Feyenoord tegen ADO: ‘De Zuid-Hollandse derby’

Foto: Richard Mulder

Vorige week speelde ADO Den Haag met 1-1 gelijk in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. ADO had eigenlijk recht op meer, omdat onder andere een doelpunt onterecht werd afgekeurd wegens buitenspel. Inmiddels nadert de winterstop en speelt ADO aanstaande zondag de laatste uitwedstrijd van dit kalenderjaar. In de Kuip is Feyenoord de tegenstander.

Voor ADO kan deze wedstrijd worden gezien als een Zuid-Hollandse derby. Waarom? In Zuid-Holland hebben we clubs als FC Dordrecht, Excelsior en Sparta, maar deze clubs spelen allen in de Jupiler League. Feyenoord en ADO zijn de enige clubs uit onze regio die actief zijn in de Eredivisie.

Het wordt sowieso een bijzondere wedstrijd met een zwaar Haags tintje omdat Lex Immers, Wesley Verhoek, Daryl Janmaat, Guyon Fernandez en Anass Achabar nu actief zijn voor de Rotterdammers. Rechtsback Daryl Janmaat zal niet in actie komen wegens een schorsing. Het duo Fernandez en Achabar zal de wedstrijd vermoedelijk vanaf de bank of de tribune moeten volgen. Maar wie gaat deze ‘Derby van Zuid-Holland’ eigenlijk winnen…?

Onderlinge resultaten
In totaal speelden Feyenoord en ADO 38 keer tegen elkaar in de Eredivisie. De resultaten spreken ruim in het voordeel van de Rotterdammers.

Feyenoord wist 24 van de 38 keer de punten in de eigen Kuip te houden. ADO wist slechts 6 keer met de punten terug te keren naar Den Haag. Van deze zes overwinningen werden er twee behaald in de periode tussen 2003 en 2011. De overige acht wedstrijden eindigden in een gelijkspel.

Vorig seizoen won ADO overtuigend met 0-3 in de Kuip. Twee van de drie doelpunten waren afkomstig van de broertjes Verhoek. Het andere doelpunt werd gemaakt door Tjaronn Chery (foto).

Chery speelt mee!
Vorige week meldde ik dat Chery wegens een schorsing dit kalenderjaar niet meer in actie zou komen voor ADO. De flankspeler is echter opnieuw in beroep gegaan tegen zijn schorsing en verschijnt pas na dit weekend voor de tuchtcommissie van KNVB. Om die reden kan trainer Maurice Steijn tegen Feyenoord gewoon een beroep doen op Chery.

Voorspelling
Ik denk wel dat het een leuke, aanvallende wedstrijd wordt. In de periode 2003-2011 (sinds de promotie van ADO) vielen er in de kuip gemiddeld 4,3 goals per wedstrijd. Uitschieter daarin is de 6-3 overwinning van Feyenoord uit 2005. Wanneer je deze score niet mee zou rekenen kom ik uit op een gemiddelde van 3,7 doelpunten per wedstrijd.

Hoewel ADO niet vaak heeft gewonnen in Rotterdam acht ik ze zeker niet kansloos om een goed resultaat neer te zetten. ADO is dit seizoen ‘de koning van de gelijke spelen’ en verloor daarnaast slechts één uitwedstrijd. Ik ga voor een 2-2 gelijkspel!

Algemene informatie over de wedstrijd
Plaats: Stadion de Kuip, Rotterdam
Datum: Zondag 16 december 2012
Tijd: 14.30 uur
Scheidsrechter: Ruud Bossen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *