Filmhuis Den Haag – Janneke’s filmsmaak: Babette’s Feast 16 januari

filmhuis den haagCulinaire liefhebbers opgelet: op dinsdag 16 januari 2018 vindt de eerste editie plaats van Janneke’s filmsmaak.
De Haagse Janneke Vreugdenhil is culinair journalist. Ze schrijft onder andere een wekelijkse kookcolumn in NRC Weekblad. In deze nieuwe, smakelijke reeks serveert zij een veelzijdig cinematografisch menu waarop voor ieder wat wils te vinden is: van klassieke eetfilms tot actuele voedseldocumentaires. Daarna gaat ze in gesprek met de zaal over de thema’s die aan de orde komen in de film.

Janneke over Babette’s feast: “Een goede maaltijd verbroedert. Ja, een uitzonderlijk goede maaltijd kan zelfs de meest verkilde harten doen smelten. Ik kom uit een gezin waarin de zondagse lunch hét moment was om, na de tweede keer opscheppen van mijn moeders onvolprezen trifle, vervuld van huiselijke harmonie en zoete vergevingsgezindheid, alle doordeweekse ruzietjes met mijn broer en zus bij te leggen. Ik spreek dus uit eigen ervaring.
Maar ook in de filmgeschiedenis zijn talloze voorbeelden te vinden waarin maaltijden zulke effecten sorteren. Zoals in Babette’s Feast. We gaan zien hoe een gebrouilleerd gezelschap een leven lang onenigheid en achterdocht achter zich laat tijdens een grandioos diner. We gaan meegenieten van schildpaddensoep, blini’s met kaviaar en kwartels met ganzenlever en truffel in bladerdeegpasteitjes. En daarna gaan we in gesprek over de verbroederende rol die eten kan spelen in een gemeenschap – elke gemeenschap, of dat nu een gezin is of een complete samenleving.

Babette’s Feast (Gabriel Axel, 1987) is een Deense sfeerfilm over verborgen verlangens uit het begin van de 19e eeuw. Aan de verlaten kust van Denemarken wonen Martina en Philippa, dochters van een strenge protestantse predikant die elke aards genot afkeurt. Op een dag arriveert de mysterieuze Babette die Frankrijk is ontvlucht. De twee zussen bieden haar onderdak in ruil voor het verrichten van huishoudelijk werk. Na 14 jaar krijgt Babette het bericht dat ze de loterij heeft gewonnen en ze besluit om een enorm Frans feestmaal te maken. Het wordt een diner om nooit te vergeten! Oscar Beste Buitenlandse Film 1988.

REGISSEUR Gabriel Axel
LAND Denemarken
JAAR 1987
DUUR 102
TAAL Deens, Zweeds, Frans
ONDERTITELING Engels

Di 16 januari 19:00  21:12 Zaal 5
Tickets

4047 getoond, 78 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *