Ellens & Lentze: wanneer is de cliënt wilsbekwaam?

Ellens & LentzeVanaf je achttiende ben je, juridisch gezien in ieder geval, volwassen. Je mag dan zelfstandig beslissingen nemen en bent dus wilsbekwaam (of handelingsbekwaam). Je bent in staat zelf beslissingen te nemen over de koop of verkoop van een huis. Je mag trouwen. En je mag een testament op laten stellen bijvoorbeeld. Het belangrijkste is dat je de gevolgen van al je beslissingen kunt overzien en dat je je eigen keuzes maakt.

Richtlijnen
De notarissen van Ellens & Lentze zullen je daar bij belangrijke stappen in je leven natuurlijk bij helpen. Maar volgens de wet moeten zij zich er ook van verzekeren dat hun cliënt handelingsbekwaam is. De rechtshandelingen van een wilsonbekwaam persoon zijn immers niet geldig.

Om zich ervan te verzekeren dat iemand handelingsbekwaam is, let een notaris eerst goed op de signalen uit de omgeving van de cliënt. Iemands leeftijd bijvoorbeeld kan een goede indicatie zijn. Is de cliënt net in een verzorgingstehuis of een ziekenhuis opgenomen? Hoe gedraagt de cliënt zich in een gesprek? Zo’n gesprek kan ook bij iemand thuis plaatsvinden. Zonder inmenging van soms dwingende derden. En zonder de spanning die sommigen voelen in een notariskantoor.

Door de cliënt te laten herhalen wat net besproken is, krijgt de notaris al een goed beeld van iemands geheugen en beoordelingsvermogen. Ook is het, zeker bij het opstellen van een testament bijvoorbeeld, belangrijk te weten wie de afspraak heeft gemaakt. Heeft diegene belang bij een nieuw testament? En in hoeverre wijkt het nieuwe testament af van een eerdere versie?

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie heeft samen met Alzheimer Nederland, de Vereniging van Indicerende en Adviserende Artsen en de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat een stappenplan ontwikkeld. Dit stappenplan helpt notarissen bij het beoordelen of een cliënt wilsbekwaam is om notariële handelingen te verrichten. Bij aanhoudende twijfel kan de notaris ook een onafhankelijk arts om zijn oordeel vragen.

Getuigen
Als de notaris overtuigd is van iemands wilsbekwaamheid, maar de cliënt verwacht dat de familie lastig kan gaan doen, laat hij belangrijke documenten passeren in het bijzijn van getuigen. Uiteraard moeten de getuigen er ook van overtuigd zijn dat de cliënt wilsbekwaam is.

Waarom?
Waarom doen de notarissen van Ellens & Lentze zoveel moeite om te achterhalen of iemand handelingsbekwaam is? Om ervoor te zorgen dat niemand misbruik maakt van die lieve, demente oma. Om er zeker van te zijn dat iemand met een verstandelijke beperking zich niet in onoverkomelijke schulden steekt. Om ervoor te zorgen dat roekeloze jongeren begrijpen wat hen te wachten staat. Kortom: Om hun cliënten te beschermen.

Als frisse volwassene zorg je er natuurlijk voor dat je iedere twijfel wegneemt. Je laat dus op tijd een (levens)testament opstellen. Je weet wat je in een samenlevingscontract of in je huwelijkse voorwaarden wilt opnemen. En bovenal weet je waar je betrouwbare informatie krijgt. Neem gerust contact op!

7794 getoond, 94 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *