Feestelijke Joodse Chanoeka Viering in het Atrium van het Stadhuis

Chanoeka viering in het Atrium van Stadhuis0031

Van 4 t/m 11 december 2015 vindt in het Atrium van Den Haag de internationale Chanoeka Viering plaats. Hier kun je ook de ‘chanoekia’ (negenarmige kandelaar) bekijken. De Chanoeka Viering is een buitengewoon feestelijk evenement, dat de kernwaarden van gemeenschapsverantwoordelijkheid op innovatieve manier vormgeeft.

Wat is de Chanoeka Viering?
Chanoeka is het feest van de inwijding van de Tempel. Het wordt gevierd ter herinnering aan de dag dat de Makkabeeën de Tempel in Jeruzalem opnieuw inwijdden, nadat zij de Syriërs verslagen hadden in het jaar 165 voor de gewone jaartelling. De chanoekia (negenarmige tempelkandelaar) moest ontstoken worden, maar de Makkabeeën vonden slechts één kruikje bruikbare olie, genoeg om de chanoekia één dag te laten branden. Maar door een wonder brandde de chanoekia acht dagen lang, precies het aantal dagen dat nodig was om nieuwe, reine olijfolie te persen.

Menora in het Atrium Den Haag
Op de eerste avond wordt één lichtje aangestoken. In de komende dagen wordt er steeds weer een lichtje aangestoken, totdat alle kaarsen branden op de laatste dag. De lichtjes symboliseren de zege van licht over duisternis. Van donderdag 28 november t/m donderdag 5 december is een chanoekia te zien in het Atrium Den Haag. De Nederlands Israëlitische Gemeente ’s (NIG )Den Haag presenteert “Munten-Menora”.
“Munten-Menora” is samengesteld uit twee woorden; ‘munt’ is de oudste vorm van geld en ‘menora’ betekent kandelaar in het Hebreeuws.

Foto’s Chanoeka Viering (7-12-2015): Richard Mulder

557 getoond, 349 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *