Een Haags Avontuur

Cover van IJsbarbaar (Afbeelding: Querido)

Vanmorgen word ik wakker, eet een boterham, stap onder de douche. Vervolgens stap ik in mijn monstertje. Vervoeg me tussen de rest van de mensen in een monster, vaak groter dan de mijne en merk dat zeker de helft me na een paar honderd meter al verlaat. Later merk ik waarom, ik rij een grote slokdarm in en verlaat die via een grote tong. Ik zie een grote stad in het klein, met nog kleinere mensen aan mijn linkerhand.

Al snel kom ik daarna aan in het Museon. Daar ontmoet ik de schepper van de IJsbarbaar, Rob Ruggenberg. Ik heb een gesprek met hem over zijn nieuwste boek. Rob schrijft romans voor kinderen over waargebeurde verhalen, meestal uit de 17de eeuw. Ook het verhaal van de IJsbarbaar is echt gebeurd. Waren de Nederlanders echt zo barabaars?

Proefleester Emma, die in Eindhoven naar school gaat, weet al hoe het afloopt. Ze weet al dat de IJsbarbaar ontvoerd word door de Nederlanders en hoe hij zich groot moet houden tussen koninklijke en politieke mensen die hem uitlachten en hem als een soort clown zagen. Gelukkig loopt het wel allemaal goed af, weet ze te vertellen.

Kinderen van de Duinoordschool komen de trap af stormen

Tijdens de presentatie van het boek komen de kinderen van de Duinoordschool om naar het verhaal te luisteren. Rob Ruggenberg begint de presentatie met het voorlezen van het eerste hoofdstuk van het boek. De kinderen van de Duinoordschool zijn onder de indruk, het is muisstil.

Gespannen voor de presentatie

Er volgt een kleine les van het Museon over de naamgeving van Groenland, een naam die stamt uit de tijd van Eric de Roode, de woeste vicking uit IJsland. Daarna verteld Rob Ruggenberg nog een verhaal uit het boek. Zo vervolgt de cyclus, met een informatief stuk over de tweeduimige arm en daarna een stukje uit het boek, over Nunôk, de hoofdpersoon uit het boek, die poepjongen werd.

Noortje Nooter vertelt kort over haar ervaringen in Groenland en krijgt daarna het eerste boek overhandigd door Rob Ruggenberg. Vervolgens komt er een echte sneeuwhond de schrijfwedstrijd voor de kinderen introduceren. De twee winnaars van de wedstrijd mogen met een roedel sleehonden over het Scheveningse strand sleeën.

Een leerling is aandachtig aan het schrijven (Foto: Museon)

Voordat het zover is komt er een kleine pauze. Volgens Ella het één na leukste gedeelte van de dag, want er waren heerlijke roze koeken. Toch is ze het wel met Timo eens dat het het zelf schrijven van een verhaal in de zalen van het Museon het leukste onderdeel van de dag is.

Na de film die vertoond wordt kunnen de kinderen eerst vragen stellen aan de schrijver van het boek en zal de prijs voor de creatiefste schrijver uitgereikt worden. De kinderen hebben gelukkig veel vragen, want de jury heeft het heel moeilijk met het bepalen van de winnaar. De verhalen van de Duinoordschool waren volgens de jury allemaal heel erg goed, maar uiteindelijk vonden ze de verhalen van zes kinderen het allermooiste. Van deze zes mogen er uiteindelijk twee kinderen mee met de slee.

Top zes van de schrijverswedstrijd (foto: Museon)

Van groep zeven waren de beste verhalen van Storm, Mijntje en Job. Bij groep acht waren de beste verhalen van Abigail, Noortje, Florentine. Zij kregen allemaal een gesigneerde versie van het boek IJsbarbaar van Rob Ruggenberg. Uiteindelijk mochten de twee winnaars Job en Noortje hun verhaal voorlezen en mee met de hondenslee naar Scheveningen voor een tocht over het strand.

Het boek IJsbarbaar van Rob Ruggenberg ligt vanaf vandaag in de boekhandel.

Sleehonden op het Scheveningse strand (Foto: Museon)

8 thoughts on “Een Haags Avontuur

  1. Egt een heeeeeeeel mooi boek, het gaat over en jongen die word ontvoerd en hij komt in den haAg terecht en dan willen ze hele akelige dingen met hem doen en hij ontsnapt naar de duinen en dan word het superzielig maar het loopt allemaal goed af en het is egt een superboek.

  2. Heb dit boek voor me verjaardag gehad ik vindt het een heel mooi maar ook zielig boek en erg spannend!!!!! Een echte aanrader!!!

  3. Superboek, wel een beetje eng soms en niet echt geschikt voor kleine kinderen maar supermooi en heel spannend, egt een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *