Een zwoele maandag op De Parade 2018: een dag vol liefde voor de kunst

Foto: Iwan de Brabander

Blauwe lucht, Zon, Minis, Kamps, Niko, Knol! BAM, maandag 16 juli 2018, mijn première-dag voor 2018. De Parade is al voor de 4e dag in Den Haag aan de gang met weer een megamooi programma. Van bekend tot onbekend tot wow… is die er ook!

Chillen met Gakes

Foto: Iwan de Brabander

En dat is het ook. De Parade is genieten en alles lekker in je eigen, of samen met anderen, kunst-geniet-cocon beleven. Genoeg mensen die de hele dag op het veld zitten met lekkere Parade-food en drinks. Op deze manier kom je ook wel aan je culturele trekken, maar niet zo als dat je echt één of meerdere van de theatertenten in gaat en het up-close meemaakt. Heerlijk sfeertje weer en met een biologisch appelsappie ga ik bij de altijd terugkerende carousel zitten en raak aan de praat met actrice en theatermaakster Daphne Gakes. Daphne, die ik al een aardig tijdje volg in de multimedia, staat op De Parade bij theatertent Cuatro om met haar ad-remme, steeds maar doorgaande, opmerkingen het voorbijgaande publiek naar binnen te proppen.

Foto: Iwan de Brabander

En dan bedoel ik met proppen niet het naar binnen proppen door mensen naar binnen te duwen, maar met haar presence en haar lieve stem, vleiend naar de kassa loodsen om een kaartje te kopen. Op de vraag hoe het met de rappe kunstenares zelf gaat, vertelt ze dat ze lekker bezig is met ‘Ik Daphne Gakes’, met haar eigen theatershow dus. De twinkle in haar oog als ze dit vertelt verklapt dat ze best trots is op haar productie. Op 9, 10, 11 en 12 augustus staat ze hiermee in Arnhem en op veel meer plekken. Weet nog niet welke locatie, maar checken ga ik haar show zeker! Samen met Daphne loop ik naar de Cuatro-tent, waar zij nog de laatste kaarten aan de man/vrouw brengt en ik in de rij ga staan achter de andere bezoekers.

by Sofie Simao

Hot hot hot Minus Plus
In de Cuatro-circusachtige-tent met sfeerbollen zoek ik tussen zo’n 180 mensen een plekje om te gaan genieten van de vrouw/kunstenares die ik al heel wat bijzondere muzikale dingen, live en op televisie, heb zien doen. Vandaag belooft heel wat, met een introductie dat Hadewych Minis zich op verschillende gebieden gaat laten zien en horen. En dat klopt als een bus. Een bus van het formaat van een cruiseschip. Met haar muzikaal ondersteunende partner, Jan van Eerd, zet ze heel wat Hadewychen neer. Écht heel wat verschillende Hadewychen die we mee krijgen. Met verschillende stijlen dans (die voor mij nieuw waren, maar wat een moves), zang, poëzie en ja ook nog comedy) knalt ze over het podium. Haar liefde voor familie en alle facetten uit de eerder genoemde kunstvormen zie ik in de verhaallijnen en bewegingen. De liefde voor wat ze doet! Het publiek voelt dit mee en klapt hun handen kapot tijdens de staande ovatie. Na afloop bedank ik, samen met velen, Hadewych en Jan voor wat ze neer heeft gezet.

Holy Crêpes en Carpenters

Foto: Iwan de Brabander

Liefde voor tekenkunst en eten komen samen bij de eettent waar ik elk jaar iets leuks/lekkers laat maken door de artiesten van Artistic Crepe. Een cartoonhond en een portret zijn de Bubble Bobble van dit jaar voor geweest. Dit jaar weer dezelfde vraag als elk jaar… Wat wil je dat we maken? Dus dit jaar het draakje van mijn all time favoriete spel en tattoo, Bubble van Bubble Bobble. En zoals altijd wordt er een supervette pannenkoek/crêpe op een bord neergelegd, die ook nog eens heerlijk smaakt.
Crêpe naar binnen en dan door naar ‘Close to You’ De Carpenters in therapie’ met topacteurs Stephanie Louwrier, Lowie van Oers en Wart Camps.

Foto: Sofie Simao

Liefde tussen twee artiesten, twee familieleden en hun pijn door roem en faam, welke ze beiden in een andere verslaving stoppen en de gevolgen daarvan. En die verwerking, onder een vergrootglas in een mega-over-de-top-gaande Amerikaanse talkshow. Waar de pijn en niet het helen, in eerste instantie, het gespreksonderwerp is. Het publiek is uitzinnig en het lachgehalte is zeker buiten Studio 7 te horen. Super participatie van het publiek, net als bij de ‘echte’ Amerikaanse talkshows. Een leuke show die alle kanten op gaat en geen seconde verveelt. En de Carpenter-songs die voorbijkomen zijn lekkere meezingers. Twee shows gehad en al zoveel informatie die door mijn hoofd gaat. Dan nog maar even chillen met de muziek in de buitententen.

Bluegrass Tim Knol en Mega rocking Niko

Foto: Iwan de Brabander

Het is donker en het terrein om de carousel is een stuk leger aan het worden. Uit de buitententen komen twee verschillende stylen muziek over het terrein. Eerst even kijken bij Tim Knol en de Blue Grass Boogiemen in de grote tent naast het restaurant met de vuurspuwende draak. Lekker chill-country sfeertje waarbij mensen buiten en binnen een beetje met het hoofd meedeinen op de coole tunes.

Foto: Iwan de Brabander

Bij Niko is de wat kleinere tent tot de nok vol. De rockende, jumpende en shakende viermansformatie van Niko laat zien wat ze van hun publiek verwachten en na de soundcheck is er een handafstand tussen de rockers en de dansende mensen. De psycho-flowende rock doet zijn werk… ogen dicht, genieten en losgaan!
Twee totaal verschillende vibes en toch zo hetzelfde… Liefde voor de kunstvorm die muziek heet.

Een van mijn favoriete plekken om kunst in vele vormen tot me te laten komen is De magische Parade in het mooiste park van Scheveningen, het Westbroekpark. Een megafijne dag met veel liefde voor de vele kunstvormen. En dan te bedenken hoe weinig en toch zo veel ik heb gezien. Weer super dankbaar!!!

Tekst: Iwan de Brabander
Foto’s Hadewych en Wart/Carpenters: Sofie Simao
Foto’s terrein, Tim Knol en Niko: Iwan de Brabander

4697 getoond, 101 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *