Energiesafari Den Haag 10 februari 2018: overzicht opengestelde locaties

Energiesafari den haag locaties den haag

Foto: Hans Erren via: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aardwarmte_Den_Haag_Ketelhuis.JPG

Op zaterdag 10 februari kun je in Den Haag op safari gaan, om precies te zijn een energiesafari. Op deze dag kun je tussen 12.00 en 17.00 uur allerlei plekken in de stad bezoeken waar op een duurzame manier energie wordt opgewekt door buurtbewoners en bedrijven. In deze blog lichten we een aantal locaties uit en tref je onderaan een kaartje met alle duurzame initiatieven die op deze dag worden opengesteld voor publiek.

Aardwarmtecentrale Leyweg
Aan de Leyweg, bij de keerlus van tramlijn 6 Zuidwoldestraat, staat een enorm roodbruin gebouw dat een beetje de vorm heeft van een kerk: de aardwarmtecentrale. Op de Energiesafari Den Haag leren bezoekers hoe aardwarmte werkt en hoe de centrale er van binnen uit ziet.

De Groene Mient – Limoenhof 2
Aan de Mient is in de afgelopen jaren gebouwd aan een aantal duurzame huizen. De bewoners van deze huizen maken geen gebruik meer van gas en verkrijgen energie door middel van zonnecollectoren, zonnepanelen, warmwater-terugwininstallaties, warmtepompen en slimme ventilatie. Tijdens de Energiesafari Den Haag kun je een kijkje nemen in deze woningen en in gesprek gaan met de bewoners.

Rijksmonument De Tempel – Prins Hendrikstraat 39 
Hoe verwarm je een oud rijksmonument op een duurzame manier? Het antwoord op die vraag krijg je als je een bezoek brengt aan De Tempel, dat sinds 2009 dienstdoet als het kantoor van de Archeologische dienst van de gemeente Den Haag. In de warme maanden van het jaar wordt warmte in de bodem opgeslagen, waarmee in de winter het pand kan worden verwarmd. Het gebouw heeft dan ook energielabel A. Naast bodemwarmte worden er ook andere snufjes gebruikt om op een duurzame manier energie op te wekken en maakt het dus de moeite waard om De Tempel te bezoeken.

Stadhuis – Spui 70
De gemeente Den Haag probeert zelf ook om op een duurzame manier energie op te wekken. Dit doet men ondere andere met LED-verlichting voor straatlantaarns, zonnepanelen en warmtepompen. Op het dak van het stadhuis liggen zonnepanelen, die tijdens een rondleiding over de manier waarop de gemeente bezig is met duurzame energie, te bezichtigen zijn.

Elektriciteitscentrale Uniper – De Constant Rebecqueplein 20
Aan de rand van het centrum staat de elektriciteitscentrale. Deze centrale zorgt niet alleen voor stroom, maar voorziet ook de woningen in het centrum van warmte. Tijdens de Energiesafari Den Haag kun je een rondleiding krijgen door de centrale en leer je hoe deze werkt. De minimale leeftijd voor het volgen van een rondleiding is 12 jaar en de rondleidingen starten elk half uur vanaf 12.00 tot 16.30 uur.

Bekijk hieronder een kaartje met alle opengestelde locaties van de Energiesafari Den Haag.

3079 getoond, 259 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *