Filmhuis Den Haag: So help me God – film en debat donderdag 15 maart

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

In de debatreeks Democratie in debat vertoont Filmhuis Den Haag op donderdag 15 maart 2018 in samenwerking met ProDemos, Montesquieu Instituut en Nieuwspoort de documentaire So help me God. Als voorproefje op het Movies that Matter Festival dat 23 maart 2018 start!

In deze documentaire volgen we de buitengewone, extravagante Anne Gruwez in haar dagelijkse leven als onderzoeksrechter in Brussel. Verbazing, hilariteit en ongemak wisselen elkaar af terwijl we getuige zijn van haar onconventionele aanpak.

De dagelijkse bezigheden van de Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez bestaan onder meer uit het ondervragen van verdachten, het bezoeken van plaatsen delict en het leiden van DNA-onderzoek in samenwerking met rechercheurs van de politie. Deze film registreert zonder interviews, commentaar of toegevoegde muziek wat er in haar kantoor en daarbuiten gebeurt. Dat de filmmakers toestemming hebben gekregen om dit alles vast te leggen mag gezien de inhoud van de scènes opmerkelijk worden genoemd. Dat komt mede door de in alle opzichten bijzondere verschijning en persoonlijkheid van de hoofdpersoon, die geen blad voor de mond neemt en in haar contact met collega’s en verdachten af en toe opvallend politiek incorrect uit de hoek kan komen. Maar ook de inhoud van de gesprekken is buitengewoon; soms hilarisch als ze een prostituee geamuseerd en belangstellend uitvraagt over de bizarre wensen van klanten, en soms onthutsend wanneer ze schijnbaar onbewogen het relaas aanhoort van een vrouw die haar achtjarige zoon op gruwelijke wijze heeft omgebracht. De waarheid blijkt soms vele malen schokkender dan fictie.

Na afloop van de documentaire is er een debat met Maria van de Schepop (president rechtbank Noord-Nederland) en Jan Hofdijk (van de organisatie Sociaal Verhaal en oud-advocaat) onder leiding van Eric Korsten.

Democratie in Debat is een initiatief van Montesquieu Instituut, Filmhuis Den Haag, Nieuwspoort en ProDemos. Op de hoogte blijven van alle evenementen in de reeks? Like ons dan op Facebook.

ORIGINELE TITEL Ni Juge, Ni Soumise
REGISSEUR Jean Libon, Yves Hinant
LAND België, Frankrijk
JAAR 2018
DUUR 99
TAAL Frans
ONDERTITELING Engels

Do 15 mrt 19:00  20:39 Zaal 5: Tickets bestellen

2746 getoond, 62 bekeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *