Een nieuwe kijk op Kijkduin: renovatie gestart

Foto: Fred Developers (persbericht)

Ze waren al een tijdje bezig, maar op woensdag 27 juni 2018 was het dan zover: de renovatiewerkzaamheden van Kijkduin gingen officieel van start. In een winderige stretchtent op de boulevard gaf Roeland Voerman, directeur van projectontwikkelaar Fred Developers, een uiteenzetting van al het moois dat komen gaat. En dat is nogal wat. Na de sloop van het huidige winkelcentrum annex restaurants verrijzen er 17.000 vierkante meter winkels en horeca, 300 woningen en een garage voor 600 auto’s. Die laatste verrijst niet, maar verzinkt onder de grond. Naast de stretchtent keken we in een omgekeerd duin: een bouwput van vele meters diep, waarin de eerste fundamenten zichtbaar waren. Van de 600 parkeerplaatsen is ruim de helft bestemd voor bezoekers, die maximaal 2 uur gratis mogen parkeren.

Met een klap op een alarmknop (de ondernemers waren al eerder gealarmeerd) ging het project van start dat Kijkduin moet voortstuwen in de vaart der vertier zoekende volkeren. Een ambitieus plan, waarvan velen zich afvragen of de mooie oase Kijkduin niet te veel op het Scheveningse pretcircus gaat lijken. Als je op de ‘artist’s impression’ de vijf woonlagen boven de winkels ziet  is die vrees niet helemaal ongegrond, maar gelukkig heeft Kijkduin één voordeel boven Scheveningen: het is begrensd door een Natura 2000 gebied waarop niet meer gebouwd mag worden.

Foto: Piet Bogaards

Eerste fase in 2020

Het nieuwe Kijkduin wordt in fases opgeleverd. De eerste fase in het eerste kwartaal van 2020 omvat 31 koopwoningen en 38 huurwoningen plus 4800 m2 winkel- en horecaruimte. In 2023 moet het gehele project klaar zijn.

De winkels en restaurants blijven tijdens de bouw zo veel mogelijk open, maar de ondernemers klagen steen en been over de bereikbaarheid. En terecht. Op het Deltaplein staat een enorme schutting die de toegang tot het winkelcentrum en de boulevard afsluit. Alleen langs het hotel of aan de andere kant via de achterkant van het winkelcentrum kun je erin. De vraag rijst of er in de schutting ook niet ergens een corridor gemaakt had kunnen worden. Bovendien heeft de gemeente het zo gepland, dat de Machiel Vrijenhoeklaan tijdens de renovatie een jaar lang is afgesloten wegens de werkzaamheden om de weg te versmallen van twee- naar éénbaans. Dat wordt dus eerst omrijden en dan omlopen. Maar de zee… die blijft in Kijkduin alle moeite waard.

Meer informatie over de renovatie van Kijkduin kun je hier vinden.

4612 getoond, 357 bekeken

One thought on “Een nieuwe kijk op Kijkduin: renovatie gestart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *