Gerenoveerde havenkraan Fabriton Neherkade onthuld in Laak (video)

De renovatie van de eerste hijskraan aan de Neherkade is afgerond. Nieuwe verf is aangefbracht en de kraan blinkt weer in zijn originele felle oranje en witte Fabriton bedrijfskleuren. Het witte omhulsel en de steigers worden nu verwijderd en hierna is de kraan voor iedereen weer zichtbaar.

Havenkraan Fabriton

Foto: Haagse Dingen

Een eigen plekje

Kraan nummer twee (van bouwbedrijf Verhulst) krijgt zijn donker blauwe en gele kleur weer terug en zal over een paar weken worden onthuld. Waarna deze op zijn vermoedelijke plek komt te staan op de hoek van de Waldorpstraat. Hierdoor zal al die toekomstige nieuwbouw doorbroken worden, door deze laatste twee stukjes industrieel erfgoed in Laak.

Omgeving

Rondom de kranen worden nu ook de kades aangepakt. Het gehele stuk vanaf de brandweerkazerne tot aan de koffieboot, word in zes gedeeltes vervangen. Met wel met de regel dat na alles is gedaan dat het er bijna moet uitzien zoals het was. Iets wat een flinke klus is, omdat veel van de spullen die toen zijn gebruikt in Nederland niet meer worden gemaakt. Zo moeten bij voorbeeld de stenen van de kades uit China komen. De nieuwe inrichting van dit stukje Laak is te zien in de volgende film.

Havenkraan Fabriton

Foto: Haagse Dingen

Streefdatum

De verwachting is dat het gedeelte voor de brandweerkazerne ergens eind december klaar is. En de rest ergens in oktober 2019. En zo is een project die meer dan 15 jaar geleden is gestart, (een wens van Stichting SHIE), na al die jaren uiteindelijk uitgekomen.

Geschiedenis kranen

Vorig jaar is het bouwwerk, dat vanaf de jaren 60 werd gebruikt bij het lossen van zand en grind, samen met de andere kraan in de Laakhaven uitgeroepen tot gemeentelijk monument. Het doel is nu om zo het laatste stukje Haags Industrieel Erfgoed uit Laak te bewaren. En nu na 20 jaar kunnen deze twee Ooievaars weer waken over het water in Laak.

Foto: Haagse Dingenyrtyr

Foto: Haagse Dingen

De Stichting Haags Industrieel Erfgoed

De SHIE is opgericht in 1993 en ruim 20 jaar actief op het gebied van inventarisatie, behoud en herstel van het industrieel erfgoed in de Haagse regio. Dit gebeurt zowel door het laten restaureren van bijzondere objecten, zoals muurreclames en zich in te zetten voor behoud van bedreigd erfgoed en door het uitdragen van kennis over industrieel erfgoed. Op deze manier wil de SHIE de bewustwording voor het industrieel erfgoed stimuleren en de band tussen het economische verleden en het heden versterken.

Verslag

Een reporter van Haagse Dingen heeft de werkzaamheden aan de kranen de afgelopen maanden gevolgd. Hieronder zijn verslag.

1646 getoond, 160 bekeken

One thought on “Gerenoveerde havenkraan Fabriton Neherkade onthuld in Laak (video)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Om Spam en automatische reacties te voorkomen aub onderstaande beantwoorden *