Ellens & Lentze en uw oma’s lelijke schilderijen

Ellens & LentzeAls iemand is overleden, komt er veel op de erfgenamen af. Zij moeten niet alleen hun emoties verwerken, maar ook vrijwel direct belangrijke beslissingen nemen over de nalatenschap. Aanvaarden of verwerpen zij de erfenis bijvoorbeeld?

Wie de erfgenamen zijn, is bepaald in de wet. En hoe de erfenis precies verdeeld wordt, hangt onder meer af van het testament van de overledene. Wij adviseren u hier graag over.

Taxatie
Om een nalatenschap van waarde op een eerlijke manier te kunnen verdelen, kan een objectief taxatierapport handig zijn. Zo’n rapport kan ook gebruikt worden voor de aangifte bij de belastingdienst. In een nalatenschap krijgen de erfgenamen, naast de geldstromen en een huis, vaak ook te maken met een kostbare inboedel, kunst en antiek en bijzondere sierraden. Het is dan zaak een en ander zo te verdelen dat er geen familieruzies ontstaan.

Loting
De notarissen van Ellens & Lentze, notariaat en mediation, zullen eerst bij de erfgenamen langsgaan of hen spreken op het kantoor aan de Parkstraat. De erfgenamen geven aan welke stukken uit de nalatenschap zij willen hebben. Het is niet onwaarschijnlijk dat er meerdere gegadigden zijn voor één bepaald stuk. Meestal is de emotionele waarde dan groter, of in ieder geval belangrijker, dan de financiële waarde.

Wij onderzoeken dan of er een andere verdeelsleutel mogelijk is. Als iedereen zijn pijlen op dat ene stuk blijft richten, kan er een loting opgezet worden. Uiteraard zorgen wij er dan wel voor dat iedereen een even groot deel van de nalatenschap krijgt. De waarde van de bijzondere stukken wordt verrekend met iemands erfdeel.

Veiling
Soms is er geen enkele gegadigde voor oma’s lelijke, maar kostbare, schilderijen. Alles wat de erfgenamen niet willen hebben, moet toch in geld worden omgezet. Ook als de erfgenamen het maar niet eens kunnen worden over de verdeling van de goederen, kunnen die stukken met onze hulp geveild worden, bijvoorbeeld in het Venduehuis in de binnenstad van Den Haag. Op een openbare veiling kan namelijk de marktwaarde van goederen goed worden vastgesteld. De opbrengst zal na de veiling onder de erfgenamen verdeeld worden.

Nieuw leven voor oude spullen
Voor alle andere ongewenste, maar minder waardevolle spullen heeft Ellens & Lentze goede contacten met de kringloopwinkels en het Leger des Heils bijvoorbeeld. Zo kunnen ook die versleten bank en dat ouderwetse kastje nog veel mensen gelukkig maken.

Iemands nalatenschap is ook een testament van zijn leven. Al zijn spullen, mooi en lelijk, hebben een verhaal en waren ooit van betekenis voor hun eigenaar. Het is dan ook belangrijk om zorgvuldig en met respect met iemands spullen om te gaan. Oók met oma’s lelijke schilderijen. Wilt u weten hoe u het best met een nalatenschap kunt omgaan? Kom gerust langs voor meer informatie!

10664 getoond, 103 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *