog een aantal foto’s die ik maakte op de Parade 2017 in Den Haag.

528 getoond, 131 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *